HockeyNews
PLUS

Så bra är "Börje"-serien: Våld, magi och överdrifter

(30049) Börje
Viaplay Group

Publicerad: 19 november 2023

FacebookXWhatsApp

Recensenterna har fällt sina domar över Börje Salming-serien:

“Hockeyscenerna är välgjorda, våldsamma och medryckande”, menar Aftonbladet. 

TVdags noterar att scenerna från den beryktade matchen mellan Timrå och Brynäs “skildras i en lång och parodiskt överdriven våldssekvens som får Slapshot-filmerna att blekna”.

Hockeynews.se har gått igenom hur recensenterna ser på den nya Viaplay-serien “Börje – the journey of a legend” som fångar Salmings väg från Kiruna AIF till Toronto Maple Leafs, via Brynäs och med de klassiska ögonblicken i Tre Kronor. 

Aftonbladet ger fyra plus av fem möjliga. 

Karolina Fjällborg uppskattar hockeyscenerna “men en lika stor del av behållningen med Börje är tillbakablickarna till den barndom som formade Salming, och hans relationer utanför isen”.  


Gefle Dagblad har också en mycket positiv recension och ger betyget fyra av fem, men Nils Palmeby är inte helt nöjd med hur Gävledialekterna sitter under Brynästiden och skriver också: 

“En annan sak som kanske borde ha fått kosta mer är Valter Skarsgårds gymträning och bulkande. Han ser lite för slank ut helt enkelt. Nog för att h0ckeyspelare inte hade samma tjurkroppar som i dag men de var ju ändå ofta biffiga, i synnerhet backar som Salming? Men nu var det ju ändå Börje Salming själv som valde Valter Skarsgård så detta är en randanmärkning”. 

Kjell Häglund delar ut fyra tv-apparater av fem möjliga och skriver i 
TVdags om “en formidabel hockeykarriärresa som pendlar mellan tittgodis och ren magi i både sport- och miljöskildringarna” 

TVdags-recensenten uppskattar också de hockeyscener som är “urhärligt iscensatta med tidsfärg, kraft i tacklingarna, trovärdiga spelmoment och gnistrande isnärvaro”. 

Han noterar överdrifterna i den beryktade matchen mellan Timrå och Brynäs i februari 1973. 

“Visst var det en skandalmatch, men publikupploppet bestod främst i att snusdosor, mynt och flaskor kastades in på isen, några Timråsupportrar försökte ta sig in i Brynäs omklädningsbarack efter matchen men hindrades av polis samt en enskild supporter som skrek »jag ska döda dig, lappjävel« efter Börje Salming. Dessutom hade en Timråspelare tidigare i matchen utdelat ett slag mot domaren. Illa nog, givetvis. Men i Börje – The Journey of a Legend skruvas allt upp till en Spinal Tap-11:a på förstärkaren. Kaoset skildras i en lång och parodiskt överdriven våldssekvens som får Slapshot-filmerna att blekna. Dregen får, liksom Markus Krunegård, spö i Timråtröjor. Blodet rinner över till slut över hela rinken. Kaoset i den här scensekvensen är av guds nåde”. 

Häglund tror på en tittarsuccé i Nordamerika: 

“Serien lyckas verkligen skildra känslan kring hockeyn i Toronto. Man kan ta på atmosfären i Maple Leaf Gardens, känna ishallsluften vända i lungorna. Och businessen runtom skildras lika kunnigt och detaljerat”. 

Svenska Dagbladet  är Jakob Åsell inte lika entusiastisk och ger betyget tre av sex: “Serien tycks mest bara pågå som en lågintensiv Karjala Cup i tv-rutan. Åtskilliga musikmontage avlöses av exotiska drönarbilder på Lapplandsfjällen och ett överskott av dialog på klarspråk. I tv-soffan väntar vi på att skridskoskydden ska ryckas av och att ”Börje” snart ska ta fart. Men det händer liksom aldrig”. 

Svd-recensenten sammanfattar: 

“En lättsmält falukorvs-”Rocky” att snegla på ihop med farsan under julhelgen”.
Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS