HockeyNews
PLUS

Ryssland utesluts från Euro Hockey Tour: "Helt otänkbart i nuläget"

(22517) Globen
Bildbyrån

Publicerad: 28 februari 2022

FacebookXWhatsApp

Det kommer inte att vara ett ryskt landslag på plats när Beijer Hockey Games går av stapeln 5-8 maj i Stockholm. 

Ordföranden för ishockeyförbunden i Sverige, Finland och Tjeckien har idag fattat beslutet att inte bjuda in Ryssland till de kommande turneringarna i Euro Hockey Tour som omfattar såväl damer, herrar som juniorer.

Det kommer därmed inte komma något ryskt landslag till Stockholm den 5 maj för att delta i Beijer Hockey Games. 

– Den ryska invasionen av Ukraina är en fruktansvärd situation, och vi inom ishockeyvärlden står helt bakom Ukrainas folk. Att bjuda in ett ryskt landslag i ishockey till Euro Hockey Tour-turneringarna i Stockholm, Helsingfors och Prag är därför helt otänkbart i nuläget, vilket vi var helt eniga om, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet. 

Svenska Ishockeyförbundet jobbar på att ersätta det ryska laget med ett nytt landslag till Beijer Hockey Games. 

Senare ikväll håller det internationella ishockeyförbundets styrelse ett möte där framtida VM-turneringar och Ryssland samt Belarus medlemskap kommer att diskuteras. 

– Det här är en allvarlig situation och därför är det mycket viktigt att vi i den internationella ishockeyrörelsen arbetar tillsammans och hittar gemensamma vägar framåt. SIF arbetar aktivt i den internationella ishockeyn för att vi ska fatta gemensamma beslut och ha ett gemensamt förhållningssätt framåt tillsammans med andra hockeynationer och IIHF. I de turneringar som ligger utanför det Internationella ishockeyförbundets verksamhet fattar vi själva beslut och det har vi nu gjort tillsammans med Finland och Tjeckien, säger Anders Larsson i Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelande. 

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!