HockeyNews

PERSSON: Så slutar SHL-säsongen 2020/2021

(15349) SHL-tips
Bildbyrån

Publicerad: 16 september 2020

Med tre dagar kvar till seriepremiär har det blivit dags för HockeyNews.se:s reporter och krönikör, Mattias Persson att tippa hur SHL slutar i år. Dessutom plockas poängkung och årets genombrott ut i varje lag.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


14. Oskarshamn – play out
Flest poäng: 
Rickard Palmberg
Årets genombrott: Jan Ordos


Kommentar: Det är inget snack om att Oskarshamn har seriens sämsta lag på pappret. Jag ser inte hur det här laget ska hamna före någon av de 13 andra konkurrenterna över 52 omgångar. Målvaktssidan är oprövad, och både back- och forwardsidan känns för svag för att kunna hålla en hel säsong. Det blir play-out för IKO i år, något annat känns inte rimligt. 


13. Malmö – play out
Flest poäng: 
Pathrik Westerholm
Årets genombrott: 
Helge Grans


Kommentar: Målvaktssidan är toppklass, backsidan är uppgraderad, men forwardsidan håller däremot inte SHL-klass i mina ögon. Framförallt inte med tanke på att man bara får tillgång till Fredrik Händemark till slutet på november. Efter det står Malmö där med Pathrik Westerholm, Victor Backman, Christoffer Forsberg och Axel Wemmenborn som centrar och det känns för tunt på den här nivån. Avsaknaden av spets gör att Malmö får tampas med IKO om fortsatt överlevnad i SHL. 


12. Leksand – ingemansland
Flest poäng: 
Peter Cehlarik
Årets genombrott: Emil Heineman


Kommentar: Leksands förstakedja med Marek Hrivik, Carter Camper och Peter Cehlarik är riktigt vass och kommer göra det jobbigt för många motståndare i höst och vinter. Men sen då? Bakom de tre känns det tunt och det går inte att leva på en kedja i SHL, det har vi sett bevis på förut. Lägg därtill att de rutinerade backarna knappast blir yngre, och att det finns ett stort frågetecken kring målvaktssidan där både Janne Juvonen och Axel Brage hade ett tungt fjolår.


11. Brynäs – ingemansland
Flest poäng: 
Greg Scott
Årets genombrott: 
Samuel Ersson


Kommentar: Laget har blivit tillspetsat med både Patrik Berglund och Simon Bertilsson, men räcker det verkligen för att lyfta Brynäs till nya höjder? Tveksamt. Peter Andersson kommer in med en helt ny idé och jag tror att han kan få rätt på klubben på sikt, men precis som LHC hade en inkörsperiod i en helt ny kultur med Bert Robertsson ifjol, så tror jag att det tar lite tid innan Brynäs hittar sin nya identitet fullt ut. 


10. Djurgården – ut i åttondelsfinal

Flest poäng: Dick Axelsson
Årets genombrott: 
Alexander Holtz


Kommentar:

Det har inte undgått någon vilken ekonomisk väg Djurgården har valt i år med tanke på den rådande världspandemin. Således har laget försvagats och istället väntas juniorer få chansen på nyckelpositioner, vilket inte känns helt hållbart över 52 SHL-omgångar. Med lite tur kan man kriga sig till en kvartsfinal men mer än så känns orimligt med det här laget. 

Kan Alexander Holtz slå igenom rejält i vinter? FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån


9. Skellefteå – ut i åttondelsfinal

Flest poäng: Joakim Lindström
Årets genombrott:
Adam Wilsby


Kommentar: Skellefteås lagbygge är intressant och jag tror på blandningen av erfaret och ungt. Det jag däremot inte tror på är avsaknaden av en renodlad headcoach. Klubben har valt att gå på delat ledarskap och min erfarenhet är att allt för många kockar i grytan kan ställa till det. Slagstyrkan finns där, men känslan är att det blir lite av ett mellanår för Skellefteå. 


8. Linköping – ut i kvartsfinal

Flest poäng: Oula Palve
Årets genombrott:
Filip Berglund


Kommentar: Bert Robertsson går in på år två som LHC-tränare och har fått sätta sin prägel på hela kulturen i föreningen. Laget är spetsat med toppnamn och i år finns det inga ursäkter för att laget ska ta sig till slutspel. Jag sätter dock ett stort frågetecken för målvaktssidan tills man ersatt Jonas Gustavsson som nu tagit paus från hockeyn på obestämd tid. 


7. Växjö – ut i kvartsfinal

Flest poäng: Robert Rosén

Årets genombrott: Jack Drury


Kommentar: Hemvändare som Robert Rosén och Joel Persson är tillbaka, bara det betyder hur mycket som helst. Dessutom har lagets spetsats med finska landslagsmän och den amerikanske talangen Jack Drury. Vore det inte för den osäkra målvaktssidan hade jag hållit Växjö som ett lag för den absoluta toppen i år. 

Sam Hallams Växjö hade i fjol en tung säsong. Kan man vända den negativa trenden och utmana i toppen av tabellen igen? FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån


6. Rögle – ut i kvartsfinal

Flest poäng: Leon Bristedt

Årets genombrott: Simon Ryfors


Kommentar: Tappen av Roman Will, Kodie Curran och Ted Brithén är tunga. Namnen som hämtats in är spännande, men långt ifrån färdiga ersättare. Målvaktssidan är bra, backsidan är stabil och forwardssidan håller toppklass, men utan en renodlad förstecenter tror jag inte att det här laget kan nå längre än en kvartsfinal. 


5. Frölunda – ut i semifinal

Flest poäng: Simon Hjalmarsson
Årets genombrott:
Lucas Raymond


Kommentar:
Backsidan känns bättre än ifjol, men på forwardsidan tycker jag att laget försvagats. Ryan Lasch är ett oerhört tungt tapp. Däremot ska det bli spännande att se om juniorerna, med Lucas Raymond i spetsen kan ta ytterligare ett kliv i SHL. Av försäsongen att döma verkar det så. 


4. Örebro – ut i kvartsfinal

Flest poäng: Borna Rendulic

Årets genombrott: Lukas Pilö


Kommentar: Snacka om att Örebro gjort en vass silly season i sommar. Laget innehar alla ingredienser som behövs för att lyckas i hockey: grovjobbare, speluppläggare, bra målvakt, spelande backar och målskyttar. Däremot försvinner både Mathias Bromé och Rodrigo Abols i slutet av november och det kommer så klart att påverka laget negativt. Känslan är ändå att man har spetsen för att lyckas över en hel säsong. 


3. Färjestad – SM-silver

Flest poäng: Michael Lindqvist
Årets genombrott: 
Albert Johansson


Kommentar: Färjestad har ett mycket vasst lag på pappret och planerar för en superkedja med Joakim Nygård, Gustav Rydahl och Michael Lindqvist vad det lider. Den kedjan kommer göra kaos i SHL, var så säkra. Det är EN vass kedja. Färjestad kommer åtminstone kunna matcha två riktigt vassa femmor till och den bredden kommer göra laget oerhört svårslagna över en hel säsong. Känslan är att det är Färjestad som står i finalen mot HV71 i slutet av säsongen. 


2. Luleå – ut i semifinal

Flest poäng: Linus Klasen

Årets genombrott: Noel Gunler


Kommentar: Thomas ”Bulan” Berglund har fått bygga upp sin kultur i Luleå de senaste åren och det här borde vara året man går till final. Men tyvärr, målvaktssidan är i mina ögon ingen målvaktssida som kommer vakta en SM-final 2021. Man kommer definitivt vara en av utmanarna men jag tror inte att det räcker i ett slutspel. Extra kul ska det bli att se stjärnartisten Linus Klasen, som återvänt från Schweiz. 

Linus Klasen är tillbaka i Norrbotten. FOTO: Simon Eliasson/Bildbyrån


1.HV71 – SM-guld

Flest poäng: Lias Andersson
Årets genombrott:
Fredrik Forsberg


Kommentar: Det här kan vara ett av de bättre HV-lag vi sett de senaste årtiondet. I mina ögon har laget alla ingredienser för att nå hela vägen till Le-Mat i vår. Målvaktssidan har knappast blivit sämre, backsidan har allt den behöver och forwardsidan är toppklass. Får nye tränaren Niklas Rahm bara alla att dra åt samma håll så har jag svårt att se att HV71 ska bomma det här. 


***


Gillade du artikeln? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha valfritt belopp till 123 529 7163.