HockeyNews
PLUS

Omark om KHL, Luleå och nästa steg i karriären: "Något man tänker på"

(9661) Linus Omark-redigerad
Bildbyrån

Publicerad: 1 september 2019

FacebookXWhatsApp

Linus Omark är Sveriges främsta poänggörare i KHL genom tiderna.
En hel del talar för att det här blir hans femte och sista säsong i Salavat Julajev i ryska Ufa.
Och sen då?

När HockeyNews.se når Linus Omark på telefon i Ufa har han precis varit på ett lekland med ett av sina barn och stämningen är på topp i hans bil.

32-årige Omark har haft en bra sommar (”men kort”) och försäsongen för hans lag Salavat Julajev har också flutit på bra.

KHL-premiären borta mot Kunlun Red Star är bara dagar bort och Salavat Julajev är redo.


Linus Omark har fått en ny kedjekamrat till den här säsongen. Centern Joonas Kemppainen har flyttat vidare till SKA St Petersburg och den förra Örebrostjärnan Sakari Manninen ska fylla luckan mellan Omark och Teemu Hartikainen.

– Manninen är en spelskicklig spelare, som kommer att passa bra. Han jobbar hårt och är bra på att vinna puckar tillbaka. Det har varit kul att spela med honom på försäsongen. Det blir nog bra, säger Omark.

Joonas Kemppainen är 103 kilo tung och 191 centimeter lång, att jämföra med Manninen som är 71 kilo lätt och 170 centimeter över havet.

– Det är lite annorlunda. Han är mer skicklig och kanske kan få någon passning tillbaka, hehe. Kemppainen är råstark och bra på att teka. Han har varit grym för oss. Det blir lite annorlunda, men det blir nog bra, säger Omark.

Sakari Manninen gjorde elva poäng på tio VM-matcher när Finland vann guld för några månader sedan och visade då att storleken inte är allt.

Linus Omark är själv ingen jätte fysiskt (179 cm/82 kg), men kan lura brallorna av de flesta ute på isen. I våras blev han femma i KHL-slutspelets poängliga och hjälpte laget till semifinal, eller konferensfinal som det heter även i Ryssland.

– Man är aldrig nöjd när man inte står som segrare, men absolut. Jag spelade bra då när jag skulle spela bra, säger Omark.

Sedan glider han elegant vidare i samtalet.

– Det är väl tanken på att det ska bli mitt sista år här. Nu vill jag verkligen vinna det här. Nu går vi för det. Det blir en lång väg dit och det känns bra nu. Det är som sagt, i februari, mars och april det gäller.

Är det uttalat mellan dig och klubben att det här är sista rycket för dig?

– Jag tror kanske inte jag har sagt det direkt ut till dem att det är den sista. Vi får väl se. Det kommer väl föras diskussioner, absolut. Men just nu är jag inställd på det. Man ska väl aldrig säga aldrig.

Linus Omark skrev ett tvåårskontrakt 2018 och han hade möjlighet att säga upp det under våren. Luleå har länge velat ha hem KHL-stjärnan till Norrbotten.

– Det är klart att jag har tankarna på Luleå hela tiden. Men beslutet växte fram. Ekonomiskt är det bättre. Jag tror att jag skulle ångra mig i framtiden om jag inte stannat här, när jag hade ett kontrakt. Men som sagt, Luleå finns alltid med i tankarna. Sedan är det aldrig säkert att jag kommer att spela där igen. Ah, det är något man tänker på hela tiden, om man ska hem eller inte, säger Omark.

Senast Linus Omark spelade för Luleå i SHL var våren 2014, då han hade flyttat hem från Nordamerika. Foto: Bildbyrån.

Det märks på honom att han på nytt, och inom en ganska snar framtid, kommer att behöva ta ställning till vad som väntar efter säsongen med Salavat Julajev.

Och det surrar lite i hans huvud. Han gillade hockeyn och livet i Schweiz där han vräkte in poäng (69 på 48 matcher) för Zug 2012/2013. Det är en möjlighet att återvända dit.

– Schweiz är absolut på radarn. Det går mycket tankar just nu vad man ska göra. Sedan är det ett långt år att tänka. Det hade varit kul med Luleå, men det finns andra grejer också.

Svårt att prioritera?

– Det är tuffa beslut. Samtidigt är man glad att man har alternativ. Men som sagt, fokus på den här säsongen, så får man ta det där under året.
I storsatsande Luleå fick hans kamrat från Övertorneå, Johan Harju, veta att han inte längre ingår i klubbens planer med lagbygget. Linus Omark är förstås berörd av hans väns öde.

– Det är jättetråkigt, helst när han brinner för Luleå Hockey så mycket som han gör också, och vill stanna där. Det är alltid tufft att få besked att man inte får vara kvar. Men som sagt, det är en del av branschen. Han har varit uppskattad för det han har gjort i Luleå. Tyvärr fick han inte nytt den här gången, kanske får han det i framtiden.

Vad det nu kan innebära för firma Omark och Harju i Luleå återstår att se…

I KHL är Linus Omark den poängbäste svensken. Han står på 299 poäng i grundserien och har gjort 94 mål.


Det finns några milstolpar kvar att nå, samtidigt som han gång på gång bevisat sin skicklighet och förmåga att producera poäng.

– Sedan vill man alltid ha mer och vara bättre. Poängen är ingenting jag tittar blint på. Men det är en sån bransch man lever i. Levererar jag inte så har man inte något nytt kontrakt. På så sätt har det väl varit bra.

Linus Omark har prövat lyckan i NHL hos både Edmonton och Buffalo, men kommit fram till att han får ut mest av sitt spel under andra omständigheter.

– Absolut, spela i NHL, men hockey ska vara kul och spela och det har jag i den rollen här. Jag har en stor del i laget. Vi har haft bra resultat och har varit i två konferensfinaler på fyra år och varit nära. Vi vill ta nästa steg. Visst, jag har gjort det bra, men i år ska bli året. Det ska bli extra, säger Omark och verkligen understryker hur mycket han vill vinna sin första klubbtitel i karriären.

Och han kommer sannolikt att fortsätta bjuda på sina trollkonster ute på isen under matcherna. Omark älskar att bjuda på det oväntade, både för motståndare, medspelare och för publiken.


– Hockey ska vara kul. Som sagt. Det här är femte året i Ufa och de har tagit hand om mig från dag ett. Fansen gillar ju en. Det är kul och vi har bra tryck i arenan och det är en hockeytokig stad. Livet leker här borta.

– Jag är väl sån som person, jag vill ha kul. Då brukar det gå bra. När man inte tänker så mycket är väl då det går som bäst.

Fakta/Här är de fem bästa svenska poänggörarna genom tiderna i KHL:s grundserie

1 Linus Omark, 299 poäng (94 mål, 205 assist) på 342 matcher
2 Tony Mårtensson, 239 poäng (85 mål, 154 assist) på 315 matcher
3 Linus Videll, 219 poäng (80 mål, 139 assist) på 348 matcher
4 André Petersson, 183 poäng (89 mål, 94 assist) på 229 matcher
5 Mattias Weinhandl, 179 poäng (76 mål, 103 assist) på 196 matcher

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!