HockeyNews
PLUS

Nytt strul för Djurgårdens flytt till Globen

(7175) Globen/Hovet
Dennis Ylikangas/Bildbyrån

Publicerad: 8 mars 2019

FacebookXWhatsApp

AIK:s och Djurgårdens planer på att flytta från Hovet till en renoverad och moderniserad Globen riskerar att dröja ytterligare.
Ärendet har kört fast hos stadsbyggnadsnämnden i Stockholm.

SHL presenteras av ATG Sport

Det finns ett inriktningsbeslut från Stockholms stad som säger att den 30-åriga arenan Globen ska genomgå en omfattande renovering för att både AIK och Djurgården ska kunna spela hockey där från 2021 istället för idag då man håller till på slitna gamla Hovet.

Men för att hockeyklubbarna ska kunna göra flytten behöver renoveringsarbetet i Globen komma igång. Det skulle ha påbörjats 2018 och vara klart 2020. Men inget har hänt ännu.
Under marken där Hovet står idag ska två underjordiska träningsrinkar byggas. Först när det arbetet är klart och renoveringen är gjord i Globen med ett höj- och tänkbart tak och ombyggda läktarsektioner närmast isen kan flytten göras.

Renoveringen av Globen skulle komma igång 2018, men arbetet har inte påbörjats och det går trögt. Foto: Bildbyrån.

På torsdagen blev det ett bakslag hos kommunen då stadsbyggnadsnämnden återremitterades. Det är det femte bakslaget i processen så här långt.

– Vi jobbar aktivt med alla frågor. Det är diskussioner med Stockholm Live, Stockholms stad och SGA fastigheter och så vidare. Det är lite oklart just nu och man håller på att reda ut begreppen, säger Djurgårdens ordförande Kaarel Lehiste till HockeyNews.se.

Stadsbyggnadsnämnden vill, enligt tidningen Mitt i Söderort , klargöra kollektivtrafikens förutsättningar och funktion vid idrottsevenemang.

– Jag tror fortfarande att det är efterdyningar efter valet, där det blev en ny regim i Stockholm och Stockholms stad vilket också har lett till att de högsta tjänstemännen på exploateringskontoret i Stadshuset är utbytta och sätter sig in i det hela och håller på att formera sig, så får man se vart det tar vägen. Det finns ingenting att förtälja just nu, säger Kaarel Lehiste.

Tror du att tidsplanen för en flytt 2021 kommer att hålla?

– Det får du fråga Stockholm Live eller SGA fastigheter om. Jag kan inte göra den bedömningen. Det är svårt att överblicka, säger Lehiste.

I Globen lyser renoveringsarbetet ännu med sin frånvaro.

– Det har inte hänt någonting och det första man kan fundera på är underhållningsarbetet. Det kan man dela in i olika delar, men jag tror att de håller på att ta fram slutklämmen hur moderniseringen av Globen ska se ut egentligen, säger Kaarel Lehiste.

– Jag tror man har en plan för hur taket ska kunna flyttas upp och ner, men man måste också ta fram en verklig konstruktion för det hela och det är väl det jobbet som pågår.

Det låter oroväckande med tanke på att det skulle vara igång och klart 2020?

– Ja, så är det absolut. Jag tror att vi får veta mer under andra halvan av mars eller i april så kanske det utkristalliserar sig lite mer vad som händer.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!