HockeyNews

Nicklas Lidström om Raymonds nej tack till VM och Detroit-talangerna

(23456) Detroit
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 4 maj 2022

KARLSTAD. Detroits succérookie Lucas Raymond tackar nej till ishockey-VM med Tre Kronor. Och frågan är om han kommer till JVM i augusti.
HockeyNews.se har pratat med Nicklas Lidström, som sedan i januari är vicepresident för Red Wings, om Raymond och ett par andra Detroit-talanger.

Det var många som hade hoppats att Lucas Raymond, 20, skulle komma hem till Sverige och spela VM med Tre Kronor i Tammerfors om två veckor. Den förre Frölundaforwarden gjorde 57 poäng (23 mål, 34 assist) och spelade samtliga 82 matcher under sin första NHL-säsong. Men Raymond lämnar återbud i likhet med storstjärnor som Erik Karlsson, Elias Pettersson och William Karlsson.

– Det är Lucas eget beslut att inte vara med. Jag hörde det idag. Frågan var ställd för ett tag sedan, säger Nicklas Lidström, Detroits vicepresident för hockeyverksamheten, till HockeyNews.se.

Lidström var på måndagen på plats i Karlstad för att bland annat spana in Albert Johansson och Pontus Andreasson i SM-finalen mellan Färjestad och Luleå.

– Han (Raymond) har gjort en väldigt bra säsong, och hållit hela säsongen också. Som rookie är det svårt att hålla 80 matcher. Man kan få en dipp. Laget fick ju en dipp och då drogs han med lite grann i det, men han har levererat i stort sett hela tiden tycker jag. Så han har verkligen tagit kliv i år. Det ska bli kul att se honom nästa år.

LÄS MERMarkström: "Tror båda vet hur mycket dom har betytt för mig och min karriär"

Lucas Raymond har gjort bedömningen att han behöver vila och träna inför sin andra NHL-säsong till hösten.

– Han behöver en bra sommar och bli lite starkare. Nu vet han lite grann vad som krävs. Framför allt vet motståndet vad han är för typ av spelare, så det blir tuffare nästa år, säger Lidström.

I augusti kommer den från januari uppskjutna JVM-turneringen spelas i Kanada och Lucas Raymonds årskull får en ny chans. Men i och med att han har slagit sig in i Detroit och NHL är frågan om han kommer loss till JVM.

– Jag vet faktiskt inte hur det ser ut. Det är mycket möjligt, men jag vet inte hur den frågan kommer att se ut än så länge. Jag vet inte hur han ställer sig till den frågan själv heller, säger Lidström.

Hur ser resonemanget ut?

– Han har etablerat sig i NHL, det har han gjort under en säsong. Vi får nog se lite grann vad som händer där. Det kommer nog att bli mycket kommunikation och prat med både Red Wings och förbundet.

Detroit är nu intresserat av att skriva kontrakt med Frölundas nästa komet Elmer Söderblom, som precis har debuterat i Tre Kronor och som kämpar om en plats i VM-truppen.

– Jag tycker hans säsong bara har blivit bättre och bättre. Någonstans har han klurat ut hur han ska göra för att ha framgång. Han använder sin storlek och sin räckvidd och skyddar puck och vågar mycket mer. Han vågar bryta in, han vågar hålla i pucken. Jag är imponerad, säger Lidström.

Elmer Söderblom gjorde sitt första landslagsmål när Tre Kronor besegrade Finland med 2–0 och han gjorde det med långa läckra dragningar.

– Det är kul att han får chansen i landslaget så får vi se hur långt det kan bära. Jag läste bara att han hade spelat bra, och snyggt mål, säger ”Lidas”.

OS-målvakten Magnus Hellberg, som skrev på för Detroit den 13 april, är VM-klar.

– Han har varit i KHL många år så fick han komma över och spela en match med oss och har varit med och tränat med oss. Det ska bli kul att se vad han kan göra också.

LÄS MERHistoriska AHL-säsongen för Berggren – poängbäst någonsin

Jonatan Berggren, den tidigare Skellefteåforwarden, har gjort poängsuccé i Detroits farmarlag Grand Rapids och finns nu med i Tre Kronors genrep i Beijer Hockey Games. 21-årige Berggren gjorde 64 poäng (21 mål, 43 assist) på 70 matcher i AHL och blev Grand Rapids poängkung. Ingen rookie i Detroits farmarlag har gjort så många poäng tidigare.

– Jag får mycket rapporter från Shawn Horcoff (assisterande general managern) framför allt som har följt honom. Han har gjort det bra. Från en lite trevande höst och lite tufft i början på säsongen. Sedan har han spelat upp sig och har varit riktigt bra efter jul egentligen. Han har levererat och han har producerat och gjort det verkligen bra, säger Nicklas Lidström.

– Det ska bli kul att se vad han kan göra den här veckan.