HockeyNews

Moras tränare: ”I så fall är de otroligt duktiga skådespelare”

(16871) Johan Hedberg
Bildbyrån

Publicerad: 15 december 2020

Björklöven tappade 3–0 till 4–8 mot Mora och på flera spelsajter stoppades möjligheten att lägga spel på matchen på grund av avvikande oddsrörelser.
Men Moratränaren Johan Hedberg har svårt att se att det skulle röra sig om matchfixning.

– Jag har tittat igenom de två första perioderna för att se om det finns något som tyder på någonting, men i så fall är de otroligt duktiga skådespelare, säger han till HockeyNews.se

Björklöven såg ut att gå mot en planenlig seger mot Mora på hemmaplan under måndagen efter att ha lett matchen med 3–0 efter drygt åtta minuters spel. Då rasade man ihop fullständigt och släppte in åtta raka mål, innan man till slut förlorade med 8–4.


Det som kom att uppmärksammas både under matchen och efteråt var det faktum att flera spelbolag stoppade allt spel på matchen på grund av avvikande oddsrörelser.


– Vi har valt att stoppa möjligheten till live-spel på den här matchen och kommer också att pausa alla vinstutbetalningar tills vidare. Anledningen är att vår ”trading” har noterat avvikande oddsrörelser hos andra spelbolag. Det föranleder misstankar som gör att man kan ifrågasätta den sportsliga integriteten, sa Magnus Fridell på Svenska Spels pressjour till Sportbladet under måndagskvällen. 


Oddsmarknaden gav bland annat Björklöven 1.50 gånger pengarna på att vinna vid ledning 3–1, att jämföra med 1.30 gånger pengarna innan matchen började och stod 0–0. Vid ställningen 3–3 var oddset 4.50 på Björklöven i slutet av den andra perioden. 


Skärmklipp från ett spelbolags app visar oddsen på handicap-marknaden vid ledning 3-1 för Björklöven. Foto: Skärmklipp/Bildbyrån

Men i Moralägret har tränaren Johan Hedberg dock oerhört svårt att se att det skulle röra sig om matchfixning.


– Jag är fortfarande chockad och oförstående. Jag kan säga såhär, att så länge jag har varit med i hockeyn har jag aldrig varit med om att en stolt ishockeyspelare som kommer till jobbet varje dag skulle sänka sig så lågt att man inte skulle göra allt för att vinna. 


– Jag tror inte på det. Men jag förstår ju att rösterna höjs. Jag är ingen bettingkille själv men jag förstår ju vad som händer med oddsen. Någonting stämmer ju inte, säger han. 


LÄS MER: Spel på allsvenska målkalaset stoppades efter avvikande oddsen: "Det är märkligt"


Johan Hedberg har sett delar av matchen i efterhand, men tycker inte att någonting sticker ut nämnvärt på isen. 


– Jag har tittat igenom de två första perioderna för att se om det finns något som tyder på någonting, men i så fall är de otroligt duktiga skådespelare. Jag vet inte, vi kom in glada och nöjda över en jäkla fin vändning. Sen får man det här berättat för sig och då känns det så klart underligt. 


Twitter uppmärksammades bland annat situationen vid 3–1-målet, där backen Zach Palmquists agerande ifrågasätts. 


– Så som Björklöven har sin forecheck i boxplay så finns det ett hål i mitten som vi vill gå efter. De kommer in i en flytande box, där vi vill attackera i mitten mellan deras gubbar. Oskar (Stål-Lyrenäs) har i sin tur haft bra ben på slutet, och förmodligen förväntar de sig att han ska droppa. Att få fyra eller fem man att göra något så snyggt halvhjärtat är bra gjort, då imponerar de på mig i sitt sätt att maskera en dålig effort, säger tränaren Johan Hedberg om situationen och fortsätter:


– Jag har så otroligt svårt att se vad det skulle vara eller hur det skulle gå till, men jag är kanske naiv för att vi är inblandade och gör en bra prestation som vi är väldigt glada över. 


Även målvakten Connor Ingrams agerande ifrågasattes under matchen och inför tredje perioden byttes han ut.


– Connor Ingram räddar två eller tre frilägen, han gör ett par riktigt bra räddningar i andra perioden där vi kunde hängt dit den. Daniel Ljunggren är skicklig och passar perfekt igenom boxen till vår bästa målskytt, Johan Persson, på bortre stolpen i ett klapp-klapp-spel på ett mål. Om man kan fejka en sån grej som försvarare, ja då är jag imponerad, säger Hedberg.


Ni tycker inte att Björklövenspelarna betedde sig konstigt på isen på något sätt?


– Inte vad jag kan se eller känna. Hade jag sett uppenbara situationer där man inte gjort sitt bästa så hade jag kanske tyckt att det låg någonting bakom det, men jag gör ju inte det. När jag tittar på videon efteråt ser jag inga indikationer på att man ska gjort något för att undvika att vinna. 


Att Mora gör åtta raka mål, samtidigt som oddsrörelserna ter sig så extremt ovanligt. Du tycker inte att det är någonting konstigt med det?


– Det är väl klart att det är konstigt med det. Men samtidigt, vi gör sex mål i powerplay och har ett bra powerplay. Vi har haft motflyt ganska länge just nu. Att det någon gång släpper och dessutom mot ett lag som haft det lite småjobbigt den sista tiden, hade jag tyckt det varit onormalt om den här diskussionen inte kommit upp? Nej! Ser jag det som att det är otroligt att det händer? Ja. Det är klart att de inte är stolta över det och vill att det ska hända.