HockeyNews

Månadens spelare – Joel Persson: "Det är ett bevis"

(30480) Joel Persson
Hockeynews

Publicerad: 7 december 2023

VÄXJÖ. Joel Persson har växlat upp ordentligt – Växjös quarterback på blålinjen är månadens spelare i SHL.

– Jag har gjort rätt mycket poäng och varit en bidragande orsak till att laget gått bra. När laget går bra brukar man personligen gå bra. Ett plus ett är klassiska tre, säger 29-åringen till Hockeynews.

Från 23 september till 21 oktober hade Joel Persson en sällsynt svacka rent poängmässigt och gjorde "bara" ett assist på nio matcher.

Men sedan dess har Växjös offensiva stjärnback fått produktionen att lossna ordentligt. 

Växjökaptenen stod för tolv poäng på åtta matcher i november och Persson är, av Hockeynews och TV4, utsedd till Månadens spelare i november.

– Vi som hade en bra månad i november och jag personligen har gått bra och fått utdelning och gjort rätt mycket poäng och det har varit en bidragande orsak till att laget går bra. Jag känner att det mer är ett bevis på att laget gått bra och då brukar man gå bra personligen också. 1+1 är klassiska tre. Det känns jättebra, säger Persson när Hockeynews träffar honom på restaurang GALAI i Växjö.

LÄS MERNya satsningen på MÅNADENS SPELARE – I ALLA STORA SERIER

Det har gått snart två månader sedan han skrev på det nya – unika – sexårskontrakt med klubben.

Ingen har skrivit ett lika långt kontrakt i klubbens historia som den nyblivne lagkaptenen.

– Jag hade ett år kvar på kontraktet men hade en out efter den här säsongen och "Henke" (Evertsson) kom tidigt och visade att han ville ha mig kvar och diskussionerna gick ganska snabbt. När "Henke" presenterade alternativen på längd så kändes det som något jag själv ville. Att det blev sex år hade jag kanske inte trott men det blev en sexårig lösning och jag känner mig väldigt nöjd med det och det känns som att klubben är nöjd, säger Persson.

ANNONSSe ALLA stora matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kronor med Hockeynews

Han har vunnit tre guld på fem säsonger i klubben och med det nya avtalet så är det inom räckhåll att blir historisk – fem spelare har vunnit fem SM-guld sedan SHL/elitseriens start.

– Jag tänker inte på det men samtidigt är det naivt att tro att man ska kunna ha det snittet man haft hittills. Det är klart man vill vinna varje säsong och det är något jag och vi strävar efter men vi inser att vi möter bra och tuffa motståndare varje säsong. Men jag vet vad klubben vill och vad jag vill och det känns som en bra lösning, säger han.

Här och nu – vilka ser du som största rivalerna i jakten på en ny titel?
– Färjestad leder serien i dagsläget och jag tycker de har en oerhörd bredd på backsidan och forwardssidan och bevisligen två fina målvakter. Framför allt Carl Lindbom som hade ett genombrott förra säsongen och gjort likadant i år i stort sett. De ser riktigt bra ut sen är det många tunga lag där uppe. Skellefteå är alltid bra, Frölunda kanske inte är nöjda med sin start men ligger ändå i mitten. Det är ett tråkigt svar kanske att serien är jämnade än vanligt men vi måste kunna enas om att det är jämnaste serien på oerhört länge. Känns som att det är många om budet i år.

Motivering: "Hans inflytande på regerande mästarna är påtagligt. Hans lugn med pucken är svåröverträffat i ligan. I november gjorde ingen back fler poäng än Joel Persson som på de åtta matcherna i SHL fick ihop fyra mål och åtta assist. Kombinationen av ett tryggt backspel utan puck och kylan med den gör att han är guld värd för Växjö"

Juryn för SHL: Sam Hallam, förbundskapten Tre Kronor, Per Svartvadet, Radiosporten, Sanny Lindström, TV4/Expressen, Mattias Ek, Hockeynews, Henrik Sjöberg, Hockeynews.

FAKTA. Fem SNABBA FRÅGOR

Varför började du spela hockey?
– Oj, det är nog mer än vad jag vet egentligen...min pappa och farfar var med och byggde ishallen i Osby så det blev naturligt på den vägen. Jag har spelat hockey sedan jag var fem år ungefär. 
Ditt bästa hockeyminne?
– Det får nog ändå vara första SM-guldet. Sista halvminuten i Skellefteå när det var säkrat kändes overkligt på bänken. Jag fattar fortfarande inte vad som hände. 
Vem var din första stora idol?
– Peter Forsberg. Jag var också forward väldigt länge så det kanske fanns en naturlig koppling där. 
Vilken är din största hockeydröm?
– Jag får säga VM-guld då.
Vilken spelare hade du gett det här priset om du satt i juryn?
– Kalle Kossila.