HockeyNews

Lyckad flytt från DIF: "Självförtroendehöjare"

(6956) Bernhardt
Magnus Lejhall, Bildbyrån

Publicerad: 25 februari 2019

Efter att ha gått mållös i över ett år har David Bernhardt gjort mål i två raka matcher.

21-åringen har fått en större roll i Växjö och är glad över att det blev en flytt från Djurgården.

– Det var en rejäl självförtroendehöjare att komma hit, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

David Bernhardt har en minst sagt bra vecka bakom sig. Växjö vann både mot Timrå (5-1) och HV71 (3-2) och den 21-årige backen blev målskytt i båda matcherna.

– Mot HV hade jag mamma, pappa och flickvännen här. Man blir väl extra taggad när folk vill komma och kolla på en, säger han.

Innan förra veckan hade Bernhardt varit mållös i över ett år (december 2017).

– Jag fick in en puck mot Timrå och då ökade självförtroendet. Sedan har hela laget spelat jäkligt bra i de här matcherna. Då blir det enklare för mig att våga mer, säger Bernhardt.

Vad tycker du att ni har gjort bättre 

– Vi har backar som har varit mer aggressiva och forwards som ligger på mer och vågar hålla i puck. Då blir det längre anfall, man tröttar ut motståndarna och då öppnar det ytor, säger han.

David Bernhardt inledde annars säsongen i Djurgården, en klubb han representerat sedan 2012. Han debuterade i SHL 2016/17 och samma säsong tog han också plats i det svenska JVM-laget. I fjol blev det elva poäng på 51 matcher och i mitten av februari 2018 skrev han på ett nytt ettårskontrakt med klubben. Starten på den här säsongen blev dock inte som han tänkt sig, och han hade svårt att få den speltid han ville ha. I början på det 2019 skrev han i stället på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2020/21 med regerande mästaren Växjö, och Bernhardt uppskattar att Växjö erbjöd honom ett längre kontrakt.

– Det är skönt att säkra sig inför framtiden. Det visar att de tror på mig, säger han.

Vad var din reaktion när du hörde om Växjös intresse?

– Första tanken var såklart att komma hit och spela mer. Ha ett lag ett som tror på en och ser ser styrkorna, säger han.

Kändes det som att det inte var så i slutet i Djurgården?

– Jag kände att jag hamnade i ett fack där jag och någon annan back rullade på en plats. Man måste spela för att utvecklas. Jag kände att det var helt rätt val, säger Bernhardt.

Vad är det du vill hitta tillbaka till i ditt spel?

– Jag vill visa mina starka sidor, vilket ligger i powerplay och den offensiva rollen. Djurgården hade många bra PP-backar. Här får jag ut mer att av min spelstil och visa vem jag är, säger Bernhardt.

Hur mycket började tankarna gå när du dels fick lite mindre speltid och dels när poängen uteblev?

– Det var klart man började fundera. Som det kändes i Djurgården var det inte bra. Då började man fundera på de offensiva krafterna man har, om det räcker. Får man upp självförtroendet kommer det automatiskt och då börjar man spela bättre. Det var en rejäl självförtroendehöjare att komma hit, säger han.

Finns det någon punkt där du känner att det vände och självförtroendet kom tillbaka?

– Det har kommit mer och mer. Man känner när ett lag som Växjö, som varit så bra de senaste åren, vill ha en och spelar en mycket kommer självförtroendet, säger Bernhardt.

I morgon väntar en minst sagt speciell match för 21-åringen, då Växjö gästas av Djurgården.

– Jag har många gamla vänner där och jag har spelat där nästan hela mitt liv. Det blir jäkligt kul att möta dem och träffa alla igen, säger Bernhardt.