HockeyNews

Luleåbacken Hardegårds svar efter NHL-ryktena

(32063) Marcus Hardegård
Bildbyrån/Mattias Ek, Hockeynews

Publicerad: 12 februari 2024

KARLSTAD. Luleåbacken Marcus Hardegård kallades in till Tre Kronor, fick spela två landskamper – och gjorde mål i båda.
Enligt NSD har NHL-klubbar fått upp ögonen för norrbottningen.
– Det drömmer nog alla om, hehe. Det ska jag inte ljuga om, så absolut, säger Hardegård till Hockeynews.

26-årige Marcus Hardegård från Älvsbyn fick för andra gången den här säsongen chansen att spela med Tre Kronor. Luleåbacken Jesper Sellgren tvingades lämna återbud till Beijer Hockey Games.

Och precis som under Karjalaturneringen i november gick frågan till Luleåbacken Marcus Hardegård som tackade ja.

– Det var jättejätte kul att få chansen, att få vara med och träna och spela med grabbarna. Det är superroligt, säger Hardegård till Hockeynews.

Han tillägger stolt:

– Jag blev inkallad till Karjala också så nu har man två turneringar den här säsongen.

På sina första fyra landskamper med Tre Kronor har han gjort en assist och både mot Schweiz och Finland i Karlstad gjorde han mål.

Tre vinster, hehe. Sviten sprack (mot Finland). Det var surt, men jag tycker att tredje perioden är ruggigt bra. Vi borde ha fått både tvåan och trean. Men bra målvakt, säger Hardegård om 2–1-förlusten och Växjös storspelande keeper Emil Larmi.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Förbundskapten Sam Hallam har mycket att säga om Marcus Hardegård.

Det mesta är smickrande.

– Kan man hans historia, så har det alltid varit en väldigt skicklig back. Nu på sista tiden så har han verkligen byggt på sitt spel med att bli mycket bättre allround. Han ser både bättre tränad ut och han ser mer komfortabel ut. Det finns fortfarande steg att ta i spelet i egen zon, men i grund och botten är det en väldigt talangfull offensivt skicklig back. Det är det som också syns när han får de där lägena. Men det är den andra sidan av spelet som han så kraftigt har förbättrat den sista tiden, säger Hallam till Hockeynews.

Marcus Hardegård vet emellertid inte hur han ska tackla orden om ”bättre tränad”.

– Oj, det vet jag inte. Jag försöker ligga i och gnugga på mycket. Jag känner mig i bra form. Men absolut, det kanske finns nån sanning i det. Det är inte nåt jag har fokuserat extra på i alla fall. Jag har inte gjort nåt annorlunda utan bara gnuggat på.

Marcus Hardegård har fått sin skolning i Timrå där han var med om att både ta klivet till SHL och ramla tillbaka ner i Hockeyallsvenskan. 2021 flyttade han vidare till SHL och Örebro och målmässigt kom genombrottet förra säsongen då han smällde in nio mål och 21 poäng.

LÄS MERUppgifter: Stort intresse för SHL-backen

Då hörde Luleå hemma i Norrbotten av sig och i år har det blivit ett nytt personligt poängrekord med 22 poäng (5 + 17) på 39 matcher.

– Jag tycker att det har varit kul att komma hem till Norrbotten. Det var länge sedan jag spelade där uppe. Det har varit lite upp och ner säsongen. Men vi hade en hyfsat stark avslutning innan breaket, då vi hade ett par raka vinster. Vi får börja om där efter breaket.

När det har gått upp och ner är det inte bara tränaren Thomas ”Bulan” Berglund som har rivit i.

– Det är allihop i laget, oavsett tränare eller spelare. Vi vill ju vinna alla matcher och vi vill spela bra i alla matcher och när vi inte gör det är det klar att vi inte är nöjda, men jag tycker att det har sett bättre ut på slutet

I Karlstad var det mängder av NHL-scouter på läktarna i Beijer Hockey Games för att studera Tre Kronor och bland andra odraftade Marcus Hardegård.

– Jag vet inte, det är väl inget jag tänkte på. Jag försöker bara komma ut och göra mitt bästa och verkligen försökt vinna mina kamper där ute. Det är inte mycket mer än så jag har hunnit tänka på egentligen, säger Hardegård.

Enligt NSD i Luleå finns det intresse för Hardegård både i Schweiz – och NHL – inför nästa säsong.

Hardegård om NHL:

– Det drömmer nog alla om, hehe. Det ska jag inte ljuga om, så absolut.

Marcus Hardegård blev aldrig draftad i tonåren.

– Jag tror aldrig jag tänkte på det så mycket. Jag var aldrig med i juniorlandslaget eller liknande. Man trodde inte på det direkt.

Rätt kul då att stå här med Tre Kronor på bröstet?

– Jo, mycket roligt får jag säga. Det är superroligt! säger Hardegård och ser ut att mena det.