HockeyNews
PLUS

Lööke drömmer om nytt SHL-avancemang: "Bra chans att göra den här resan"

(26751) Jens Lööke
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 24 februari 2023

FacebookXWhatsApp

Två matcher, fem poäng.
Jens Löökes återkomst till Hockeyallsvenskan har blivit en flygande sådan.

  • Det har varit roligt, det har gått fort men det har varit en rolig start så det finns inget att klaga på, säger forwarden till HockeyNews.se.

I jakten på SHL förstärkte Björklöven laget innan transferfönstret stängde genom att plocka in forwarden Jens Lööke från Sport i den finska ligan när det stod klart att de skulle missa slutspel. Så sent som i december hade Lööke förlängt med Vasaklubben över den kommande säsongen och kommer återvända dit efter säsongen.

Men först ska han alltså försöka hjälpa Umeålaget tillbaka till högsta ligan i Sverige. 

Det faktum att Björklöven återfinns högt upp i tabellen gjorde att Lööke lockades till en återkomst i Hockeyallsvenskan.

– Första gången jag fick höra om det så var allt så nytt och jag visste inte exakt vad som skulle hända med laget, om vi skulle börja släppa spelare eller inte, så man fick ta en sak i taget. Men när jag fick höra att det blev aktuellt att vi skulle släppa spelare så tyckte jag att det var ett alternativ som jag verkligen tyckte lät spännande, då jag tycker att de har en bra chans att göra den här resan i år, säger han och fortsätter:

– Så det var jäkligt roligt, och Löven hade hört av sig tidigt också. Under de två veckor jag har varit här så har allt jag trodde på förhand slagit in, så det har varit roligt. Vi ska försöka vinna så många matcher vi bara kan och spetsa oss inför slutspelet nu.

Den 25-årige forwarden har rutinen från att spela upp lag från Hockeyallsvenskan till SHL. Under våren 2021 var han starkt bidragande till att Timrå tog steget upp, där han bildade en fruktad förstakedja med Jonathan Dahlén och Albin Lundin. 

För Löökes del slutade den säsongen med 62 poäng på 52 seriematcher och 14 poäng på 15 slutspelsmatcher.

Efter ett år i SHL med Timrå ville Lööke hitta tillbaka till sitt offensiva spel i en större roll och vände då blickarna västerut, där han snabbt blev ett toppnamn i Sport.

– Jag tycker att tiden i Finland har varit precis det jag sökte efter. Jag har fått spela mycket, fått mycket förtroende och byggt upp ett självförtroende, så det har varit precis det jag sökt efter så på det viset har det varit jätteroligt. Sedan blev det tvära kast och det blev som det blev, men jag tycker att vi var ett lag som var med bra och kunde ha fajtats om en slutspelsplats. Så det har varit lärorikt, lite nytt också, men det har bara varit roligt, säger han.

Nu hoppas han alltså kunna vara med på en ny resa från andra- till förstaligan.

Och han hoppas kunna bidra med en hel del, både på och utanför isen.

– Framförallt ska jag göra det jag är bra på ute på isen, bidra med min energi och fart och göra det svårt för motståndarna. Sedan blir det ju såklart att jag vet hur man kommer behöva gå in i slutspelsbubblan som krävs, det blir tajta matcher då, och det är klart att jag hoppas kunna bidra med rutin där också, säger Lööke och fortsätter:

– Men framförallt ska jag på isen bidra med mitt spel, mitt skott, min snabbhet, och det tycker jag att jag visat under de här två matcherna. Så att hålla den jämna nivån under ett slutspel kommer bli viktigt.

När Lööke var med och tog steget upp med Timrå gjorde han det mot just Björklöven, då var det under pandemin och läktarna gapade nästintill tomma hela tiden. Under hans två matcher i Löventröjan har det varit något helt annat.

I debuten mot Djurgården var det 5 114 personer i Winpos arena och mot Södertälje i onsdags var det 4 641, med knökade ståplatsläktare.

– Man har vetat sedan tidigare att de brinner väldigt mycket för hockeyn i den här stan och vi har haft väldigt bra stöd på matcherna och det är klart att det hjälper. Och jag är helt övertygad om att det kommer vara en faktor som kommer kunna hjälpa oss i slutspelet också. Att spela inför slutsålda läktare här är inte lätt som motståndare, så det är något vi kommer dra nytta av när det väl sätter igång så det ser jag som något riktigt positivt för vårt lag, säger Lööke.

I sina två matcher, där han i den första slog in den avgörande straffen efter två assist och i den andra stod för ytterligare två assist, har forwarden parats ihop med Gerry Fitzgerald och Maxim Fortier i förstakedjan.

– Det har varit grymt roligt, det är ett grymt lag att komma till så det har varit jätteroligt. Det är samma där egentligen, det har varit en fantastisk kedja att få spela med och nu ha vi hunnit träna tillsammans också så vi har fått en bra känsla. Det har varit roligt och jag tror att vi kommer kunna växa och bli än bättre tror jag, säger Lööke.

På fredagskvällen väntar ny chans till tre poäng för Björklöven. Då gästar Lööke och hans lagkamrater Hovet för möte med AIK.

Samtidigt jagar man serieledande Modo i tabelltoppen och är nu bara tre poäng bakom med fem matcher kvar att spela, efter att ha varit väldigt långt bakom när Modos svit med 16 raka segrar tog slut dagarna innan nyår.

– Vi kämpar för att ta oss så långt upp i tabellen som möjligt så vi ska göra det vi kan så vi ska komma dit och fortsätta på det vi påbörjat sedan jag kom hit. Så jag förväntar mig att det blir full fart imorgon, det är fredagsmatch och säkert en hel del folk på läktarna. Det är ganska tajt mellan alla lag i topp sex så varje match betyder något, vilket gör det hela intressant. Så vi ska kriga för varje poäng vi kan ta här och avsluta så högt vi kan.

VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS