HockeyNews

LISTA: Tio allsvenska spelare som SHL-lagen borde värva

(21306) Ha-listan
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 21 november 2021

Hockeyallsvenskan är en bra marknad för SHL-kubbarna att fynda i.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson har hittat nio spelare SHL-lagen borde lägga vantarna på, kanske redan i vinter.


Emil Andrae, 19 år, back, HV71
Kommentar:
Vare sig HV71 spelar i SHL eller inte kommer Emil Andrae göra det, om inte Philadelphia Flyers imponeras så pass mycket av hans fina spel i allsvenskan att man plockar över honom redan till nästa säsong. Given i JVM-laget och en av, för att inte säga den bästa, backen i hela ligan.

Sam Vigneault, 26 år, center, Modo Hockey
Kommentar:
 Modo har ett antal spelare som lär, eller bör, ha SHL-intresse kring sig inför nästa säsong och Vigneault är en. Stor, smart, duktig tekare och offensivt skicklig. En center som kan spela i alla situationer, såväl powerplay som boxplay och med lika styrka på isen. Har i Modo använts framför mål i powerplay, men kan likväl agera speluppläggare. Ett fint fynd av sportchefen Henrik Gradin, som tog in Vigneault från tyska andraligan.

Oskar Magnusson. Foto: Bildbyrån

Oskar Magnusson, 19 år, center, AIK
Kommentar: 
Ett steg ned i seriesystemet behöver inte vara något negativt. I AIK får Magnusson mer speltid än vad han fick i SHL och fler chanser att utveckla sitt spel. En center som kan göra det mesta på isen. Alla egenskaper är bra hos Magnusson, utan att för den delen sticka ut i form av att vara supersnabb, skjuta stenhårt eller bjuda på cirkuskonster med pucken. Klok och väldigt allround. 

David Lilja, 21 år, center, BIK Karlskoga
Kommentar
: Det kunde lika väl ha stått Åke Stakkestad här. De två BIK-produkterna har utvecklats fint den senaste tiden men valet faller på Lilja här då Stakkestad inte spelat någonting ännu denna säsong på grund av en skada. Lilja har denna höst fått stort förtroende och gjort med beröm godkänt. Har juniorlandslagsmeriter och har nu börjat hitta rätt även offensivt i allsvenskan efter att tidigare mest ha fått gnugga på lägre ned i hierarkin. 

Daniel Ljunggren. Foto: Bildbyrån

Daniel Ljunggren, 27 år, center, Mora IK
Kommentar:
Fick som bekant känna på SHL-spel häromveckan med Leksand, och nästa säsong borde han göra det på heltid (om han själv vill). Har haft SHL-intressen kring sig, inte minst inför den här säsongen, tidigare och om han fortsätter att leverera mackor till medspelarna som han gjort hittills lär det inte vara något annat som gäller än SHL nästa säsong

Claes Endre, 26 år, målvakt, Björklöven
Kommentar:
Daniel Marmenlind och Tim Juel tog steget förra året tillsammans med Jacob Johansson som målvakter från allsvenskan, och till sommaren lär Endre ligga bra till för att flytta till SHL även han. Har inte varit uppe på samma nivåer den här säsongen i målglada Björklöven som han hade i AIK ifjol, men har en hög grundkapacitet.

Johannes Johannesen. Foto: Bildbyrån

Johannes Johannesen, 24 år, back, Västerviks IK
Kommentar:
Kommer den norske landslagsbacken kliva upp i SHL och smälla in 30 poäng? Troligen inte, men här får man en stabil och välrundad back som har hunnit med att samla på sig meriter från SHL, tyska högstaligan, allsvenskan, norska högstaligan, Champions Hockey League och fyra VM-turneringar – bland annat. Extra plus då han är högerskytt och det är alltid extra eftertraktat. 

Ludvig Jansson, 17 år, back, Södertälje SK
Kommentar:
 Södertäljebacken Jansson har gjort en imponerande resa och har under hösten hunnit med att visa upp sig i Juniorkronorna och hans kombination av att vara högerskytt med bra blick för spelet och röra sig bra på isen gör att han nämns i diskussionerna om att kunna gå redan i första rundan av draften till sommar.

Oskar Asplund. Foto: Bildbyrån

Oskar Asplund, 18 år, back, Almtuna IS
Kommentar: 
En offensivt skicklig back som inte tvekar på att fylla på i anfallen och har bra touch på pucken. Har fortfarande en del att lära i spelet utan puck, och han är inte den störste, men med juniorlandslagsmeriter och en spelare som kan utmana om att gå i andra rundan av draften i sommar så finns det gott om potential att chansa på för SHL-lagen. Faller in i samma kategori som Jansson ovan, ung och mycket lovande.

Rikard Olsén, 26 år, back, Kristianstads IK
Kommentar:
Dundrade in slagskottet som höll Kristianstad kvar i allsvenskan i våras och har tagit ytterligare steg i sitt spel nu. Solid och oöm i det defensiva spelet samtidigt som han är rörlig på isen och har ett bra förstapass. Starkt bidragande till att Kristianstad just nu är uppe på kvartsfinalplats.

Fotnot: Flera lag i allsvenskan har flera spelare som borde vara aktuella för SHL-spel, men för diversitetens skull har taket satts vid max en spelare per lag för denna lista i de fall flera varit aktuella.

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln