HockeyNews

Lilja ska INTE spela för Kazakstan – pratar med klubbar i Schweiz och SHL

(17020) Jakob Lilja/Barys Nur-Sultan
(c) photo.khl.ru Marat Akimzhanov

Publicerad: 19 april 2022

Jakob Lilja dementerar att han ska spela för Kazakstans landslag.
Enligt uppgift till HockeyNews.se hade han ett tvåårskontrakt klart med en rysk klubb, men det ska han ha brutit på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Kazakstan har en längre tid hoppats att den NHL- och landslagsmeriterade svenske forwarden Jakob Lilja ska göra som sina landsmän Henrik Karlsson och Viktor Svedberg och byta till Kazakstans landslag. Men så blir det inte.

– Jag ska inte spela VM för Kazakstan, säger Lilja när han ringer upp HockeyNews.se.

De senaste två säsongerna har han varit en av den kazakiska KHL-klubben Barys Nur-Sultans bästa forwards och redan när han skrev på för Barys var Kazakstans landslag med i bakgrunden för att se om han skulle kunna tänka sig att byta nation. Nu har Kazakstan skickat in pappren, men Lilja har inte skrivit under något och tänker heller inte göra det.

– De har velat ha mig där, så är det. Jag har väl sagt till dem att om jag inte ska spela i KHL så kommer jag inte att spela där. Nu tog de ut mig, men jag har inte fått något pass där eller så. Det enda jag kan säga är att jag har kommit fram till att jag inte ska göra det, säger Jakob Lilja.

LÄS MERJakob Lilja är på väg till VM – men nu byter han landslag

Istället är den tidigare SHL-forwarden på väg bort från KHL. Enligt uppgift till HockeyNews.se skrev han under vintern på ett tvåårskontrakt med ett ryskt KHL-lag. Men det kontraktet har han brutit och han tänker inte spela i Ryssland.

Jakob Lilja blickar för närvarande mot Schweiz och mot SHL.

– Det har aldrig varit så här ovisst, faktiskt. Det är en konstig situation. Schweiz står väl högst på önskelistan. Det behöver man inte ljuga om. Det finns intresse. Sedan har det väl inte kommit längre än så. Vi får se vad som händer.

I SHL finns det en rad intresserade klubbar.

– Jag och min agent har inte pratat så mycket om SHL. Jag har själv bara pratat med de sportchefer jag känner personligen. Och lite löst, inte mer än så. Det är lite oklart just nu.