HockeyNews

Lias Andersson hyllades av HV71-publiken: "Det var ju sjukt!"

(12339) Lias Andersson/HV71
Axel Boberg/Bildbyrån

Publicerad: 1 februari 2020

JÖNKÖPING. Lias Anderssons comeback i HV71 kunde inte vänta längre. Mot Växjö på lördagen gjorde han sin första match för säsongen i Kinnarps Arena i derbyt mot Växjö.

– När pucken släpps i kvartsfinal ett, det är då jag vill vara i bäst form, säger Lias Andersson efter 5–0-segern mot Växjö.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


2017 vann Lias Andersson SM-guld med HV71. Efter en jobbig säsong i NHL-klubben New York Rangers och dess farmarlag Hartford har han kommit överens om att fullfölja säsongen i Sverige och HV71.


Han har tränat med HV hela den här veckan, men tanken var att han skulle få ytterligare träningar innan han skulle spela i SHL efter landslagsuppehållet om tio dagar.Men på lördagskvällen var han spelklar och redo och började som extraforward i HV71:s derby mot Växjö Lakers inför en utsåld Kinnarps arena.


– Vi ville nog egentligen kanske ge Lias lite extra tid för att komma in, men Lias har sett så himla fin ut på testerna och han har sett jättefin ut på träning, säger HV71:s assisterande sportchef Johan Davidsson i en internintervju i arenan.


– Men framför allt och det som är viktigast – han ville jättegärna spela. Han var med i Oskarshamn och tittade på och nästan led när han inte fick spela. Det gick inte att hålla honom längre och det är jättekul att han har den inställningen och vill in i spel. Så nu får han en match innan det här uppehållet. Det blir bra för honom och det blir bra för oss, säger Johan Davidsson.


Lias Andersson var med på lineupen och fick enorma applåder när han presenterades på isen inför hemmapubliken i HV71:s hemmaarena Kinnarps Arena.


– Det var ju sjukt! Det hade jag inte förväntat mig. Det var jättehäftigt och jag är enormt tacksam över att de tar emot mig här igen i HV och Jönköping. Det är helt fantastiskt och det är definitivt något jag kommer att komma ihåg resten av livet.I sin comeback i HV71 spelade han lite över elva minuter och han hade ett skott på mål redan i den första perioden.


– Jag hade inga förväntningar eller krav idag. Jag spelade ganska sparsamt och ville egentligen bara kolla att kroppen höll. Första matchen är kul att få här hemma, annars hade det varit borta i Gävle. Nu fick man den hemma framför fansen och blev av med presentationen tidigt. Ju snabbare man kommer in i matchtempot, desto mer komfortabel kommer man att bli. Jag kommer att varva upp, men får börja med att vara realistisk och börja i rätt ände, säger Lias Andersson.


Lias Andersson i HV71:s omklädningsrum. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


Han fick hoppa runt i flera kedjor och spelade både center och ytterforward.


– Det var kul. Det var annorlunda att spela lite vinge och lite center och man får hoppa runt lite. Men det var kul bara att få känna på det. Känna på tempot och den stora isen igen. Det ska bli skönt nu att få en träningsvecka och förhoppningsvis spela in sig i en kedja igen och bilda lite kemi med lagkamrater och lite special teams och såna grejer. Det var en skön start att få gnugga igång det, säger Lias Andersson.


HV71:s assisterande tränare Nicklas Rahm var nöjd med Lias Andersson efter 5–0-vinsten.


– Det är en underbar fighter. Det är en anledning att han är där han är och har varit i NHL. Han är grinig på rätt sätt. Han vill vinna alltifrån en liten liten närkamp på träningen till matcher. Vi har inte haft några riktiga småslagsmål på träningen sedan han lämnade, faktiskt. Det höll på att ryka loss direkt i veckan. Han vet vad han vill. Det är kul att ha honom här,  säger Rahm.


Lias Andersson är tillbaka i HV71 och SHL och han fick börja med en 5–0-vinst mot Växjö. Foto: Bildbyrån.


När Lias Andersson får höra Nicklas Rahms ord ler han.


– Det är därför jag spelar hockey, för att tävla. Jag tycker det är kul att tävla både på träning och match. Försöker väl alltid vinna och jag tror det är bra i ett lag, att det smittar av sig och det bildar en vinnande grupp att få upp den där vinnarkänslan varje dag på träning. Det är nog något jag alltid har gjort och alltid kommer att fortsätta med, säger Andersson.