HockeyNews
PLUS

Klart: Nu kommer NHL-reglerna till SHL och Hockeyallsvenskan

(19043) Domare-NHL
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 5 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Nu har beslutet fattats av Internationella ishockeyförbundet (IIHF) i samband med VM i Lettland.

Som HockeyNews.se berättade den 12 april blir det NHL-regler i SHL och Hockeyallsvenskan. Och coach’s challenge.

Syftet är att ha samma regelverk oavsett land, liga eller i landslaget.


SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink får som han vill efter sju åtta år av arbete. Det blir en gemensam regelbok i hockeyvärlden.


För snart två månader sedan berättade HockeyNews.se om de planer som är i görningen. Thorsbrink och många med honom vill ha ett enda regelverk oavsett om du spelar i SHL, Finland, KHL, NHL eller i landslaget.


– Det är klart, att då sneglade vi på NHL-regelverket för att se vad som fanns där. Nu är man långt långt framme så troligen kommer det att tas ett beslut på IIHF:s kongress i juni att fatta ett beslut om att införa det. Då kommer Sverige från nästa år också ha NHL:s regelbok, med vissa justeringar, men inte så mycket, sa Thorsbrink till HockeyNews.se.


LÄS MERNästa säsong blir det NHL-regler i SHL och Hockeyallsvenskan


Under lördagen meddelade IIHF att man vid sin årliga kongress har klubbat igenom en ny regelbok för hela hockeyvärlden. För att komma fram till innehållet i regelverket har experter från IIHF och europeiska ligor arbetat tillsammans med NHL. Den nya regelboken har kombinerat regler från IIHF, NHL, KHL, SHL och olika europeiska ligor.


Från och med nästa säsong ska det råda konsekventa bedömningar nationellt och internationellt, inte minst vid OS i Peking 2022. Uppdateringar av regelverket ska kunna göras årligen för att hålla den aktuell.


Man trycker också på att prioritera spelarnas säkerhet såväl som underhållningsvärdet i sporten.


Redan vid damernas kommande VM i augusti 2021 och vid OS-kvalet i höst kommer det nya regelverket att tas i bruk.


– Ligor har förbättrat vissa aspekter av reglerna på egen hand vilket har lett till små, men betydande skillnader för det sätt som man dömer hockey på i olika länder, säger domarutskottets ordförande Sergej Gontjarov, som är styrelsemedlem i IIHF, till IIHF.com.


Hockeyn övergår till en gemensam regelbok för SHL, Hockeyallsvenskan, NHL och den internationella ishockeyn. Foto: Bildbyrån.


– Medan ett mål underkänns i en turnering är det ett godkänt mål i andra tävlingar. Det här är varför vi behövde hitta ett sätt så att alla är tillbaka på samma sida.


Den nya regelboken tar också sikter på att ha högsta möjliga standard för spelarnas säkerhet och juste spel och man vill tolka reglerna så att man bedömer hur allvarligt regelbrottet är och inte resultatet, alltså om en spelare uppfattas bli skadad.


Några av de tyngre reglerna som nu kommer att integreras i den nya regelboken:


En begränsad yta för målvakter bakom målet för att åstadkomma en mer offensiv hockey, ungefär som i NHL och KHL.

Videobedömning och coach’s challenge för fler situationer där tekniken tillåter det.

Några fysiska regelbrott leder till ett större straff men utan automatiskt matchstraff som följd.

När man åker in i anfallszonen ska blålinjen ses som tredimensionell, vilket gör att en anfallande spelares skridsko som är i luften ovanför blålinjen anses vara onside.


En av de större skillnaderna i reglerna mellan IIHF och NHL är hur man ser på slagsmål och nu övergår man till NHL:s synsätt för att underlätta för domarna att hantera olika situationer som kan uppkomma när det blir slagsmål på isen. Man kommer fortfarande att stå fast vid en nolltolerans mot slagsmål i internationell hockey i kombination med IIHF-regler som rör tacklingar mot huvud och nacke.


– Slagsmål hör inte hemma i internationell hockey och varje spelare som slåss i en IIHF-match kommer fortsatt att kastas ut från den matchen, säger IIHF:s domarchef Danny Kurmann till IIHF.com.


Tomas Thorsbrink har exemplifierat när det kommer till slagsmål:


– I NHL är det lite liberalare. Om det är två stycken som vill slåss, bägge är med på det, då kan man bara få en femma (femminutersutvisning) och komma tillbaka.


– Sedan kan det vara att en vill sluta och den andra fortsätter att slå, då kan det vara matchstraff på den. Det är stenhårda regler exempelvis om du drar en tröja över huvudet. Det är stenhårda regler för sådant. Det är helt spektrum av regler kring slagsmål.


LÄS MERFilmningarna oroar domarbasen: "Kan inte komma till ett fotbollsläge"


Thorsbrink välkomnar möjligheten till coach’s challenge i svensk hockey.


– Det tycker jag är jättebra. Det kommer vi också att få in kanske i SHL, att du kan utmana på goaltender interference vid mål, offside vid mål, har han sagt.


SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink. Foto: Bildbyrån.


Men det är inte allt. När domarna utdömer matchstraff under en match kan man dubbelkolla det så att det blir rätt. De får då åka till sekretariatet och kolla videobilder av situationen.


– Domarna får kvalitetssäkra, att vid major penalty, alltså större straff, får göra en review. Då tittar man på bilderna och kan säga, okej det här var en femma. Här gjorde vi en felbedömning, då kan man inte annullera, men man kan gå ner på en tvåa. Allt det här är bra, har Thorsbrink sagt.


Den nya regelboken kommer även att innehålla speciella avdelningar för dam- och juniorhockey för att skilja på de olika reglerna som gäller för de olika nivåerna.


IIKF kommer att fortsätta diskutera med representanter för ligorna och klubbarna för att på smidigaste sätt sjösätta regelboken i alla toppligor de kommande säsongerna.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)