HockeyNews

Kenttä om succén och valet av Manning – men inte Benn

(29667) Per Kenttä, Lövenglädje och Jordie Benn
Bildbyrån och Gustav Tägtström

Publicerad: 31 oktober 2023

Björklöven har fått en fin start på säsongen och nu toppar de Hockeyallsvenskan efter fredagens 2–0-seger mot Brynäs.
I en stor intervju med Hockeynews snackar sportchefen Per Kenttä bland annat om succén hans nyförvärv gjort, tankarna om Brandon Manning – och varför de aldrig var riktigt intresserade av Brynäs stjärnvärvning Jordie Benn.
– Det var en alldeles för hög prisbild på honom så jag kan inte säga att vi riktigt var med på den bollen, säger 42-åringen.
Det var inte helt lätt att få tag i Björklövens ambitiöse sportchef Per Kenttä. Efter att inte ha hittat fram med det första samtalet skickades ett sms – som han svarade på knappt åtta timmar senare.

Anledningen? Ett hockeycamp för ungdomar i Umeå tar sin beskärda del av hans tid så vi bestämmer oss helt enkelt för att ta vårt snack dagen efter – innan han ska tillbaka för ännu en dag med ungdomarna och efter han tagit tag i några ärenden gällande A-laget. Det blir således ett snack tidigt på tisdagsmorgonen och Kenttä låter glad på rösten när vi når honom. Och varför skulle han inte göra det? Det mesta är frid och fröjd i Björklöven nu. Senast så plockade de sin femte raka seger när toppkonkurrenten Brynäs besegrades med 2–0 på bortaplan i en rafflande tillställning. En trepoängare som innebär att det nu toppar Hockeyallsvenskan efter att ha skrapat ihop 27 poäng på tolv spelade matcher.

– Det vore fel att säga något annat än att jag är nöjd med den start vi fått på säsongen även om prestationerna varit upp och ner. Vi har visat att vi har en jäkla hög högstanivå samtidigt som vi har presterat lite sämre i vissa matcher men ändå lyckats ta poäng. Så jag är nöjd med själva poängutdelningen även om spelet kunde ha varit lite bättre vissa matcher, säger Björklövens sportchef Per Kenttä.

Hur ser du på matchen mot Brynäs? Det är många som tror att det är ni som kommer att göra upp om SHL-platsen, var det skönt att sätta sig i respekt direkt?

– Det är klart att det är en toppmatch på så sätt men det är säkert andra lag som vill blanda sig in i det resonemanget. Jag tycker att det var en jättebra hockeymatch, speciellt underhållingsvärdet, som åskådare så var det säkert en häftig match att se med inramningen och bra spel från båda lagen. När jag såg den live så upplevde jag det inte på samma sätt men när man tittar på den i efterhand så tycker jag att det är högt tempo, den är välspelad, det är många målchanser åt båda håll och det var många spetsspelare i båda lagen som klev fram och verkligen gjorde skillnad.

Fjolårssäsongen slutade med ett bittert uttåg när de förlorade semifinalserien mot Djurgården med 4–2 i matcher.

Sedan dess har de förstärkt truppen – rejält. Och man kan inte påstå något annat än att Kenttäs värvningsarbete inför den här säsongen varit en stor succé.

Myles Powell, som plockades in från Oskarshamn, ligger på en tredjeplats i poängligan med sina 15 poäng.

Liam Dower Nilsson, som värvades från Frölunda, har gjort en poäng mindre än Powell och delar femteplatsen.

Och på en 18:e-plats hittar vi Nicolai Meyer som togs in från österrikiska Salzburg.

– Det är bra hockeyspelare som vi tagit hit och det är kul att de kan leverera också på en gång så de inte behöver fundera så mycket utan kan fokusera på speltekniska detaljer i stället för att brottas med dåligt självförtroende eller nånting annat. Kontiniutet är svårslaget tycker jag och det är få förunnat att få ha det i den här ligan, så på så sätt är jag väldigt nöjd.

När det gäller de övriga två nyförvärven så har Malte Sjögren haft en lite trögare start, men han värvades å andra sidan inte in som en poängspelare, och när det gäller Brandon Manning så ansluter han inte till laget förrän den 19 eller den 20 november.

– Det tar tio arbetsdagar innan arbetstillståndet är klart plus att han behövde en extra vecka för att göra personliga saker där hemma och då sa vi att det är okej. Men han ska vara spelklar och kunna spela direkt när han kommer om det inte blir något tjafs med resorna och sånt som man inte kan påverka.

Känns det som en drömvärvning?

– Jag tycker att vi har ett bra lag så jag vill inte prata om drömvärvningar hit och dit men jag tycker att han fyller en funktion som vi har saknat i den här lagbygget. Nu får vi in en stark, defensiv back, eller rättare sagt en tvåvägsback som har styrkor i defensiven som vi ska kunna lita på i såna situationer.

Så han är lite åt Rahimi-hållet då?

– Nej, jag skulle vilja säga att han är lite mer spelande även om hans främsta styrkor finns i det defensiva spelet. Han har spelat powerplay i Tyskland men tränarna får bestämma om han kommer att göra det hos oss.

Hur hittade du honom?

– Vi blev erbjudna honom av hans agent. Vi hade diskuterat honom tidigare också men då gick inte vissa saker att lösa men de föll på plats till slut.

Det har varit en del kontroverser kring Manning. Hur ser ni på det?

– Det är ingenting vi lagt så stort värde vid. Vi har scoutat honom både i Tyskland och i hans NHL-matcher och vi tycker att vi funnit saker som kommer tillföra i vårat lag, sen vad han gjort tidigare är andra saker som inte vi kan påverka.

Jag hörde att du var lite sugen på Brynäs stjärnvärvning Jordie Benn också?

– Ja, men det var aldrig aktuellt med Jordie Benn för oss. Det var en alldeles för hög prisbild på honom så jag kan inte säga att vi riktigt var med på den bollen.

Finns det några planer på att ta in några fler nyförvärv?

– Just nu så känner vi oss nöjda med truppen men sen kan det alltid hända saker som gör att man väljer att ändra på det men just nu känner vi oss som sagt nöjda.