HockeyNews

Kallduschen – FBK nära tappa Linus Johansson till NHL: "Smickrande"

(7583) Linus Johansson-redigerad3
Mathias Bergeld/Bildbyrån

Publicerad: 13 juni 2019

Färjestad har blivit av med fyra spelare till NHL inför kommande säsong. Linus Johansson kan bli den femte.
Han befinner sig just nu och London och funderar över ett kontraktsförslag.
– Det är klart att det är djupt smickrande att få ett positivt erbjudande i karriären, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Adam Werner skrev på för Colorado. Fabian Zetterlund för New Jersey. Oskar Steen är klar för Stanley Cup-finalisten Boston.
Och Joakim Nygård får chansen att slå sig in i Edmonton.

Färjestad får drygt elva miljoner kronor i kompensation från NHL. Och mer pengar kan det bli.

För nu har centern Linus Johansson fått ett NHL-erbjudande att ta ställning till. Senast den 15 juni måste han skriva på om han vill sticka över till Nordamerika inför kommande säsong.

Linus Johansson kan skriva på för en NHL-klubb om han vill. Senast på lördag den 15 juni måste han ta beslutet. Foto: Bildbyrån.

NHL-intresset har funnits där i ett par månader. Och nu finns det ett konkret erbjudande.

– Innan har jag bara pratat med olika klubbar som har haft intresse och jag har inte tänkt så mycket på det. Men du vet hur det är, rätt vad det är dyker det ner någonting och då måste man ju ta hänsyn till det och tänka vad som är bäst för en annan, säger Linus Johansson till HockeyNews.se i telefon från London.

Där ska han gå på konsert och samtidigt försöka ta beslut om sin närmaste hockeyframtid.

– Hehe, jävlar vad du sätter mig på pottkanten här nu. Men så är det väl. Jag är borta och ska ha lite trevligt och gå på Westlife med två polare, säger den 26-årige smålänningen från Troja/Ljungby.

– Samtidigt har jag förberett mig på det här innan och hunnit tänka. Det är väl där jag är just nu. Jag har tänkt på det ett tag att om möjligheten kommer hur ska jag ta det.

Men vad beslutet blir vet han ännu inte.

– Rent konkret har jag inget papper framför mig just nu, men det finns en möjlighet att åka över och testa. Helt enkelt måste jag bestämma mig vad jag känner är bäst för mig själv, säger Johansson.

Han fortsätter:

– Jag vet inte exakt hur jag ska göra. Jag ska prata med min agent, med min familj och mina vänner och så får vi se hur det blir.

Linus Johansson har kämpat för den här chansen och gått en lång väg via spel i Hockeyettan och Norge innan han scoutades av Djurgården då han spelade för Mora i Hockeyallsvenskan.

Under sitt andra år i SHL i Djurgården drabbades han av sjukdomen diabetes, som han snabbt lyckades få bukt med via fin hjälp från läkarna.

I Färjestad har hans utveckling fortsatt och den här säsongen fick han spela sina sju första landskamper med Tre Kronor.

Troja/Ljungby-fostrade Linus Johansson debuterade i Tre Kronor den här säsongen. Foto: Bildbyrån.

Är han redo för nästa utmaning, att slå sig in i NHL? Inom två dygn måste han ha bestämt sig.

– Det är ingen dans på rosor att kunna ta en plats där borta. Det vet man om. Men samtidigt vet man att alla som spelar hockey, det är allas dröm. Man får se hur det blir. Man får gå på magkänslan.

Linus Johansson tillägger:

– Jag ska ta beslut inom väldigt kort exakt vad det blir. Oavsett vad det blir vill jag bara fokusera på att bli bättre och göra det jag tycker jag behöver bli bättre på och det jag redan jag tycker att jag är bra på.

Färjestad, där Linus Johansson är assisterande lagkapten, vann SHL:s grundserie och tog sig till SM-semifinal.

– Jag är supernöjd. Vi började rätt trevande. Sedan spelade vi kanske inte alltid lysande, men vi kunde vinna när det behövdes och vi tog jäkligt många segrar efter december. Jag tycker att det är positivt att vi kunde spela när vi spelade dåligt också och det är väl därför man tänkte att man kunde gå rätt långt.

– Vi hade kanske behövt ett wake up-call i laget tidigare för vi slarvade bort någon match mot Djurgården i semifinalen, tycker jag. Men överlag var det en riktigt bra säsong.

Linus Johansson, som är en stark tvåvägscenter, tog ytterligare ett kliv framåt i karriären.

– Just med spelet och att bli en mer ansvarstagande spelare och var viktig på många olika positioner och teka defensivt och kunna vara en jobbig spelare att möta. Och samtidigt kunna göra en del framåt.

– Nästa steg är väl att kunna göra ännu mer framåt. Det är det jag känner. Om man hade kunnat göra en två-tre kassar till och sju-åtta-tio poäng till, då hade jag varit väldigt nöjd.

Det blev 25 poäng (10 mål, 15 assist) på 51 SHL-matcher.

– Jag känner att spelet har suttit bra i många många matcher och ändå har man inte gjort något mål eller poäng. Spelet i sig har suttit väldigt bra. Statistiskt vill man upp lite till, men det känner väl alla spelare. Lite mer produktiv så hade jag varit ännu mer nöjd.

Var det jämnheten i ditt spel som tog dig till Tre Kronor?

– Jag tror det. Och att man anammar den roll man har och inte tror att man är någon äkta playmaker som står ute vid kanterna och fördelar puckar utan man har sin ansvarsroll och kan göra sina medspelare bättre och vara viktig i avgörande situationer oavsett om det är framåt eller bakåt och det tycker jag att jag gjorde. I det tysta var jag väldigt nöjd med mitt jobb.

En NHL-klubb hoppas nu att han släpper taget om SHL och tar chansen i Nordamerika kommande säsong.