HockeyNews

Jumbokrisen: IKO sparar toppduon inför kvalet

(32064) Oksanen Karlkvist
Bildbyrån

Publicerad: 12 februari 2024

Toppduon Ahti Oksanen och Patrik Karlkvist är skadad. Efter 1–10-smällen borta mot HV71 tog Oskarshamn hjälp av en mentor.
Nu sparar SHL-jumbon sina två toppspelare – inför kvalet.

Oskarshamns VM-forward Ahti Oksanen, 30, blev skadad mot Örebro den 18 januari och haltade ut. Han har missat de senaste sex SHL-matcherna.

Läget för SHL-jumbon Oskarshamn blev ännu mer akut när också toppforwarden Patrik Karlkvist blev skadad. Han var med i en period borta mot HV71 före landslagsuppehållet men tvingades sedan att ge upp.

– Det är en överkroppsskada som man säger. Vi tror att det ser bra ut, säger IKO:s general manager Thomas Fröberg till Hockeynews.

Men Karlkvist kommer inte att spela SHL-hockeyn den närmaste tiden.

– Han är borta några matcher, helt klart. Nu gör vi ingenting som äventyrar honom. Då väntar vi hellre ett tag, säger Fröberg.

Och hur är det med Oksanen?

– Samma där. Vi kommer inta ta tillbaka honom för tidigt utan han får läka ut. Nu är det viktigt att de läker ut sina skador. Men det är en bra prognos, enligt Fröberg.

Med tolv matcher kvar av grundserien har IKO 15 poäng upp till Modo som är tolva i SHL och närmast ovanför kvalstrecket. Ett i praktiken ointagligt försprång.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Och mot HV71 rann det iväg till en tvåsiffrig förlust. 1–10.

– Det var inget bra slut. Skämskudde på den, säger Fröberg.

Det var SHL-jumbons sjätte nollpoängare i rad så raset var chockartat.

– Man kan ha hundra olika svar. ”Ja, det var bra att få den nu”. Men det är aldrig bra. Vi har faktiskt diskuterat ganska hårt i gruppen och vi har haft vår mentor där som har varit där i tre dar. Vi har förberett oss så bra vi kan.

Stockholmsbaserade Lars Sjödin har varit i Oskarshamn och pratat med spelargruppen.

– Han har gjort så att gruppen har lyssnat. Vi har haft honom i fyra år och han har varit jätteduktig, säger Fröberg.

LÄS MERSHL-jumbon har gjort klart med ny sportchef

Oskarshamn, som har gjort klart med Oscar Alsenfelt som ny sportchef efter avgående Fröberg, har tidigare under säsongen försökt ställa om försvarsspelet för att inte släppa in så många mål som man gör. Men det har inte hjälpt. IKO har läckt och 156 insläppta mål på 40 matcher ger ett snitt på svidande 3,9. Tränaren Martin Filander har under landslagsuppehållet försökt ytterligare skruva på försvarsbiten.

– Vi har ändrat lite småpunkter och jobbat på det under veckan som har varit. Det ska bli kul att se hur det är. Det blir nästan i stort sett träningsmatcher för oss framöver och se hur det ser ut med olika situationer.

”Träningsmatcher” kan låta lite illa med tanke på att Oskarshamn är inblandade i tolv matcher och det är 36 poäng att spela om.

– Visst är det allvar, men vi kan göra det på ett annorlunda sätt kanske.

Resultaten då?

– Jo det är ju alltid viktigt, men det blir lite annorlunda tänk och ett annat mindset. Man får släppa ner axlarna lite grann, säger Thomas Fröberg.