HockeyNews

Holtz bänkad i sin första slutspelsmatch – sedan nötte han extra

(18919) Alexander Holtz
Bildbyrån

Publicerad: 5 april 2021

STOCKHOLM. Alexander Holtz tog ingen plats i någon av Djurgårdens fyra kedjor och blev extraforward i sin första SM-slutspelsmatch i karriären.

Direkt efter förlusten mot Frölunda i åttondelsfinalen bytte han om och tränade extra på Hovets is.

– De hoppas se mig lite som en joker i slutspelet. De vet lite vad de får ut av mig och sedan är det upp till mig att bevisa det på träningarna att jag verkligen ska vara inne och spela på fyra ”linor”, säger Holtz till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården föll mot Frölunda med 3–1 i den första åttondelsfinalen på Hovet. Stortalangen Alexander Holtz blev petad och fick vara med som extraforward.


Den New Jersey-draftade forwarden fick sitta och titta på i de två första perioderna mot Frölunda och först vid underläge med 2–1 efter två perioder fick han lämna bänken.


Holtz hoppade då in med William Eklund och Sebastian Strandberg till att börja med. Men Frölunda höll undan och gjorde det tredje målet i öppen bur i slutskedet och snodde åt sig en 1–0-ledning i matcher i bäst av tre.


Alexander Holtz fick göra tre byten på totalt två minuters istid.


– Det slutade tyvärr inte som man ville, men en erfarenhet rikare. Jag spelade inte jättemycket så det är svårt att ta med sig någonting för egen del. Det är väl mer att man vill vara där ute och hjälpa laget så det är alltid jättetråkigt att stå vid sidan om. Men det är bara att jobba på. Försöka komma tillbaka och sedan bidra till lagets bästa, säger Holtz.


Direkt efter 3–1–förlusten frågade han vaktmästaren på Hovet om det gick bra att träna extra på isen. Det gjorde det.


Holtz bytte om och tog på sig Djurgårdens träningskläder. Han frågade om den assisterande coachen Mikael Håkanson hade något för sig, men när inte ”Musse” hade det körde de en extra halvtimme och nötte framför allt på skottet.


Så kan man också tillbringa en kväll efter en slutspelsförlust.


Holtz tränar ensam på Hovet. Foto: Bildbyrån

Huvudtränaren Robert Ohlsson valde Michael Haga före Alexander Holtz mot Frölunda i den första åttondelen.


– Det har väl inte varit något jättesnack. De hoppas se mig lite som en joker i slutspelet. De vet lite vad de får ut av mig och sedan är det upp till mig att bevisa det på träningarna att jag verkligen ska vara inne och spela på fyra ”linor”, säger Holtz.


Han var rejält laddad när han fick hoppa in i den tredje perioden.


– Det är så klart jätteskönt att vara inne på isen. Speciellt när man får sitta och kolla och det är jättesuktande. Jag fick in en bra propp och försökte bara få igång laget med lite bra energi. Synd att man inte kunde komma till något bra skottläge eller så. Förhoppningsvis kommer det framöver.Alexander Holtz har inte saknat lägen i SHL efter junior-VM, men puckarna har inte hittat nätet och han stannade på 18 poäng (7 mål, 11 assist) på 40 matcher.


– Det har väl inte varit som man har tänkt sig direkt. Jag tycker att jag skapar jättemycket lägen, riktigt bra lägen, men det har varit lite stolpe ut sedan jag kom hem från JVM. Jag tycker allting annat har varit som vanligt. Jag gnuggar på som vanligt efter träningar. Lägena är där det är bara den lilla precisionen som saknas. Det är verkligen upp till mig själv att hitta tillbaka till den, för jag vet vad jag kan och jag ska inte sitta och kolla.


Blir du stressad av det?


– Stressad blir jag inte. När jag var yngre hade jag mer problem med det och kunde bli lite stressad, men nu känns det som jag har kommit ifatt det. Jag vill bara vara där ute och bidra till lagets bästa. Det är jättetråkigt när man inte kan vara det. Jag ska se till att bli ännu bättre och se till att hjälpa laget.


LÄS MEREk: Frölundas fysik blev för mycket för Djurgården


Alexander Holtz samlade ihop puckarna på egen hand efter det extra ispasset på Hovet och gick av isen och bort mot omklädningsrummet. Han kastade en blick upp mot läktarna, som måste gapa tomma under coronapandemin.


– Det är sorgligt, faktiskt. Jättetråkigt. Jag som själv är djurgårdare har varit här på slutspelsmatcher när jag var liten. När de gick till final för två år sedan var jag där när vi kunde. Det är ett otroligt tryck som man saknar, som vi har saknat hela säsongen och det känner man. Våra fans ger oss verkligen en extraboost. Så klart är det jättetråkigt, men man får försöka göra det bästa. Vi har spelat 52 omgångar utan fans, säger Holtz.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.