Ek: Frölundas fysik blev för mycket för Djurgården

5 april 2021

STOCKHOLM. Frölunda gjorde en till stora delar grymt bra slutspelsmatch mot Djurgården på Hovet.

Snabbare i ben och huvuden.

Och med den där fysiska förmågan att mala ner motståndaren tills bara pulver återstår.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Frölunda blev sjua i grundserien. Målskyttet har hackat under stora delar av vintern och början av våren.

Och inför mötet med Djurgården på Hovet var inte powerplay särskilt bra heller.


Med andra ord stor press på Frölunda och Roger Rönnberg.


Och så gör ett nytänt Djurgården ett tidigt 1–0-mål av backen Tom Nilsson, som bara gjorde ett mål i grundserien och som bara gjort ett slutspelsmål tidigare i karriären.


Det är i slutspelet det gäller.


Och Frölunda har bevisligen fattat precis det. Med lagkaptenen Joel Lundqvist ur spel med dubbla käkfrakturer krävs också en hel del mer av ledande spelare och även det har Max Friberg, Jan Mursak och Mats Rosseli Olsen insett.


Vilken supermatch de gjorde på Hovet. Med undantag från de första fem-tio minuterna var Frölunda i väldigt mycket ett bättre lag än Djurgården. Frölunda spände musklerna och jobbade sig till en vändning och en oerhört betydelsefull första vinst i åttondelsfinalen.


Redan på onsdag kan Frölunda säkra ett avancemang till SM-kvartsfinal via 3–1-vinsten på Hovet.


Det finns många sätt att göra mål på i hockey.


Men det är sällan så imponerande som när ett lag som Frölunda jobbar ner ett lag som Djurgården. Det var så Mats Rosseli Olsen vinklade in 1–1-pucken. Han var nere på isen, reste sig upp och hann fram med en klubba och så letade sig pucken förbi Mantas Armalis, som gjorde en väldigt bra insats i Djurgårdskassen.


Frölunda och Stefan Elliott hade marginalerna och klockan med sig när han sköt 2–1 med 0,5 sekunder kvar av den andra perioden. Det var nog det som tog knäcken på Djurgården i den här matchen. Så såg det ut.Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson valde att peta backen Tobias Ekberg och han bänkade JVM-forwarden Alexander Holtz. Inte förrän i den tredje perioden fick Holtz göra sina första byten i matchen när Djurgården skulle jaga kvittering.


Men egentligen kom Djurgården ingen vart mot Frölunda. Inte ens i powerplay där Djurgården har varit bättre på slutet och man fick sina lägen mot Frölunda att utnyttja.


Djurgården behöver höja sig minst en nivå för att rädda sig kvar i den här säsongen. Annars tar det slut i Scandinavium.


Hemma satt Joel Lundqvist och följde matchen på tv-skärmen. Han såg sugen ut när C More-studion och Lars Granqvist ringde upp. Och om Frölunda stökar på i slutspelet lär kaptenen kasta sig in så fort käkarna håller.


– Vi får se. Man släpper inget i slutspelstider. Jag är på is och kör, men inte med laget, säger Joel Lundqvist till C More.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.