HockeyNews
PLUS

Hockeylabbet: Bästa kedjorna i SHL

(7153) Hockeylabbet: Bästa kedjorna i SHL2
Skärmdump: C More

Publicerad: 7 mars 2019

FacebookXWhatsApp

Hockeylabbet lyfter fram SHL:s bästa kedjor. Och det bjuds på några riktiga överraskningar.

SHL presenteras av ATG Sport

Med hjälp av statistik och analyser kan lagen hitta användbara nycklar i jakten på SM-guldet.

Under hösten 2018 ingick SHL ett avtal med AI-teknikföretaget Sportlogiq som ska hjälpa ligan och lagen med tillgång till avancerad statistik i realtid. Statistikprogrammet Hockeylabbet, som bidrar med analyser med hjälp av samma statistiska underlag, är en produktion från C More och kan ses på TV4:s Sportkanalen och C More.

I det sista avsnittet av Hockeylabbet för säsongen tittar experterna Petter Carnbro och Mike Helber på kedjorna i SHL och har plockat fram de bästa i olika kategorier.
Brynäskedjan med Nicklas Danielsson, Joel Kellman och Jesper Boqvist är den som har spelat mest under säsongen och har 447 minuter tillsammans på isen och då med en Corsi på 48,8 procent.

Skärmdump: C More.

Det är också den kedja som har den bästa målskillnaden, alltså som har varit inne på flest mål framåt (21) i förhållande till hur många mål man släpper in bakåt (11).
Brynästrion har plus tio, vilket är starkt som kedja.

Kedjor som har spelat minst 110 minuter ihop och som har bäst plus/minus tillsammans

1 Nicklas Danielsson, Joel Kellman, Jesper Boqvist, Brynäs, +10
2 Daniel Zaar, Ted Brithén, Leon Bristedt, Rögle, +9
3 Simon Önerud, Joakim Andersson, Robin Figren, HV71, +7
4 Austin Farley, Jack Connolly, Petter Emanuelsson, Luleå, +6
5 Glenn Gustafsson, Christopher Mastomäki, Jordan Boucher, Örebro, +5

– Det är det här som är målet. Det är det vi vill åt. De har varit grymt starka tillsammans, säger Petter Carnbro i Hockeylabbet om Brynäs förstakedja.

Så för Brynäs har det därför varit oerhört kännbart att Tre Kronor-centern Joel Kellman varit knäskadad och borta från spel i flera veckor, men inför torsdagens hemmamatch mot Malmö är Kellman redo för comeback.

När det kommer till kedjorna som har bäst Corsi i procent (och som har spelat minst 110 minuter tillsammans) har serieledande Luleå en trio i topp.

1 Johan Harju, Jack Connolly, Petter Emanuelsson, Luleå, 60,7
2 Daniel Zaar, Ted Brithén, Leon Bristedt, Rögle, 60,4
3 Max Friberg, Joel Lundqvist, Rhett Rakhshani, Frölunda, 60,2
4 Glenn Gustafsson, Christopher Mastomäki, Jordan Boucher, Örebro, 59,8
5 Henrik Eriksson, Sebastian Strandberg, Niclas Bergfors, Djurgården, 58,4

Och ser man till kedjorna här ovan är både Örebros och Djurgårdens bidrag på topp fem-listan så kallade fjärdekedjor.

– Det är otroligt värdefullt för ett lag att få. Vanligtvis är det tvärtom, dina bästa kedjor som driver spelet mest. Om du får fjärdekedjan att pusha spelet och vinna sin (match i matchen), säger Petter Carnbro.

Rögle har SHL:s bästa kedja, enligt Mike Helber, som gillar Leon Bristedt, Ted Brithén och Daniel Zaar bäst. Foto: Bildbyrån.

Mike Helber får i programmet chansen att utse den kedja han anser är bäst i SHL och valet faller på Rögletrion med centern Ted Brithén och forwardsparet med Daniel Zaar och Leon Bristedt.

– Ted Brithén har fått en utveckling som man kanske inte hade tänkt sig. Otroligt bra kedja. Bristedt är hemma från USA efter fyra år på college. Han spelar på ett litet annat sätt som gör att man kommer till väldigt många avslut. Han går på mål hela tiden, säger Helber i Hockeylabbet.

Helber fortsätter:

– Leon Bristedt är den som kanske har varit den största överraskningen. Jag tror att han kommer bli riktigt bra i slutspelet. Han är ettrig, han gräver efter pucken, men han har faktiskt en förmåga att göra mål och han är ständigt runt målet och irriterar många andra. Jag tror han blir en perfekt slutspelsspelare.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!