HockeyNews
PLUS

Här är Carl Hagelins nya hockeyjobb: "En rolig roll"

(29896) Carl Hagelin
Mattias Ek/Hockeynews och Bildbyrån

Publicerad: 13 november 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Den 30 augusti tvingades Carl Hagelin meddela att hans hockeykarriär som spelare är över till följd av en svår ögonskada.
Tio veckor senare har nästa hockeykarriär börjat – som NHL-scout.

I augusti försökte den dubble Stanley Cup-mästaren Carl Hagelin ta sig tillbaka till hockeyn efter den ögonskada han råkade ut för en träning med NHL-klubben Washington Capitals. Men efter några veckors isträning i Segeltorp söder om Stockholm insåg Hagelin, 35, att det inte skulle gå att komma tillbaka till den nivå han tidigare hade hållit.

Efter beslutet den 30 augusti att lägga av som spelare fattade Carl Hagelin nästa beslut. Att fortsätta inom hockeyn, men som scout. NHL-klubben Minnesota Wild har skrivit ett ettårskontrakt med honom och till Karjalaturneringen i Tammerfors gjorde han sin första scoutingresa.

– Jag visste ganska snabbt att jag ville sätta mig in direkt i hockeyn. Jag pratade lite med några lag och i Minnesota kände jag Billy Guerin från innan. Jag gillar alltid vad han står för och hur han hanterar situationer. Han erbjöd mig ett jobb. Testa lite allt möjligt i år. Proscout och amatörscout och lite stöd- och spelarutveckling. Det är en rolig roll och jag har precis satt mig in i den och man lär sig mycket, säger Hagelin till Hockeynews i Nokia Arena.

LÄS MER16 månader utan hockey – Hagelin om de svåra skadorna och NHL-intresset

Hagelin lärde känna 53-årige Guerin i Pittsburgh. Tillsammans vann de Stanley Cup både 2016 och 2017. Hagelin som spelare och Guerin som assisterande general manager. 

– Jag ska kolla på spelare i Europa som ska draftas. Nu har vi mest ryssar som är draftade och de är svåra att hjälpa med spelarutveckling för man kan inte åka dit. Men sedan har vi Liam Öhgren så jag har kontakt med honom. Jag har precis satt mig in i allt och det är mycket nytt och mycket man lär sig. Det här är min första riktiga resa som proscout.

Hagelin kommer att utgå ifrån Stockholmsområdet, men kan även få åka runt lite och titta på talanger. Och så blir det förstås några resor över till Minnesota.

– Jag åker över på möten och så får vi se lite. Det kan dyka upp vad som helst egentligen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)