HockeyNews
PLUS

Han vill bli nästa Adam Larsson – möt Skellefteås senaste backlöfte

(14490) Elias Salomonsson
Anton Rimstedt

Publicerad: 7 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Han ska börja hockeygymnasiet i Skellefteå till hösten och drömmer om att gå i Adam Larssons och David Rundblads fotspår. HockeyNews.se har träffat Elias Salomonsson, en ung back som vet att det är möjligt att som Skellefteåkille nå sina drömmars mål.

Han är ännu en i raden av duktiga backtalanger från Skellefteå som har gått hela vägen genom SHL-klubbens ungdomssystem och nu på allvar ska ta plats på J18- och så småningom J20-nivå. Elias Salomonsson är född och uppvuxen i Skellefteå och har som liten grabb sprungit på flera av sina idoler på stan och i ishallen.

– Jag gillar Adam Larsson och David Rundblad. De är ju från Skellefteå också så man har väl sett upp till dem lite. Jag har ingen personlig relation med dem, men man har ju stött på dem på arenan några gånger, säger Elias Salomonsson.

Stanley Cup-mästaren Rundblad och världsmästaren Larsson har båda gått genom Skellefteås juniorverksamhet och Adam Larsson har, precis som Elias Salomonsson, Skellefteå AIK som moderklubb. Både Adam Larsson och David Rundblad var firade juniorstjärnor och gick tidigt i NHL-draften. Medan Larsson återfinns i Edmonton Oilers så har Rundblad lämnat NHL sedan några år tillbaka och representerar HK Sotji i KHL. För Elias Salomonsson är de båda förebilderna viktiga som inspiration.

Adam Larsson var med i det VM-guldvinnande laget 2018. Foto: Bildbyrån.

När vi träffar 15-åriga Salomonsson befinner han sig på ett träningsläger som hans agentur arrangerar för sina klienter. På plats i Nyköping finns talanger i årskullarna 2004, 2003 och 2002 som kommer från hela landet. Med på lägret finns också NHL-spelarna Rasmus Asplund och Jesper Boqvist. De deltar på träningarna tillsammans med de 15-, 16 och 17-åriga killarna.

– De är duktiga så man försöker lära sig av dem. Det är första året jag har agent så hela upplevelsen här är ny för mig. De (agenturen) hjälper mycket med träningen och det är en trygghet att ha, säger Elias Salomonsson.

Han är född 2004 och är en av de yngsta på campen. Till hösten ska han börja hockeygymnasiet hemma i Skellefteå.

– Det är många bra spelare som har gått på det hockeygymnasiet.

Vad är målet med den kommande säsongen?

– Att slå sig in i J20. Jag ska inleda säsongen i J20 och jag vill etablera mig där, säger Elias Salomonsson.

Och mer långsiktigt, vad det du för drömmar och mål med karriären?

– Det är först och främst att slå sig in i SHL. Och sedan att ta sig till NHL är det största målet. Om jag fortsätter träna och blir bättre så är det nog inte omöjligt, säger Skellefteåbacken.

Han har valt Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och han har en tanke vad han skulle vilja jobba som om han inte blir hockeyproffs. Eller efter karriären.

– Vaktmästare hade varit kul. Man missar ju mycket skola när man är på bortaresor, så det gäller att fokusera på skolan när man är där och göra sitt yttersta då. Skolan är viktig, om man får en skada så karriären är över så måste man ju ha något annat, säger Elias Salomonsson.

Han spenderade större delen av den gångna säsongen med Skellefteås J18-lag och totalt blev det 25 matcher på J18-nivå. Nu siktar han alltså på nästa kliv och det har aldrig varit aktuellt med en flytt från hemorten.

– Jag trivs jättebra i Skellefteå, avslutar Elias Salomonsson. 

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!