HockeyNews

Garpenlövs väg till VM kantad av sorg: "Varit med mig hela min karriär"

(23473) Johan Garpenlöv/Tre Kronor
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 4 maj 2022

STOCKHOLM. Johan Garpenlövs VM-förberedelser kantas av sorg sedan hans pappa Kjell har gått bort.
– Det finns de som har det jobbigt med sina föräldrar, men det har det inte varit för mig. Det har bara varit positivt med hans engagemang och hans sätt att leda mig i min karriär, säger Garpenlöv.

Inför Beijer Hockey Games 2020 dog förbundskapten Johan Garpenlövs mamma Eva i sviterna av Alzheimers. Och inför samma turnering två år senare har hans pappa Kjell avlidit efter en kort tids sjukdom. Livets gång konstaterar Tre Kronor-coachen.

– Vi har bokat en begravning efter VM, faktiskt. I början av juni fick vi en tid så vi får möjlighet att samlas allihop där då. Det känns skönt måste jag säga att vi har ett datum för det. Det gör att jag kan fokusera på det jag ska göra nu fram tills efter VM, så får man släppa det och gå vidare, säger Garpenlöv när han träffar HockeyNews.se och övriga reportrar i Globen.

Förbundskapten Johan Garpenlöv har varit frånvarande vid ett par tillfällen under VM-förberedelserna för att kunna stötta sin pappa på samma sätt som han själv har fått en axel att luta sig emot genom livet.

– Han har varit med mig hela min karriär och sett mig varje match när jag spelade och varit intresserad och gett mig massor med tips. Det är som målvakterna har nästan, en individuell tränare, som bara följer en när man är ute. Han har gett mig massor av bra saker naturligtvis och vi har haft många bra diskussioner och det har alltid varit på ett bra sätt, säger Johan Garpenlöv med ömhet och tacksamhet i rösten.

– Det finns de som har det jobbigt med sina föräldrar, men det har det inte varit för mig. Det har bara varit positivt med hans engagemang och hans sätt att leda mig i min karriär.

LÄS MERRysslands krig fick Nordström att lämna CSKA: "Ville inte vara en del"

Johan Garpenlöv har varit framgångsrik både i Djurgården, Tre Kronor och i NHL. Alltid med ett nära band till pappa Kjell.

– Han har betytt jättemycket med det och sedan även med skjutsning och stöttning. Som med allt går det inte bra hela tiden utan ibland går det lite sämre och då måste man få stöttning på det sättet. Både han och min mamma har stöttat både mig och min bror. Vi har dem att tacka för massor.

Som förbundskapten har Garpenlöv hjälp av sina assisterande tränare Stefan Ladhe, Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom så på senare tid har pappa Kjells stöd funnits på ett lite längre avstånd än tidigare i livet.

LÄS MERNicklas Lidström om Raymonds nej tack till VM och Detroit-talangerna

Och nu är han borta.

– Jag kan inte säga att det är optimalt, för då ska allt bara flyta på och inga bekymmer överhuvudtaget, men i livet har man bekymmer om det är ens pappa som har dött eller det kan vara frun, det finns en massa saker som påverkar och som man kanske inte berättar om, men i det här fallet vet ni om det. Det blir något som man genom åren lär sig att hantera. Man måste hantera det. Jag tycker det är lite skönt att komma iväg så här och tänka på lite annat och få göra det här och få fokusera på det. När man får stunder för sig själv får man tänka på det andra, säger Johan Garpenlöv.