HockeyNews
PLUS

Rysslands krig fick Nordström att lämna CSKA: "Ville inte vara en del"

(23471) Joakim Nordström/Tre Kronor/CSKA
Bildbyrån/(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Publicerad: 4 maj 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Stanley Cup- och världsmästaren Joakim Nordström gjorde som Lucas Wallmark och köpte ut sig från den ryska arméklubben CSKA Moskva.
Det blev dyrt, men Putin-propgandan med banderoller fanns till och med på träningsanläggningen.
– När jag tittar tillbaka på min karriär vill jag inte att det ska överskugga någonting, säger Nordström till HockeyNews.se.

Joakim Nordström gjorde som OS- och Tre Kronor-kamraten Lucas Wallmark efter Rysslands invasion av Ukraina och lämnade KHL-klubben CSKA Moskva.

– Jag spelade två matcher i slutspelet och sedan bröt vi. Det har varit en annorlunda säsong, säger Nordström i Avicii Arena (Globen) inför VM-genrepet Beijer Hockey Games som drar igång på torsdagen.

Hur gick snacket mellan dig och Lucas?

– Det är klart att vi är i en ny situation och aldrig varit i den och vet inte vad som händer och vad som kommer att hända. Men vi kände direkt att vi inte ville vara kvar. Vi följde svenska media och såg vad som hände, säger den 30-årige stockholmaren.

– Vår klubb tog ställning som skilde sig från det som jag står för.

Det var banderoller i träningsanläggningen direkt efter Rysslands invasion i Ukraina där budskapet var tydligt: ”Putin är vår president”.

– Ja, exakt. Det var något som jag inte ville vara en del av så klart. Men sedan går det inte bara att lämna på studs utan det är lite praktiska grejer som måste lösas.

Det blev dyrt?

– Ja, det blev det.

Men det känns bra i hjärtat?

– Ja det är väl det som man går på och som är det viktigaste för mig. Det är många som har farit mycket värre. I Ukraina mister de livet och sina hem. Hela livet är förstört. Det blir i sammanhanget en liten uppoffring för mig. Det moraliska.

Det har kostat Joakim Nordström ett mångmiljonbelopp att komma ur KHL-kontraktet med CSKA Moskva, vilket han hade hunnit förlänga över nästa säsong.

– När jag tittar tillbaka på min karriär vill jag inte att det ska överskugga någonting. På så sätt har det varit ett enkelt val. Men som sagt lite praktiska saker att ta sig ur också.

LÄS MERNytt återbud till Tre Kronor inför VM – NHL-forwarden tackar nej

Var klubben förstående?

– Ja, det var de, faktiskt. Det var svart på vitt i kontrakt vad som gällde. Men utöver det var det inget mer från deras sida. Vi fick lösa det efter det juridiska.

Det var inte bara att du blev utan lön. Du behövde också köpa ut dig från kontraktet?

– Ja, det stämmer. Jag vet inte exakt, och det är åldersbaserat vilken summa eller vilken mängd man måste betala tillbaka, men det är inget som jag vill gå in på i exakta detaljer. Så blev det.

Det är inte alla som har gjort som du eller skulle göra?

– Nej, och kanske inte kan heller. Det får man också ha med i beräkningen.

Joakim Nordström är nu med i förberedelserna inför VM i Tammerfors som börjar nästa vecka. Han har varit med i ett VM förut och då blev det guld i Tyskland 2017. Tre Kronor kan få ett spännande lag även i år med NHL-förstärkningar som Rasmus Dahlin, Oliver Ekman-Larsson och Adam Larsson för att nämna några.

– Jättekul. Jag älskar att vara med i landslaget och träffa alla grabbarna. Man är ute på olika håll under säsong och så får man vara med på såna här samlingar. Det är alltid kul med landslaget också. Alla spelar för varandra. Det är också det som är det roliga. Man kommer ihop så otroligt bra som lag. Alla vill bara gå ut och vinna och alla går ut och gör det som krävs. Det är inte det individuella, poängligaledning, utan man spelar bara för att vinna och det är det som är så roligt tycker jag.

Är det sig likt sedan de yngre landslagen?

– Det tycker jag är signifikativt för hela vägen. Det kanske är typiskt svenskt eller något som de formar oss till eller så är det bara i vårt DNA. Alla spelar av samma orsak eller anledning, säger Joakim Nordström.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!