HockeyNews
PLUS

Frölunda krossade Luleå – klara för SM-final

(8009) Frölunda-Luleå, match 5
Bildbyrån

Publicerad: 15 april 2019

FacebookXWhatsApp

Luleå var tvungna att vinna hemma mot Frölunda för att hålla liv i finaldrömmen. Men efter en överkörning från Frölunda efter två perioder var man aldrig nära. Göteborgarna knep därmed den första finalplatsen. 

SHL presenteras av ATG Sport

Johan Mattsson har varit Frölundas stora centralfigur i den här semifinalserien. Två gånger om har han nollat Luleå hemma i Scandinavium. När serien vände tillbaka till Coop Norrbotten Arena under måndagen var målvakten åter i rampljuset.

När två perioder av matchen var spelade hade han räddat alla 20 skott som kommit emot honom. Samtidigt hade Frölundas offensiv presterat på högsta nivå.

– En bra defensiv kommer man långt på och vi ser hur många omställningar vi får när vi ligger rätt i plan och utnyttjar de på rätt sätt, säger Frölundakaptenen Joel Lundqvist till C more.

Det var dock Luleå som inledde matchen piggast. Man satte hård press på bortalaget i den första perioden, som innehöll många målchanser och hög energi åt båda håll. Men med sju minuter kvar, mitt i Luleåpressen, fick Frölunda ett kontringsläge som förvaltades genom ett dragskott i krysset av Anders Grönlund.

Fem minuter senare fick Luleås Einar Emanuelsson ett friläge som Johan Mattsson räddade. När spelet sedan vände lyckades Samuel Fagemo få till en styrning på Brandon Gormleys skott. 2–0 till gästerna efter en period.

I den andra perioden fortsatte problemen för hemmalaget. Man fick chansen i powerplay och strax efter det att Frölunda blivit fulltaligt klippte Erik Gustafsson till, men återigen fanns Mattsson där och styrde bort. Med lite mer än tre minuter kvar av perioden kunde istället poängkungen Ryan Lasch utöka Frölundas ledning till 3–0. När Max Friberg, dryga minuten senare, satte 4–0 var det godnatt för Luleå. Inte blev det bättre av att Johan Harju tilldelades matchstraff efter en tackling med armen mot nacken på Chay Genoway med sex sekunder kvar av perioden.

I början av tredje perioden förvaltade Frölunda sitt numerära överläge. På en kontring tryckte Simon Hjalmarsson dit 5–0 på passning från Rhett Rakhshani, som därmed levererade sin andra assist i matchen. Strax därefter lyckades Luleå till slut spräcka Mattssons nolla. Men då matchen redan var körd blev Isac Lundeströms skott i krysset mer av akademisk betydelse. Inte heller Petter Emanuelssons 5–2 mål i powerplay hjälpte. För när Thomas ”Bulan” Berglund plockade Joel Lassinantti kunde Anders Grönlund sätta sitt andra mål i tom kasse.

Frölunda är därmed klara för SM-final efter sammanlagt 4–1 i matcher. I finalen väntar antingen Färjestad eller Djurgården, där de sistnämnda har chansen att säkra finalbiljetten i morgondagens möte i Globen. 

– Från CHL-finalen och framåt så har vi varit ett helt annat lag utan puck. När vi kombinerar det med offensiven blir det bra, lyder Joel Lundqvists analys i C more efter matchen.

Matchfakta

Luleå – Frölunda 2–6 (0-2, 0-2, 2-2)

Målskyttar Luleå: Isac Lundeström, Petter Emanuelsson

Målskyttar Frölunda: Anders Grönlund 2, Samuel Fagemo, Ryan Lasch, Max Friberg, Simon Hjalmarsson

Publik: 6 150

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!