HockeyNews

Första jobbet som huvudtränare: Förbundskapten: "Stort steg för mig"

(9943) Johan Garpenlöv-redigerad
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 22 september 2019

STOCKHOLM. Johan Garpenlöv, 51, känner sig redo att kliva fram ur Rikard Grönborgs skugga.
För första gången i karriären ska ”Garpen” vara huvudcoach – och han blir det som Tre Kronors nya förbundskapten
Redan i november kan han ta ut det starkast tänkbara laget. Och han har stora förhoppningar på OS i Peking 2022.

Som huvudansvarig är Johan Garpenlöv helt färsk. Men i Tre Kronor har han jobbat i omgångar ända sedan World Cup 2004 då han var assisterande förbundskapten till Hardy Nilsson.

I två år, 2010-2012, var han team manager under Pär Mårts som Tre Kronors förbundskapten. Och sedan 2016 har han ingått i den innersta kretsen runt Rikard Grönborg och det har blivit blandade resultat.

– Det är ett stort steg för mig att ta. Jag har ju inte varit huvudtränare för ett seniorlag. Det är absolut någonting nytt för mig, men jag är jätteglad och stolt och tacksam för att jag fick frågan. När jag väl bestämde mig för att jag var redo har det bara varit framåt helat tiden, säger Garpenlöv som har valt att ta in Marcus Ragnarsson (backcoach) och Markus Åkerblom (forwardscoach) som sina assisterande coacher medan Stefan Ladhe fortsätter som målvaktsansvarig.

Johan Garpenlöv för en första fråga från förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt under VM i Köpenhamn i maj 2018 om han var intresserad att ta över som förbundskapten i händelse av att Rikard Grönborg skulle sluta då hans kontrakt löpte ut 2019.

Johan Garpenlöv är Tre Kronors förbundskapten fram till VM 2022. Foto: Bildbyrån.

Garpenlöv pratade med sin familj, funderade och bestämde sig för att han var intresserad. I augusti 2018 inleddes förhandlingar ”och sedan gick det fort”.

Han har skrivit på ett treårskontrakt som sträcker sig över OS i Peking 2022 och slutar efter VM i Finland samma år.

I OS 2018 i Pyeongchang uteblev NHL-spelarna. 2022 hoppas Garpenlöv att NHL släpper i väg dem till Peking.

– Haha. Självklart hoppas jag, som alla andra som vill följa det, att vi får tillgång till de bästa spelarna. Om det blir så eller inte får vi se helt enkelt. Senast (2018) var det ägarna i NHL som inte vill bryta upp ligan, men spelarna ville spela då, säger Garpenlöv utan att ta någon djupare ställning i frågan.

– De styrande får förhandla om det där så får vi helt enkelt rätta oss efter det beslutet.

Under Grönborgs ledning gick det inget vidare i World Cup 2016, men både 2017 och 2018 vann Tre Kronor VM-guld.

Avslutningen med VM 2019 blev inte lika lyckat då ett stjärnfyllt svenskt lag blåstes bort av Finland i VM-kvartsfinalen i slovakiska Kosice.

Vad kom ni fram till i utvärderingen då Rikard Grönborg skulle lämna över stafettpinnen till dig?

– I och med att både Rikard och ”Poppe” (Peter Popovic) skulle iväg därifrån, och det kommer in två nya, så blev utvärderingen inte som den har varit åren innan. Men om man tittar på turneringen som den var så var det ganska lätt att säga vad det brast i, börjar Garpenlöv.

– Vi fick inte till spelet utan puck, det defensiva spelet. Vi förlorade och vi släppte in alldeles för mycket mål. Vi hade materialet men vi fick inte ihop försvarsspelet. Vi kuggade inte i och fick inte den där riktiga tryggheten och kontinuiteten i försvarsspelet under den turneringen.

LÄS MER: Tre Kronor har klart med ännu en coach: "Kan ha lite kontinuitet"

Med tanke på Tre Kronors namnkunniga lag med lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson, och toppnamn som Henrik Lundqvist, John Klingberg, Patric Hörnqvist, Gabriel Landeskog, Elias Lindholm, William Nylander, Elias Pettersson... var det anmärkningsvärt.

Tre Kronor missade medalj i VM 2019. Foto: Bildbyrån.

– Att exakt peka på vad det berodde på, jag pratade med killarna och har tänkt själv och tittat på filmerna, men kan inte peka på en grej. Ja, jag har faktiskt inget bra svar på varför det blev som det blev mer än att det blev så, säger Garpenlöv.

Tre Kronor släppte in 26 mål på åtta matcher, varav 20 mål mot det mer avancerade motståndet Tjeckien, Schweiz, Ryssland och Finland.

– Vi tyckte själva under resans gång, ta upp det, visa det, träna på det, men igen, vi fick inte riktigt till det.

Kommer vi att få se skillnader jämfört med när Rikard Grönborg var högst ansvarig?

– Vad gäller spelet på isen så har Svenska ishockeyförbundet en spelidé som de äger och som genomsyrar alla landslagen. Den jobbar vi med hela tiden och tittar på vad vi ska behålla och vad vi ska förändra. Smågrejer som man kalibrerar. Det håller vi på med nu också.

– Spelet på isen kommer man nog inte se någon jättestor skillnad på.

Tre Kronor kommer redan i november att kunna ställa upp med sitt bästa möjliga spelarmaterial från de europeiska toppligorna SHL, KHL och NLA.

Champions Hockey League-slutspelet i november kommer inte att krocka med Karjalaturneringen.

– De har gjort lite förändringar. KHL spelar på måndagar i landslagsveckan och måndag efter landslagsveckan. Det gör att vi får möjlighet att flyga in de flesta KHL-spelarna om de inte spelar jättelångt bort på måndagen, konstaterar Garpenlöv nöjt.

– CHL spelar inget under Karjalaveckan. Däremot spelas det på någon av dagarna under Channel One Cup-veckan i december.

– I Schweiz har de matcher under landslagsveckorna, men har man en release på dem brukar de släppa sina spelare. Det ser bra ut. Det är ett steg åt rätt håll i uttagningsprocessen för oss.

Så hur är grundtanken, kommer du att ta ut många unga debutanter och blivande NHL-spelare i Tre Kronor eller tänker du dig en mer erfaren stomme?

– Det är det vi sitter och bollar med under hösten, vilken strategi vi ska ha under de här landslagsturneringarna. När vi väl har presskonferensen kommer jag väl vara tydlig med vilken typ av lag vi har plockat ut. Förra året gick vi ungt, framtid. Sedan får vi se om vi fortsätter med det eller om vi går på en ny linje med tanke på att vi har tillgång till de flesta spelarna, säger Garpenlöv utan att gå händelserna i förväg.

– Vi ser vilka spelare vi har tillgängliga i Europa, samtidigt måste vi höja huvudet och titta lite framåt också. Men grunden när man spelar i Tre Kronor är att man ska vara tillräckligt bra för att vara där. Så måste det ju vara. Det är det finaste vi har så det måste finnas någon typ av kunskapsskillnad på de som spelar i Tre Kronor och de som inte gör det. Det ska vi vara rädda om så länge vi bara kan.

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist missade varje turnering med Tre Kronor under hösten och vintern då det krockade med CHL-matcherna. När det blev dags för VM valde han att tacka nej trots att brodern Henrik Lundqvist tackade ja.

Efter tre VM-guld på 146 landskamper är Tre Kronor ett avslutat kapitel för Joel Lundqvist. Foto: Bildbyrån.

Och nu är Joel Lundqvists nej ett permanent nej till Tre Kronor.

– Joel har tackat nej till landslaget. Det gick han ut med i våras och han kommer inte att bli aktuell, fastslår Garpenlöv.

Tre Kronor-ledningen har börjat scoutingen av potentiella landslagsspelare och har synts på både SHL- och KHL-matcher i september.

– Jag åker ner nästa vecka till Schweiz och Marcus och Markus har varit i Helsingfors och Riga och kollat på KHL. När vi väl tar ut första truppen ska vi ha sett alla spelare är tanken.

Johan Garpenlöv och Rikard Grönborg har varit noga med att ha bra relationer till NHL-spelarna vilket har lagt grunden till oerhört vassa VM-lag de senaste tre åren.

Garpenlöv berättar om NHL-upplägget denna säsong:

– Min första resa kommer att gå i november. Jag försöker se sju matcher där ungefär. Sedan åker jag på JVM ihop med (Tomas) Montén och är där efter jul. Marcus Ragnarsson får åka i januari och sedan åker vi alla i mars.

– Vi måste fortsätta jobba mot NHL och jobba vidare på det sätt som vi har jobbat tidigare.

De skickligaste spelarna finns i Nordamerika och det gäller att få ihop ett lag som fungerar.

– Jag gör en lista varje år och jag tror vi hade en 145 spelare under NHL-kontrakt när jag räknade senast. Alla spelar naturligtvis inte i NHL, men förra året tror jag vi hade nästan 100 spelare som gjorde minst en match. Vi har ett gäng spelare där borta och dem måste vi naturligtvis följa, säger Garpenlöv.