HockeyNews
PLUS

Förbundet bröt tronföljden – så går jobbet med nya Tre Kronor-staben

(21554) Sam Hallam/Växjö
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 12 december 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Svenska ishockeyförbundet frångick tronföljden och hade Växjös guldmakare Sam Hallam som förstaval som ny förbundskapten.

Här berättar tävlingschefen Olof Östblom om arbetet i kulisserna för att få fram en ny Tre Kronor-stab 2022.


Det blir Växjö Lakers trefaldige SM-guldvinnande huvudcoach Sam Hallam som tar över som förbundskapten i vår då Johan Garpenlöv lämnar sin post.


Redan tidigt i höstas meddelade Garpenlöv sin avgång och det var då som Svenska ishockeyförbundet med generalsekreteraren Johan Stark och tävlingschefen Olof Östblom började titta på vilka kandidater man såg bland coacherna och vilka som är eller blir tillgängliga 2022.


Tidigare har förbundet under en längre tid befordrat en assisterande förbundskapten till toppjobbet inom svensk hockey på coachsidan. Nu bröts ”successionsordningen”.


– Sam var ett förstaval som vi började med att ta kontakt med. Historiskt har det varit några förbundskaptener som har kommit från de egna leden. Samtidigt när vi gjorde listningen nu så var Sam förstaval. Vi kom bra överens, säger Olof Östblom till HockeyNews.se.


När tog ni kontakt?


– Det var ungefär två månader. Vi började med en kontakt med Sam för att över huvud taget kolla om det fanns intresse. I och med att han hade ett utgående kontrakt så var inte det något konstigt med det, menar Östblom.


Då var det verkligen en fullträff att ni kunde få förstavalet?


– Ja, Sam var också tydlig med att han var väldigt intresserad av tjänsten och såg utmaningen i det.


Växjös guldcoach Sam Hallam var Svenska ishockeyförbundets förstaval som ny förbundskapten. Foto: Bildbyrån.


Och det blev ett långt kontrakt?


– Ja, absolut, fyra år. Vi har först och främst ett hemma-VM 2025. Det är tre år dit. Det skulle inte kännas bra att byta förbundskapten före det. Och sedan är det OS 2026, så det är en sådan cykel vi tittar på.


Var det ni som föreslog kontraktslängden?


– Ja, det vi pratade om var tre eller fyra år. Men det var också Sam tydlig med. Han såg utmaningarna i både hemma-VM och OS. Det var en bra dialog.


Vilka bra egenskaper har han som coach tycker du?


– Dels har han erfarenhet och en tydlighet. Dels står han för en ganska klassisk svensk modell med stabilt försvarsspel och en stabil grund att bygga på och offensivt får spelarna, som jag uppfattar det, stort förtroende att skapa och vara kreativa, säger Östblom.


LÄS MERGuldtränaren blir ny förbundskapten för Tre Kronor


I jobbet som förbundskapten får den 42-årige stockholmaren Sam Hallam också en del andra uppgifter.


– I samtalen har det också, förutom att coacha och ta ut laget, handlat en del om att vara frontfigur för svensk ishockey. När man är förbundskapten för damerna och herrarna så är man det. Sedan finns det också en del in mot rörelsen. Jag uppfattar det som att han brinner för spelarutbildning, ledarutbildning och att vi ska vårda det svenska och vara duktiga med dt. Det har varit väldigt positivt i de här dialogerna.


Hur tänker ni er att staben ska se ut med assisterande coacher?


– Just nu håller vi väl på att titta på det tillsammans med Sam. Det var viktigt att vi fick det här på plats. Hur vill han ha det? Hur vill vi ha det? Vi tittar väl först och främst på en struktur innan vi tittar på namn.


Östblom fortsätter:


– Det blir lite hand i hand. Beroende på vilka namn som kan bli aktuella så har alla olika egenskaper. Vi får väl gå vidare med det. Samtidigt ska man ha stor respekt för att nu är Sam anställd av Växjö till sista april. Det är där han ska ha sitt fokus och sitt jobb.


Sam Hallam har siktet inställt på ett fjärde SM-guld med Växjö innan han tar över som förbundskapten efter Johan Garpenlöv. Foto: Bildbyrån.


Därför tänker Svenska ishockeyförbundets representanter aktivt vara med i tillsättandet av assisterande förbundskaptener.


– Det är klart vi måste bygga vidare på staben. Vi har också ett par stora uppdrag här framöver med OS närmast. Men vi kommer att jobba vidare med att försöka sätta både struktur och namn, säger Östblom.


Kommer ni att bolla fram namn på kandidater till Sam?


– Det är väl alltid så att man diskuterar och man vänder och vrider på namn och funderar. Det är nog ganska mycket båda parter som kommer att komma med idéer. Sam kommer att stå där ytterst ansvarig för sporten så det är viktigt att han känner sig trygg med den stab han har om man säger så.


VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS