HockeyNews
PLUS

Fagervall om pressen på Djurgården, derbyn, förväntningar och nya kemin

(22716) Joakim Fagervall Djurgården
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 22 juni 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgårdens huvudcoach Joakim Fagervall var i Björklöven häromåret och vet vad som väntar Djurgården.
Nu förbereds Djurgårdens spelar fysiskt och mentalt.
– Det är en väldigt sammansatt grupp. Väldigt sammansatt. Det är raka motsatsen till den grupp som avslutade förra säsongen, tycker jag, säger Fagervall till HockeyNews.se.

Joakim Fagervall kom till Djurgården från Malmö efter att ha fått sparken i januari. Men även om det blev en uppryckning gick inte Stockholmsklubben att rädda i slutändan. Det blev degradering till Hockeyallsvenskan för andra gången de senaste tio åren.

Men med hemvändare som dubble Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger, OS-kollegan Daniel Brodin och med VM- och OS-meriterade John Norman i spetsen ser Djurgården vasst ut på papperet åtminstone offensivt.

– Det är svårt att säga nåt om förutsättningar. Jag tycker att det viktigaste är att vi förbereder oss på rätt sätt. Det har vi pratat om mest, att förbereda oss för vad som komma skall. För allsvenskan är en bra liga, säger Joakim Fagervall inne i ett sommarskrudat Hovet.

Det vill säga, isen i rinken är borta, men allt annat är sig väldigt likt. Inne i gymmet jobbas det stenhårt, pass för pass, dag för dag.

– Du kan inte tro att saker och ting ska gå din väg om du inte påverkar det, för det kommer det aldrig att göra. Det är en enormt bra liga, upprepar Joakim Fagervall.

Han vet vad han talar om. För så sent som våren 2020 ledde han Björklöven till den allsvenska finalen mot Modo innan coronapandemin drog in och dödade Umeåklubbens SHL-drömmar.

– I det här läget är jag väldigt glad över att jag har varit där ganska nyligen, för inte så många år sedan. Jag vet vad som krävs i den ligan. Det är en tuff liga. Det är precis samma förberedelser där till varje match, som det är i SHL.

Efter det att Djurgården rasat ur SHL i kvalet mot Timrå åkte Fagervall hem till Umeå där han har sin bas. Han såg Björklöven och HV71 göra upp om en SHL-plats i den allsvenska finalen. HV drog det längsta strået.

– Den där serien kan gå hur långt som helst. Har Löven en hel backsida så kan lika gärna Löven spela i SHL. För de var inte sämre än HV. Det var en spelare (Fredrik Forsberg) som avgjorde på slutet och hade Löven haft att använda i den positionen hade det kunnat se annorlunda ut, menar Joakim Fagervall och han säger det med eftertryck och utan att blinka.

Han vet att Djurgården har en väldigt lång väg att vandra för att nå tillbaka till SHL. 52 matcher i grundserien, från Kristianstad i söder till Umeå i norr.

LÄS MERForwarden fick sparken från HV71 – skriver på för rysk KHL-klubb

Djurgårdens hemvändare med Krüger i spetsen pratar om ödmjukhet inför det som väntar i höst.

– Det är väl det jag reflekterar över mest med gruppen som vi har. Ett lag på papperet lägger jag ingen energi på. Känslan som finns i gruppen och hur hårt de är beredda att jobba för varandra tycker jag har varit det som har känts absolut bäst hittills, säger Fagervall.

Djurgårdens huvudcoach betonar:

– Det är en väldigt sammansatt grupp. Väldigt sammansatt. Det är raka motsatsen till den grupp som avslutade förra säsongen, tycker jag. Både personlighetsmässigt, men framför allt lagmässigt. Det är ETT lag så här långt. Därför blir varenda rekrytering väldigt väldigt viktig.

Djurgården håller ihop laget på försäsongen och samtliga spelare tränar tillsammans. Inga undantag görs. Och än så länge är det en helsvensk spelartrupp, vilket underlättar att ha alla på plats.

– Det fanns inga alternativ för något annat efter det vi gick igenom. Jag vet att det finns en historik att träna i grupper i perioder, men nu tog vi ett ganska tidigt beslut med fysteamet att det är så här vi ska göra.

Hur har det blivit med upplägget?

– Jag tycker att vi har haft en bra sommar. Den har gått fort. Vi har blandat med lite is under en period, sedan har vi kört det mesta här på Hovet. En del på Bosön kommer vi att ha varit innan sommaren är slut. Upplägget har varit väldigt bra. Vi har själva planerat det så det är klart att vi är nöjda med det…

Djurgården har tagit in den tidigare assisterande förbundskaptenen och ex-djurgårdaren Marcus Ragnarsson som ska jobba ihop med Fagervall. De känner varandra flyktigt som tränarkollegor.

– Personlighetsmässigt tror jag att vi kommer att fungera väldigt väldigt bra. Det känns som den lilla tid vi har fått ihop efter VM så känns det bra. De samtal vi har haft, där känner jag mig väldigt lugn på den fronten, säger Fagervall.

Djurgården kommer att behöva hålla ihop för precis som HV71 var förra säsongen blir det en höjdpunkt för de allsvenska lagen när stockholmarna kommer på besök eller när det ska tävlas på anrika Hovets is inför Djurgårdssupportrarna.

– Jag har varit i Löven där alla vill spöa Löven så det blir ungefär samma situation. Nu är vi nykomlingar i ligan. Men det är nånting som vi måste kunna hantera. För oss handlar det om en match i taget oavsett vem vi möter. Jag tror att det är oerhört viktigt oavsett om vi möter Kristianstad borta eller Kristianstad hemma så är det samma förberedelser för match. Det har ingen betydelse. Vi förbereder oss på ett sätt med träningsmatcherna bara för att ha ett visst hum om vad det handlar om, säger Fagervall och dammar av klyschlexikonet.

En del spelare i Djurgården har spelat i Hockeyallsvenskan, men det finns toppspelare som knappt kommer ihåg hur det är att spela i SHL. Hur förbereder man spelare mentalt för detta?

– Jag tror att det där är mycket personlighetsförankrat, hur man uppfattar olika situationer, anser Fagervall.

Som tränare utifrån är det ganska speciellt att komma till Hovet. Men inte bara på matchdagar utan även att träna inför tomma läktare. Kontrasterna blir enorma.

– Att träna på Hovet är inte det enklaste. Det är en väldigt tyst miljö att träna i medan du får en helt annan adrenalinkick att träna i en träningshall. Det är stor skillnad.

– Jag ser det som lika svårt för varenda motstånd som ska komma hit och spela som att vi ska åka till Kristianstad att spela, eller Almtuna som har samma typ av arena. Men jag tror att det är ett personlighetsdrag hur man förbereder sig för match. Där är jag inte orolig för den här gruppen för jag tycker att vi är där. Gruppen kommer att vara förberedd när vi startar.

Fagervall skruvar lite på sig där han står nedanför Djurgårdens omklädningsrum.

– Hovet har en speciell atmosfär. Det är en helt annan atmosfär med publik än när vi tränar i den. De här grabbarna klarar av att göra det. Jag tyckte det var svårt när jag kom hit ifjol att uppleva den riktiga känslan att träna på Hovets is. Det är väldigt tyst och väldigt lugnt. Det är svårt att få upp pulsen. Det måste du jobba med och det tror jag inte är någon nackdel inför dit vi ska nu. Vi kommer aldrig att spela inför en tom arena i allsvenskan och det har vi också pratat om. Det är mycket folk som ser allsvensk hockey oavsett vilka vi möter eller vilka andra lag möter. Det är mycket folk och det är bra tryck. Det är en fantastisk liga vi är i.

Djurgårdens spelare kommer inte att tillåtas att underskatta vare sig ligan eller lagen i den under Fagervalls ledning. Det är uppenbart.

– Vi ska inte se det här som tråkigt. Vi ska se det som förbannat roligt. Då blir det roligt!

Fagervall vet också att Djurgården knappast är det enda lag i Hockeyallsvenskan med förväntningar och press på sig.

– Har man varit i Löven, jag vet att i den innersta cirkeln i Löven så har man precis lika stor press som HV. För det har aldrig funnits något annat i Löven än att gå upp. Jag ser inte Löven som någon underdog i den där matchen överhuvudtaget. De skulle dit (till SHL) lika mycket som HV och hade lika stor intern press som HV. Det är också det som har drivit dem dit tre år i rad.

Modo är ett annat ”SHL-lag” som har hamnat i fel serie och blivit kvar.

– Ja, och det är väl likadant i omklädningsrummet bredvid oss, säger Fagervall och sneglar mot korridoren på Hovet som leder till AIK.

– Modo, Björklöven, Södertälje, även BIK Karlskoga. Mora.

Och i Stockholmsområdet blir det för första gången på åtta år derbyn igen mellan Djurgården och AIK.

– Det blir en del derbyn. Västerås räknar jag också in och även Almtuna. Det blir väldigt annorlunda. Det blir väldigt kort till matcherna och det blir fler matcher där närheten spelar roll. Tidigare har närmaste laget varit Brynäs. Det blir häftigt. Häftiga derbyn, säger Joakim Fagervall inte utan förväntan i rösten.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!