HockeyNews
PLUS

Experten om Björklöven – han saknas

(31440) Fredrik Söderström/Björklöven
Bildbyrån

Publicerad: 16 januari 2024

FacebookXWhatsApp

TV4-experten Fredrik Söderström känner ingen större oro över Björklövens tuffa period. Viktor Stråhle är rätt person för uppdraget, men de måste börja vinna matcher inom snar framtid. 

– Annars kan nog något ske i stundens hetta, säger han. 

Förlust mot Nybro under måndagen och fyra förluster på de sex senaste matcherna, Björklöven har det tufft just nu. En person som däremot inte ska klandras för det är Joona Voutilainen, menar Söderström.

– Jag skulle säga att det är ligans nog bästa målvakt, och han är absolut inte förklaringen till varför det gått tungt för Björklöven det senaste. 

Pressen som finns på Voutilainen och det faktum att han vaktat kassen i 25 matcher anser Söderström vara rätt.

– Melker Thelin var ett ganska oprövat namn för mig innan, han har stått några gånger och gjort det galant. Han har visat att han är en JVM-målvakt. När Färjestad dessutom lånade in honom, lite i panik, det gör man inte om man inte tror att det ska bli bra. Sedan är frågan hur mycket en målvakt kan stå med trötthet och skador. Han (Voutilainen) kanske skulle spelat mindre, men jag ser det ändå som rätt att spela honom.

Söderström ser ingen anledning till att agera med ett tränarbyte eller liknande, det är inte där problemen ligger.

– Stråhle har en tydlig plan han förhåller sig till. Men hade jag varit tränare i den positionen hade jag skruvat lite på spelet. De har en fin intensitet men de får dåligt betalt för det, istället släpper de till som de gör och de andra gör mål på det. Stråhle och Kenttä är envisa, det har jag respekt för. Men jag förstår att det blir ett tryck och en kritik.

Däremot hade Söderström gärna sett att ett nyförvärv gjorts på spelarfronten. Laget saknar en fysisk kugge med karaktär, individuellt skickliga spelare har de tillräcklig med.

– Det handlar om att få in en karaktär som spelar fysiskt tufft och är pålitlig, som över tid även kan acceptera en roll som inte är så iögonfallande. De behöver ingen målskytt, utan mer en karaktär.

En spelare som hade varit perfekt för den rollen menar Söderström hade varit förre Björklövenspelaren Alex Hutchings.

– Man blev frustrerad över att han spelade lite småfult, men nu saknas han.

ANNONS
Se ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Laget saknar tydligheten och en hierarki i kedjorna.

– Det är en obekväm situation, de har mycket av det som sker men lik förbannat förlorar dem, det tror jag är ett problem. Det har en spännande trupp med individuellt skickliga spelare, men de saknar tydligheten som en del andra lag har. En första kedja som skapar, en andra som följer, att det blir en hierarki. Deras känns lite luddigare, jag vet inte ens själv vem som är etta.

Söderström har inte räknat ut Björklöven ännu, däremot blir deras bortaturné nu avgörande.

– De behöver plocka några poäng på bussen, på pappret har de några tuffa matcher. Nyckeln för dem blir att slå de sämre laget, de har gjort det bra mot topplagen. Brynäs i höstas är fortfarande en av de bästa matcherna jag sett denna säsongen. De är lite mer nonchalanta mot de sämre lagen. De behöver två segrar.

Börjar de inte vinna är Söderström rädd för att något kan ske i stundens hetta.

– Man har målvakten, en jämn och hyfsad solid backsida. Framåt har man som sagt inte fått utdelning och det handlar om att ta ett kliv tillbaka. De behöver blir mer syniska tillsammans, man är på spåret förutsatt att man börjar vinna. När de vinner blir fansen nöjda och trycket släpper. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!