HockeyNews

Experten hyllar lösningen – men sågar DIF:s chanser

(30065) Fredrik Söderström och Michael Holmqvist
Bildbyrån

Publicerad: 20 november 2023

TV4-experten Fredrik Söderström hyllar Djurgårdens tränarlösning.
Men han har inga förväntningar på att de ska kunna utmana Brynäs och Björklöven den här säsongen.
– Jag säger inte att det är över och kört men jag har väldigt svårt att se att de ska kunna utmana på allvar i vår, säger Söderström till Hockeynews.
Sedan Johan Garpenlöv och Marcus Ragnarsson fick sparken har Djurgården fått ett litet lyft under Michael Holmqvist. Med honom vid rodret besegrade de först Tingsryd med 5–2 och sen plockade de en poäng borta mot Björklöven efter en jämn tillställning.

– Jag måste säga att Michael Holmqvist har gett ett bra intryck. Jag var på plats i samband med matchen mot Björklöven och han utstrålar ett lugn och jag fick känslan av att det var ett bås som var i balans, både spelare och ledare. Trots att de låg under och hade förtvivlat svårt att göra mål så kändes det som att de konsekvent gnuggade vidare och sen så fick man den där kvitteringen på slutet som var rättvis och välförtjänt, säger TV4:s expert Fredrik Söderström.

Söderström anser att det var ett smart drag av föreningen att befordra Holmqvist.

– Jag tycker att Djurgårdens lösning på träningssidan känns hälsosam med tanke på det man fått till sig om hur Djurgården mår. Inte att det skulle vara en ekonomisk kris på något sätt men nu använder de inte pengar de inte har åtminstone. Jag har svårt att se att en tränare skulle göra skillnaden från ett bra lag till ett givet topplag för det tror jag handlar om truppen och det löser man ju inte i en handvändning så jag tycker att det känns ganska klokt, säger Söderström och fortsätter med att berömma dem för valet av Patrik Andersson som assisterande coach.

– Jag känner inte Patrik Andersson men jag har hört gott om honom. Han har varit i juniormiljö men det finns ju unga spelare i Djurgården som behöver den där varma handen som knuffar dem i rätt riktning så jag tycker att det är helt rätt att de tar in honom i stället för någon trött föredetting.

Men det är spelarna som måste göra jobbet i slutändan – och han tycker sig redan se en förbättring när det kommer till arbetsinsatsen.

– Det är ingen hemlighet att det var turbulent innan Garpenlöv och Ragnarsson fick lämna, vi har ju alla fått rapporter om hur oense tränarna och spelarna faktiskt var och det brukar ju sällan sluta med att tränaren vinner. Men det som sker när man gör sig av med två stora namn är att ansvaret hamnar i knät på spelarna, såna som Marcus Krüger, Daniel Brodin, Linus Klasen och John Norman är spelare som kan ta ett större ansvar och det ser det ut som att de gör nu. Nu saknades visserligen Krüger i matchen mot Björklöven men jag vill ändå påstå att han mer eller mindre en spelande tränare.

Men trots uppryckningen den senaste tiden så tror inte Söderström att Djurgården kommer att kunna lösa en SHL-plats i vår – även om det inte är en utopi.

– Jag säger inte att det är över och kört men jag har väldigt svårt att se att de ska kunna utmana på allvar i vår. Just nu så sticker Brynäs och Björklöven ut, sen tror jag fortfarande att den av dem som blir tvåa och därmed kommer att få en tuffare väg till finalen kommer att lida av det, det har vi sett tidigare, säger Söderström och fortsätter:

– Om Djurgården får ordning på saker och ting skulle de kunna vara ett av lagen som spökar bakom topp två, så kan jag känna. Men just nu, med tanke på situationen de satt sig i, handlar det först och främst om att komma upp på en anständig nivå tabellmässigt.

MISSA EJ: Djurgårdens nya coach berättar om utmaningen, DIF:s backar – och sin stora livsändring

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews