Nye coachen om DIF:s backar – och sin stora livsändring

20 november 2023
STOCKHOLM. Patrik Andersson, 33, ska leda Djurgårdens backar och har redan hunnit ha personliga möten med dem alla.
Här berättar han om uppbrottet från HV71, flytten hem till Norrtälje, att coacha nya NHL-stjärnan Connor Bedard och om den utmaning som väntar i Djurgården.


För tio år sedan hade Patrik Andersson som 23-årig back i Mora råkat ut för sex hjärnskakningar inom loppet av tre och ett halvt år. Läkarna rådde honom då att sluta spela hockey för att inte riskera att drabbas av svåra men för livet.

Andersson fick fatta det jobbiga beslutat att lägga av som spelare. Men i samma veva fick han chansen att börja som assisterande coach i Moras J20-lag och sedan dess har det rullat på. 2016 flyttade han till HV71 i Jönköping.

– Jag kom ner för sju år sedan och jag har trivts så fruktansvärt bra i föreningen. Det är en väldigt fin förening och bra människor runt omkring, alltifrån vaktmästeriet till kansliet. Jag har trivts superbra där så jag är tacksam för de sju år jag har haft, säger Andersson till Hockeynews efter måndagens över en och en halv timme långa isträningen på Hovet i sin nya klubb Djurgården.

Men Patrik Andersson har ett par barn och en familj som han prioriterar och därför bröt han upp från HV inför den här säsongen.

– Vi behövde göra ett ”move” med familjen. Barnen börjar bli stora, ska börja skolan snart. Så då var det dags att flytta hem till Norrtälje som är basen. Både jag och min fru kommer därifrån så det kändes bättre att vi har det som bas.

I HV71 har Patrik Andersson haft olika coachroller i både J18 och J20 där han har varit huvudtränare. Under den tiden fick han stifta bekantskap med den 15-årige kanadensiske supertalangen Connor Bedard som valde HV71 för att utvecklas. I somras valdes Bedard först av alla av Chicago i NHL-draften och i Blackhawks har den nu 18-årige Bedard stått för 15 poäng (9 + 6) på sina första 16 NHL-matcher.

– Han var så bra så han var med oss i J20. Det var sjukt kul att han var där. Får se en riktig high class player i hans beteende och vanor. Jag har aldrig sett nån kille vara så bra på att plocka upp andrapuckar. Tappade han en puck så fanns det inte på kartan att han ryckte på axlarna eller nånting utan det var tvärstopp. Fånga upp pucken och fortsätt. Han var så inne i spelet. Det var häftigt att se. Han var grym! säger Patrik Andersson.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Och som coach i HV lärde han sig massor.

– Det var nyttigt kände jag, att vara headcoach och få vara den som bestämmer och allt möjligt runt omkring. J18 är en rolig ålder. Det är mycket allt runtomkring. Det är mer jobb med ungdomarna än med själva hockeyn.

LÄS MERExperten hyllar lösningen – men sågar Djurgårdens chanser

Patrik Andersson var med som assisterande coach i HV71 till Stephan ”Lillis” Lundh när HV ramlade ur SHL. En turbulent tid.

– Så var det. Men för min del, så här i efterhand, otroligt lärorikt. Att få vara med när det verkligen brinner som värst som det var där. Man lär sig mycket när det går tungt.

Andersson ingick även i tränarstaben i junior-VM hösten 2021. Nu kommer han till ett Djurgården där det precis som i HV har varit rejäl turbulens. Både huvudcoachen Johan Garpenlöv och assisterande coachen Marcus Ragnarsson har fått sparken och nyligen lyftes den assisterande coachen Michael Holmqvist som ny huvudcoach. Patrik Andersson ska nu vara assisterande coach till Holmqvist. Han säger med ett påtagligt lugn:

– Det blir otroligt inspirerande och jag är tacksam för uppgiften. Glad att få jobba med ”Honken” som jag känner sedan tidigare. Jag tycker det går åt rätt håll med bra saker.

Hur känner ni varandra?

– Dels från juniortränarkarriären så har vi mött varandra mycket. Det blir att man bygger relationer där och pratar mycket innan och efter matcher. Dels har vi lite gemensamma vänner så vi har träffats några gånger den vägen.

Och vad har ni pratat om här nu?

– Nu är det att få fart på fötterna och flytta puckarna snabbt. Få igång farten och släppa loss och köra.

Förra onsdagen föll Djurgården mot Björklöven borta, men det var mer glöd i laget än tidigare trots att toppspelarna Marcus Krüger, John Norman och Linus Klasen saknades.

– Just spelet utan puck tycker jag var superbra mot Björklöven. Sedan kommer jag in, det här är tredje dagen, och det jag märker är en jäkla energi. En positiv stämning och det är bra tryck på isen och i omklädningsrummet. Energinivån är bra. Det är skönt och kul som ledare, säger Andersson.

Hur ser du på att få backansvaret i Djurgården?

– Roligt! Det ska bli intressant att följa de här backarna vi har. Har suttit i lite personliga möten med varje back och börjat bygga relationer så att vi blir trygga, att de blir trygga med mig och känner förtroende och vågar göra sin grej där ute. Man behöver känna en trygghet ute på isen och det börjar med mig, att bygga starka relationer.

Djurgårdens nya assisterande coach Patrik Andersson är med laget på is på Hovet. På onsdag blir det hans första match i DIF-båset då BIK Karlskoga kommer på besök.

Känner du några spelare sedan tidigare?

– Ja, jag har koll på de flesta. Det är inte ett helt främmande rum att kliva in i.

Som spelare var Patrik Andersson i Brynäs juniorlag samtidigt som Djurgårdscentern Ludvig Rensfeldt (och Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok och Anders Lindbäck) var där.

Ludvig Rensfeldt om Patrik Andersson:

– Han är två år äldre än mig, men han började hockeygym i Brynäs. Det var länge sen nu, hehe. Jag spelade inte så mycket med honom i och med att han var två år äldre. Men det blir att man känner alla. Han bodde i lägenhet där alla mina kompisar utifrån bodde. Vi har absolut en relation sedan innan och det är kul att ha honom här.

Och nu blir han coach hos er i Djurgården?

– Jag har aldrig haft honom som tränare, men det är en bra kille så det är skönt att ha honom här, säger Rensfeldt.

MISSA EJ: Söderström hyllar Djurgårdens nya lösning – men sågar chanserna