HockeyNews
PLUS

Duon missar slutspelsstarten – och så säger Färjestad om målvaktsvalet

(27042) Mitell Elie Tomkins
Bildbyrån

Publicerad: 16 mars 2023

FacebookXWhatsApp
Skadeförföljda Färjestad är nästan helt och friskt lagom till SM-kvartsfinalen mot Frölunda. Men varken Ville Pokka eller Remi Elie ser ut att vara redo från start.
Och vem av Färjestad och Frölunda har mest nytta av att målvakten Matt Tomkins har spelat för båda klubbarna?

De regerande mästarna Färjestad gör sig redo att ta sig an rivalen Frölunda i SM-kvartsfinal. Slutspelspulsen har kommit till Karlstad.

– Det är uppenbart att folk är taggade i alla fall, säger guldcoachen Tomas Mitell till HockeyNews.se när atmosfären i stan kommer på tal.

Färjestad har slitit hårt, men gjort det övertygande, konsekvent och med en tredjeplats som slutresultat av grundserien. Skadorna på nyckelspelare har varit ett tema, men en kollektiv ansträngning har hjälpt Färjestad till ett bättre utgångsläge inför förra årets då man tog sig från sjätteplatsen till SM-guld efter en uppryckning i slutet av grundserien.

Och nu är Färjestad förhållandevis friskt och helt.

– Ja, det tycker jag. Mot hur det har varit så är det bättre… Det går åt rätt håll, säger Mitell.

Tidigare i veckan meddelade Färjestad att den finländske backen Ville Pokka kommer att ”missa inledningen av slutspelet” på grund av en överkroppsskada. Den kanadensiske centern Remi Elie, som skadade knäet mot Skellefteå den 21 januari, närmar sig en comeback.

– Han har varit med på isen och känt lite grann, men prognosen kvarstår, säger Tomas Mitell.

LÄS MERBakslag för Färjestad: "Missar inledningen av slutspelet"

Han utvecklar:

– Rehabprognosen är på åtta veckor från när det hände den 21 januari. Och då har han inte spelat på åtta veckor.

I nästa vecka har det gått åtta veckor och så ska NHL-meriterade Remi Elie, som var i kanonform då han blev skadad, upp i varv och in i slutspelshettan mot Frölunda. Så det återstår att se när han kliver in i handlingen.

– Vi får väl se exakt, säger Mitell.

Färjestad har ändå folk att laborera med när det kommer till kedjorna.

– Vi har 14 forwards tillgängliga. Det är trevligt. Det har vi inte haft på hela året. Det skadar inte att ha lite att välja på och en hälsosam konkurrenssituation.

Det gör att Eric Engstrand och Jasse Ikonen kan hamna utanför de fyra kedjorna.

Tomas Mitell ser fram emot att få möta Frölunda i ett hett rivalmöte direkt i SM-kvartsfinal.

– Det är ett bra lag, ett etablerat slutspelslag får man säga. (Roger) Rönnberg har varit där länge och ett gäng av spelarna också. Vi förväntar oss en intensiv matchserie med mycket tempo. Det blir spännande och sedan får vi se exakt vart den tar vägen och hur matcherna utkristalliserar sig.

Efter Färjestads SM-guld förra våren blev det officiellt att man värvat Frölundas kanadensiske OS-målvakt Matt Tomkins som ersättare för den tjeckiske guldhjälten Dominik Furch.

Och efter 32 starter i SHL hos Färjestad är Tomkins, 28, den som väntas stå mot Frölunda på fredagen. Frågan är vem det är mest fördel för att han har spelat för både Färjestad och Frölunda.

Tomas Mitell:

– Det kan man väl vända och vrida på lite som man tycker passar. Jag skulle tro att Frölunda tycker att det är en fördel för dem och vi tycker att det är en fördel för oss. Jag vet inte.

Mitell fortsätter:

– Det är klart att han känner till några av deras forwards eller skyttar samtidigt som de känner till honom lite grann. Vem vet?

Färjestadscoachen tillägger:

– Vi gillar det Matt har gjort och vi är supernöjda med honom. Vi har ett bra målvaktspar totalt sett så det är vi nöjda med.

Tomkins har en räddningsprocent på 91,15 och Dennis Hildeby, som har startat 21 SHL-matcher, ligger på 91,80. Men sett till erfarenheten lutar det åt att Matt Tomkins får inleda SM-kvartsfinalen mot Frölunda.

– Vi får väl se. Dennis hade sju SHL-matcher ifjol när vi gick in i slutspelet eller var det var. Han har fått lite mer kött på benen och är lite mer van, men Matt har också varit bra. Det är väl den positionen som vi har haft hälsosam konkurrens på hela året. Vi har ett bra målvaktspar känner vi och vi litar på bägge två och sedan får vi se hur det blir. Det är en prestationsbaserad bransch. Vi börjar med nån och så tar vi det därifrån på nåt sätt, säger Tomas Mitell.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!