HockeyNews

Domaren om Djurgårdens matchstraff i seriepremiären

(29023) Wessner Axel Andersson
Bildbyrån

Publicerad: 23 september 2023

Djurgården vände och vann ett nytt superdrama mot Björklöven.
Men Stockholmslaget blev av med Axel Andersson som fick matchstraff i premiären och riskerar avstängning.
– De kikar ju på det i situationsrummet och sen vidare till referensgruppen om det går vidare. Det är där det ligger, säger huvuddomaren Daniel Wessner till HockeyNews.se.

Hovet var utsålt. Tifot var magiskt. Djurgården och Björklöven gjorde inte många besvikna med hockeyunderhållningen i premiären.

– Bra inramning här som vanligt. Bra tryck. Vilket vi får smaka på. Djurgården får fart av det och pressar ner oss rejält. Jag kan ta att det ser ut så de första fem-tio minuterna, men sedan måste vi repa mod och klara av att spela i den här hallen. Jag tycker vi blir skvättiga med pucken. Jag vill inte förringa nåt från Djurgårdens insats överhuvudtaget men vi spelar omdömeslöst med pucken, säger Björklövencoachen Viktor Stråhle besviket efter 5–3-förlusten mot Djurgården.

Hemmalaget hade 2–0, men Löven vände i den tredje perioden till 3–2. Innan Djurgården kom tillbaka och gjorde ett ryck och gick ifrån till 5–3.

Djurgården dominerade, som Stråhle sa, inledningen av matchen, men Björklöven hade en hel del powerplay och kunde ha utnyttjat det bättre.

– I andra perioden har de powerplay och de har fem mot tre och där måste jag ge vårt lag en stor eloge, speciellt alla de som dödar utvisningarna och gör det fantastiskt bra. Vi släpper egentligen inte till nån farlighet, säger Djurgårdens coach Johan Garpenlöv nöjt.

Djurgården spelade med sex backar och har fått tillbaka både Axel Andersson och Alexander Ytterell från skador. Men fem minuter in i andra perioden fick Andersson ett matchstraff för en crosschecking i huvudet på Björklövens Fredric Weigel.

– Det är matchstraff. Det är klart det är matchstraff, medger Garpenlöv.

Tror du att det leder till avstängning?

– Jag förväntar mig ingenting. Jag säger bara att det var ett matchstraff.

Huvuddomaren Daniel Wessner säger efteråt till HockeyNews:

– Vi har en femma på isen. De kikar ju på det i situationsrummet och sen vidare till referensgruppen och om det går vidare. Det är där det ligger.

Domarna behöver från och med den här säsongen inte gradera matchstraffet utan det är upp till situationsrummet i efterhand att avgöra om ett fall ska gå vidare till disciplinnämnden och tar då hjälp av personerna i referensgruppen.

Wessner tycker att förändringen är bra.

– Ja, jätteskönt. Vi ska göra det vi ska göra där ute sen får det gå vidare. Det är bättre att det är så.

Vad tycker du om trycket på Hovet?

– En fantastisk premiär! Det är skitkul när det blir en sån här inramning.

Djurgården riskerar att bli av med Axel Andersson och har då fem ordinarie backar eftersom Calle Odelius är på NHL-camp. Man har också Tyresö/Hanviken-lånet Oscar Lundin som fick istid när Axel Andersson fick matchstraff.

– Vi har åtta backar som vi tycker är bra naturligtvis, annars skulle de inte vara här. Nu får vi se under säsongen hur de spelar och om det känns som vi har behov av nån till. Nu får vi se om vi tappar Axel några matcher till. Det beslutet kommer förhoppningsvis under helgen. Jag tycker att vår backsida känns bättre än förra året. Den känns mer spelskicklig än förra året. Det är det vi har letat efter och försökt göra, säger Johan Garpenlöv.

Djurgårdens Wiktor Nilsson blev tvåmålsskytt och Olle Liss pangade in det matchvinnande 4–3-målet.

– Jag tycker vi gör en riktigt bra match, säger Garpenlöv.

På lördagen blev Axel Andersson anmäld till disciplinnämnden och han fick tre matchers avstängning plus böter.