HockeyNews
PLUS

Backen är hemma igen: "Det kommer bli speciellt"

(24446) Karl Johansson
Bildbyrån

Publicerad: 21 augusti 2022

FacebookXWhatsApp

Han gick på högstadiet när han debuterade i A-laget.
Nu är Karl Johansson tillbaka i Östersund igen.
– När jag inte fick vara kvar i Björklöven kände jag ganska snabbt att jag ville komma tillbaka hit, säger han till HockeyNews.se.

När Karl Johansson var 14 år gammal debuterade han i Östersunds representationslag.

Det var 15 år sedan. Sedan dess har han hunnit med hockeyutbildning i Brynäs som junior och bland annat SHL-spel med Växjö, en sejour i Österrike och nu senast tre år i Björklöven – utöver ytterligare tre säsonger i Östersunds A-lag. 

29 år gammal är han nu hemma igen för att bidra i ÖIK:s strävan mot att etablera sig i Hockeyallsvenskan.

– Det kommer bli speciellt, men framförallt kul och häftigt. Jag har varit här sedan man var barn, så det ska bli häftigt. Det känns skitbra, det är kul att vara på hemmaplan, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– När jag inte fick vara kvar i Björklöven kände jag ganska snabbt att jag ville komma tillbaka hit, så jag snackade ihop mig med sambon så att det kunde lösa sig för bägge oss.

Östersund tog sig som bekant upp till Hockeyallsvenskan genom ett osannolikt dramatiskt kvalspel, där man säkrade platsen med ett mål i absolut sista sekunden i den sista omgången.

Samtidigt som Östersund spelade sitt kval var Johansson mitt uppe i allsvenskt finalspel med Björklöven, men såg ändå till att hålla ett öga riktat mot jämtlandsklubben.

– Det var jättekul, jag har haft koll på dem sedan jag flyttade härifrån och såg också några matcher i kvalserien. Jag tycker att de spelade bra och var värda att gå upp, säger han.

Förutom att det blir en flytt hem innebär klubbytet ett byte från den absoluta toppen till vad alla förväntar sig ska bli en kamp i botten av tabellen.

Och Johansson är inställd på att det inte kommer bli allsvenskt finalspel i vår.

– Jag tror det blir viktigt att vi kommer ihop och blir en väldigt tajt grupp. Sedan kommer det bli tufft såklart, men vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften och vet vad det är som gäller. Vi vill vinna så många matcher som möjligt såklart. Det kommer bli tuff, men det ska bli kul och jag tror att vi kommer kunna överraska, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att truppen har en bra mix. Vi har några som varit med och spelat på högre nivå tidigare och sedan tycker jag att de som är kvar, stommen från ifjol, ser riktigt spännande ut. Jag tror inte att det kommer bli något problem för dem att komma in i allsvenskan.

Och vad hoppas du bidra med?

– Man har lagt på sig lite rutin och vet lite vad det handlar om. Det gäller att man varje dag är där och pushar och driver det, de klassiska små detaljerna. Man blir hårdare straffad på misstagen än i ettan, så är det.

Vårens avancemang kom efter en lång satsning från klubben för att just ta sig upp till Hockeyallsvenskan.

Och avancemanget märks på intresset för hockeyn i stan menar Johansson.

– Det har väl varit lite si och sådär, men i slutet av förra säsongen så var det riktigt mycket folk och sedan det blev klart så har man märkt av det. Folk snackar hockey i stan och ser verkligen fram emot att det ska dra igång, säger han.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!