HockeyNews

Amerikanske JVM-vinnaren ska krydda Moras offensiv: "Ett offensivt hot"

(24490) Patrick Harper
Bildbyrån/Skärmdump Mora IK (montage)

Publicerad: 26 augusti 2022

SUNDSVALL. Han har bland annat två JVM för USA, inklusive en guldmedalj, på sitt cv.
Nu är Patrick Harper i Mora för att vara en offensiv kreatör.
– Jag vill hjälpa laget att vinna genom att bidra offensivt och på så sätt ta laget till SHL igen, säger han till HockeyNews.se.

Efter fyra år på college tog Patrick Harper, som draftades av Nashville i femte rundan 2016, steget till farmarligorna.

Det blev däremot bara drygt ett år i AHL och ECHL innan han under förra hösten skrev på för finska HPK.

I de allra flesta fall brukar spelare göra mer än ett år i farmarligorna innan de blickar mot Europa, men alltså inte i Harpers fall.

– Jag kände att jag skulle ha större möjligheter till att utvecklas och slipa på mitt spel här än i farmarligorna. Det är viktigt att få möjligheten att spela och det får jag här. Jag är väldigt tacksam över chanserna jag fick i organisationerna där och hoppas såklart kunna återvända, men just nu är det här bättre för mig, säger han till HockeyNews.se.

Efter åtta poäng på 22 matcher för HPK funderade han på vad nästa steg i karriären.

En flytt till Sverige och Mora för spel i Hockeyallsvenskan blev valet.

– Jag pratade med "Heddy" och att få möjligheten att tävla varje dag, bli bättre och utvecklas varje dag var nog de största anledningarna. Den finska ligan var bra, det är bra hockey här i Europa. Det är väldigt många bra spelare här så man har inte råd att glida i ett byte, säger Harper och fortsätter:

– Det finns många bra spelare här som är helt okända i Nordamerika för att de har chansen att spela i bra ligor och ändå vara nära hemmet, vi har inte den möjligheten på samma sätt i Nordamerika. Man lär sig mycket här, det är kul.

Och än så länge ha han inga klagomål över sitt val av klubb.

– Jag trivs riktigt bra. Staden är trevlig och de övriga importerna är schyssta killar, säger han och ler samtidigt som kanadensaren Kevin Hancock går förbi.

Just nu är Harper med lagkamrater i Sundsvall för SCA Cupen, där man under torsdagskvällen föll med 4–8 i gruppfinalen mot Timrå, något som gör att det för Moras del väntar en match om tredjepris mot Modo under fredagskvällen.

Forwarden lämnade matchen mot Timrå utan poäng, men Moras förhoppning är att Harper ska bli en tongivande spelare i lagets offensiv vad det lider.

– Han är här för att spela i offensiva situationer, för att producera, var ett offensivt hot. Vi kommer inte använda honom i PK till exempel utan hans fokus kommer vara att skapa offensivt, säger tränaren Johan Hedberg och fortsätter:

– Jag tycker att han kommer mer och mer, man ser att det är en väldigt skicklig hockeyspelare med fantastisk blick. Jag tycker att det som imponerar är att han tävlar bra, han kan ta en propp och komma tillbaka, han ger sig inte. Det är ingen stor kille, men han tävlar.

Under sitt första och andra år på college var Harper en del av USA:s JVM-lag.

I sitt första mästerskap noterades forwarden för ett mål på vägen som slutade med att USA fick ta emot guldmedaljer efter en straffrysare mot Kanada – i Montreal. I det laget fanns förutom Harper spelare som Adam Fox, Charlie McAvoy och Claytn Keller, för att nämna några.

En upplevelse han tagit med sig genom karriären.

– Det var surrealistiskt. Det var så många bra spelare i det laget och jag tror att de flesta är i NHL nu, så det var otroligt roligt att få vara med i den gruppen. Det är alltid speciellt att dra på sig landslagströjan och att få vara runt så bra spelare, de var alla ledande i sin årskull, och se hur de för sig på och utanför isen är coolt. Man försöker suga i sig det man kan och ta med sig, säger han.