HockeyNews
PLUS

Fem lag om en plats - det blir inte häftigare

(12660) Nybro jubel
Skärmdump Stay-Live Skövde

Publicerad: 16 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Fem lag. En omgång. En finalplats i potten.
När Allettan södra avslutas på onsdag blir det en löjligt dramatisk uppgörelse där Halmstad, Nybro, Huddinge, Mariestad och Troja/Ljungby samtliga har chansen att knipa seriesegern och den finalplats den innebär. Det står klart efter att Nybro skickat Skövde på semester idag.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Skövde - Nybro 1-5 och säsongen är över för skaraborgarna.

Glappet är fyra poäng upp till Visby/Roma på åttondeplatsen och möjligheten att nå playoff således utraderad.

Men någonstans måste man ändå ge ledningen i det rödklädda laget cred för att de vågade tro på det. Alla i Skövde visste naturligtvis att det skulle bli svårt, snudd på omöjligt att rå på Nybro och ta fyra fler poäng än Visby på de två sista omgångarna, men man valde ändå att tro på det. Valde att hålla hårt i truppen trots att det ringdes och ryktes och intrigerades kring deadline.

Det var rakryggat och någonstans kändes det som att spelarna också fick en boost av det där. För matchöppningen mot Nybro var stark. Hemmalaget tog initiativet och lyckades rättmätigt också ta ledningen med 1-0 efter en fin styrning av Rasmus Gustafsson.

Men det vände snabbt. Nybro i jakt på serieseger växte in i perioden och tog över mer och mer.

Backen Hugo Arvidsson fick göra sitt första mål i Nybro-tröjan. Victor Crus Rydberg fick måla i Nybro-debuten och där var det stängt. Skövde kunde aldrig hämta sig efter 1-2 i den första perioden.

För det Nybro visar upp är oerhört imponerande. Vikings var så defensivt välorganiserade att Skövde hade förtvivlat svårt att skapa något riktigt farligt. De försökte, de gjorde vad de förmådde, men kom absolut ingenstans.

Nybro kontrollerade tillställningen fullständigt och när Fabian Ilestedt kunde skjuta 3-1 halvvägs in i tredje perioden var det rullgardin ner. Att det sedan också blev några puckar till i tom kasse var bara av akademisk betydelse.

Skövde går på semester på onsdag samtidigt som Nybro mer och mer växer ut till en av de stora favoriterna av Hockeyettan-lagen inför kommande slutspel. De har alla ingredienser för att gå långt. Inte minst då en lysande keeper i Robin Johansson och ett ramstarkt försvar.

Och nu får vi en fantastisk avslutning av den södra Allettan på onsdag.

I och med Nybros tre poäng i Billingehov och att Mariestad hemmabesegrade Halmstad med 3-1 är det fem lag som har chansen att knipa platsen i Hockeyettan-finalen i den sista omgången.

Halmstad, Nybro, Huddinge, Mariestad och Troja/Ljungby är samtliga med i racet och har chansen att knipa finalplatsen.

Fem lag. En omgång. En finalplats.

Wow. Det blir inte häftigare än så.

* * *

Kampen om finalplatsen i den norra Allettan kommer också att avgöras i den sista omgången. Där står det mellan Borlänge eller Väsby och efter att dalkarlarna avgjort sent borta mot Teg (5-3 tillslut) och Väsby förhållandevis enkelt besegrat Vallentuna med 4-0 skiljer en poäng mellan lagen inför avgörandet.

Väsby har trumfen, men en svår bortamatch mot Östersund. Borlänge åker till Lindesberg för att möta Lindlöven. Det kommer bli tokigt spännande.

* * *

Jonathan Tholander premiärmålade för Boden den här eftermiddagen men det räckte inte till fler än ett poäng för laget. Hudiksvall hämtade upp ett underläge och vann med 4-3 sedan Erik Flood skickat in den avgörande pucken i förlängning. Ett resultat som spetsar till kampen om den sista playoff 2-platsen inför slutomgången.

I och med att Östersund vann i Kiruna med 5-3 skiljer det endast en poäng mellan Hudiksvall, Östersund och Boden på platserna tre, fyra och fem.

* * *

Det var egentligen redan avgjort, men när Nyköping sudden-besegrade Köping med 2-1 blev det också färdigt i praktiken att det blir Nyköping som tar sig vidare till playoff från den västra vårserien.

Således blir det Vimmerby, Strömsbro, Nyköping och Kiruna AIF som blir playoff-lagen från vårserierna.

* * *

Kumla vann med 1-0 borta mot Surahammar och har därmed säkrat kontraktet i Hockeyettan även för kommande säsong. Den sista omgången av den västra vårserien blir bara av akademisk betydelse, det står redan klart att det blir Malung som får följa med Surahammar till det negativa kvalet.

* * *

I den östra vårserien är det inte helt avgjort, men mycket talar för att det blir Enköping som tvingas följa med Hanviken ner i kvalet efter att Hammarby avgjort till 2-1 i förlängning hemma mot Segeltorp och därmed bärgat två poäng.

Nu har Hammarby tre mål och sex plusmål att gå på gentemot Enköping inför den sista omgången och har allt i egna händer att säkra Hockeyettan-existensen inför nästa säsong.

* * *

Efter att ha skeppat i stort sett halva laget i samband med transferdeadline fick Kalmar trixa för att få ihop sin uppställning till eftermiddagens drabbning med Hanhals. Det innebar att man matchade en 14-åring. Victor Freedeke fick göra a-lagsdebut.

Men den som utmärkte sig mest när Kalmar vann med tydliga 7-1 var ändå energispelaren Albin Storm som svarade för ett hattrick.

* * *

Tyringe ställde en kedja med de tre sena nyförvärven Kim Runermark, Khalid Ibrahim och Linus Dahlstedt på isen i kvällens försmak på kommande kval hemma mot Borås och det blev succé direkt. Runermark blev tvåmålsskytt direkt i sin återkomst till Tyringe och även Dahlstedt noterades som målskytt när laget vann med 3-1.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)