HockeyNews
PLUS

Oj, oj, oj, Leksand – nya placeringen säger mycket

(29263) Powerranking Ek
HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 7 november 2023

FacebookXWhatsApp
Det är landslagsuppehåll och Färjestad toppar SHL i ganska ensamt majestät. Men vilka går på höstlov med den starkaste formen?
Här kommer Mattias Ek med en färsk powerranking (den verkliga tabellplaceringen inom parentes).
ANNONS

14 (8) Skellefteå

Kommentar: Bara en seger på de fem senaste matcherna och tre inspelade poäng. Först kom skadan på centern Jonathan Johnson och inte blev det bättre när även Tre Kronor-centern Pär Lindholm dundrade in i sargen och tvingades därefter tacka nej till landslagsspel. Skellefteå har gått ifrån att vara målbäst i SHL förra säsongen till att nu vara målsnålast. Faktum är att Skellefteå bara har mäktat med fyra mål de senaste fem matcherna och blev nollat av LHC i lördags. Jonathan Johnsons lillebror Andreas kanske kan få fart på målskyttet? Spännande uppgifter i Aftonbladet säger att det kan bli så.

13 (11) Modo

ANNONS

Kommentar: Det blev en vändning, och en övertidsseger borta mot HV71 i lördags, men Modo har kört lite på tomgång den senaste tiden. Bara fyra poäng på de fem senaste och det är rätt många av spelarna som inte riktigt har något flyt för närvarande. I synnerhet inte i jämförelse med hur det såg ut under den första månaden av säsongen. Målvaktsspelet går fortsatt bra och kedjan med Aagaard–Dickinson–Woods kan unna sig lite rast och vila.

12 (7) Örebro

Kommentar: Även Örebro lever på den fina SHL-starten och leveransen i början av säsongen. Jonathan Lekkerimäki och hans åtta mål är förstås ett stort glädjeämne om man ser till hela hösten. Kikar man på lite formbaromtrar kan man skönja att Mathias Bromé blir allt starkare i poängproduktionen. Det är till och med så att hans målskytte kan vara på väg att nå 20-målsstrecket om formen håller i sig. Sju mål på 16 matcher skvallrar om att han skulle kunna putsa till sitt personliga SHL-rekord på 17 mål.

ANNONS

11 (14) Oskarshamn

Kommentar: Sett till formen är inte IKO sämst i SHL, som tabellen visar, men 9–1-förlusten mot småländska kollegan Växjö i lördags sved rejält i skinnet. Det läcker för mycket bakåt och då blir det till och med svårt för toppspelarna att hålla jämna steg i produktionen framåt. Patrik Karlkvist har lämnat återbud till Tre Kronor och det kanske är lika bra att samla styrkorna under landslagsuppehållet. Lukas Jaseks slashing och avstängning är ett hjärnsläpp modell större och han ska vara glad att han kom så pass lindrigt undan.

10 (6) Luleå

ANNONS

Kommentar: Bara 16 insläppta mål på de första tolv matcherna. Men på de senaste fem SHL-matcherna har det slunkit in 18 mål. Det är väldigt olikt Luleå och bara Oskarshamn och Modo har varit värre på den punkten på sistone. Det har varit tuffa förluster mot Färjestad (3–7) och Rögle (3–5). Igår blev det klart att Luleåbacken Marcus Hardegård får göra debut i Tre Kronor och är inringd till Karjalaturneringen. Även forwarden, skyttekungen Oscar Eklind, får visa upp sig.

9 (13) HV71

Kommentar: Det har gått fem matcher sedan HV bytte tränare från Tomas Montén till klubbdirektören Johan Lindbom. En tabell sedan Lindbom tog över efter 8–0-förlusten hemma mot Malmö visar att HV71 är nia i SHL. Poängsnittet under Lindbom ligger på 1,4 poäng per match jämfört med under Montén då det var 0,83/match. En klar förbättring, men offensiven har blivit lidande samtidigt som defensiven är bättre. Lindbom var ordentligt besviken över prestationen hos en del av sina spelare i 2–1-förlusten på övertid mot Modo. Och det kan man förstå. Det var en nyckelmatch. Frågan är om det får konsekvenser för dem. För efter lovet väntar nästa "räddningsplanka" – Rögle.

ANNONS

8 (12) Rögle


Kommentar: Det såg nattsvart ut i Ängelholm efter förlusten mot Örebro i torsdags där ledning med 3–1 och 4–2 blev till bara en poäng och förlust. Men med 5–3-vinsten i Luleå färsk i bagaget kanske det går lite lättare att le i Rögle-leden igen. För även om Rögle är nere och skvalpar vid kvalstrecket så har de senaste fem matcherna ändå inbringat sju poäng. Sedan ska man ha väldigt klart för sig att det inte är alls i paritet med kraven på och kapaciteten i det här gänget.

7 (9) Timrå

ANNONS

Kommentar: Huvudtränaren Anders Karlsson är säkerligen inte särskilt nöjd med starten på säsongen. Den tilltänkta toppkedjan med Jonathan Dahlén–Anton Lander–Filip Hållander fick brytas isär efter en väldigt trög start. Med Dahlén–Robin Hanzl–Magnus Pääjärvi ser det helt okej ut och Dahlén ska spela i Tre Kronor. Även Emil Pettersson har kommit igång, men helheten är ljummen. Det går att skylla på backskador. Och Anton Wedin har precis gjort comeback. Mycket kan bli bättre och lär bli det också.

6 (1) Färjestad

Kommentar: Det finns många sätt att se att Färjestad går bra och mår bra. Serieledningen gör att hela fem spelare ska iväg och spela i Tre Kronor medan David Tomasek ska representera Tjeckien i Karjalaturneringen. Målvakten Carl Lindbom, kaptenstrion Linus Johansson, Joakim Nygård och Victor Ejdsell samt backen Carl Dahlström är uttagna i landslaget. Formmässigt har det inte varit samma explosiva Färjestad som i september och oktober.

ANNONS

5 (4) Frölunda

Kommentar: Det svänger om Frölunda som har haft en lite svajig höst. Men 2–1-segern hemma mot Färjestad i en precis så häftig duell som man hade hoppats på förhand gör att det finns gott hopp om en fin fortsättning på resan genom mörka november fram till jul. Målvakten Lars Johansson matchas hårt och var väldigt bra förra veckan mot både FBK och Örebro. Och Nicklas Lasus 1–0-mål i Scandinavium i lördags är något man kommer att prata länge om i Göteborg.

4 (4) Malmö

ANNONS

Kommentar: De där 8–0- och 2–0-segrarna mot HV71 får nog en och annan Malmösupporter att fortsatt fånle. Vilken mäktig utdelning! Malmö hade ett enormt go innan det blev pyspunka och storförlust (6–2) i Leksand. Starkt då att snabbt komma tillbaka och mycket tack vare en suverän andraperiod hemma mot Örebro blev det en ny trepoängare och Malmö firar höstlov på en fjärdeplats i SHL. Stor eloge till sportchefen Björn Liljander och huvudcoachen Tomas Kollar för den prestationen. Det är alltså vårens kvallag Malmö vi snackar om här.

3 (3) Linköping

Kommentar: När var LHC så här bra senast?! Linköping började röra på sig ordentligt ungefär samtidigt som Oscar Fantenberg, lagkaptenen och landslagsbacken, kunde göra comeback. Ingen slump och sambandet är tydligt. Det finns oerhört mycket potential i LHC och nu börjar det att synas. Flera kedjor är välkomponerade. Ty Rattie och Remi Elie trivs med Markus Ljungh. Och Sebastian Strandberg! Han har hittat landslagsformen från Djurgårdstiden och har fin kemi med Christoffer Ehn och Lance Bouma.

ANNONS

2 (2) Växjö

Kommentar: Visst, man blir lite bländad av 9–1-segern mot Oskarshamn i lördags, men Växjö har hoppat upp en nivå och har snittat två poäng per match den senaste tiden. Kalle Kossila har skyfflat in poäng mest hela hösten och nu har Tre Kronor-backen Joel Persson och ”veteranen” Robert Rosén börjat chippa in. Nu ser man vad ett friskt och helt Växjö kan åstadkomma efter en skadefylld inledning.

1 (10) Leksand

ANNONS

Kommentar: Oj oj! Leksand har fyra raka trepoängare och med det bäst form i SHL. Att masarna då bara ligger tia i SHL-tabellen säger väl en del om hur knackigt det var tidigare. Matt Caitos comeback har varit som en välkommet lysande pannlampa i novemberkåsans mörker. Ett mål och fyra assist och ett lugn med pucken har han bidragit med. Många i Leksand spelar nu ungefär dubbelt så bra som häromveckan. En sjukskriven Björn Hellkvist får den bästa tänkbara hjälpen att tillfriskna från sitt LIF.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln