HockeyNews
PLUS

Det är brutalt starkt, Luleå – skrämmande för Leksand

(29263) Powerranking Ek
HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 24 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Det är längst i norr som ljuset lyser starkast när vi går in i sista veckan i oktober. Luleå har bäst form i SHL. I botten har HV71 ramlat längst ned och nu tar smålänningarna ny sats med klubbdirektören Johan Lindbom i båset.
Här kommer Mattias Ek med en färsk powerranking (den verkliga tabellplaceringen inom parentes).
ANNONS

14 (14) HV71

Kommentar: 0–8 mot Malmö gjorde att huvudcoachen Tomas Montén fick gå med omedelbar verkan. Då hade HV klappat ihop på ett oförklarligt sätt under flera matcher och försvarsspelet håller inte SHL-klass. HV71 är jumbo i SHL och nu ska klubbdirektören Johan Lindbom på nytt ställa sig i båset och leda laget. Det har gått väldigt bra förut. Men det har också gått mindre bra. Allt hänger på om Lindbom och de ledande spelarna i laget kan få ihop truppen och HV71 att uppträda som ett lag där man spelar för varandra. Och för klubbmärket. Powerplay har sett bra ut och kan bli en nyckel för att få fart på hela maskineriet.

13 (12) Leksand

ANNONS

Kommentar: Det fortsätter att gå upp och ner för leksingarna. Fyra raka förluster gör att kvalstrecket är skrämmande nära igen. Carter Ashton är näste man på skadelistan och en armskada gör att han riskerar att bli borta till jul. På den lite gladare sidan finns att toppbacken Matt Caito gör comeback den här veckan efter att ha missat hela hösten. Även Jon Knuts och Justin Kloos närmar sig spel efter frånvaro.

12 (5) Frölunda

Kommentar: Det var ett tufft slag att få hete Jere Innala skadad. Han fick målskytte att se enkelt ut, tvärtemot hur det såg ut förra säsongen. Utan honom har Frölundas form varit höljd i dunkel. Förlusten borta mot Linköping var ett skri för just spelet på bortaplan har varit underkänt. Därför var vinsten i Karlstad mot Färjestad, 2–1 på straffar inför 8 250 åskådare, otroligt välkommen. Tvåpoängaren var Frölundas första på bortais under hösten. Under tiden går centerjakten vidare, men det är nog klokt att ha tålamod. Tänk om Andreas Johnsson om några veckor skulle tröttna på tillvaron i Pittsburghs farmarsystem.

ANNONS

11 (9) Modo

Kommentar: Efter en flygande start har poängen inte rasslat in i samma utsträckning. Bara sex poäng på de fem senaste. Det har bara blivit tio mål framåt under den här perioden vilket försvårar möjligheten att ta poäng och vinna. Succékedjan med Sam Vigneault och duon Johan Södergran och Erik Walli-Walterhom var hetast i SHL i inledningen, men när Vigneault missade nån match blev det ett stopp i produktionen för den enheten. Nu är det Mikkel Aagaard, Josh Dickinson och Riley Woods som planenligt leder offensiven, men Modo är i behov av en ledande kedja med stadig leverans.

10 (11) Rögle

ANNONS

Kommentar: Bortaspelet är ett sorgebarn med bara en poäng på sex matcher. När det dessutom blev ett ras hemma mot Skellefteå, där 3–0 blev 3–6, skakade det till i Ängelholm och det började busvisslas runt bröderna Abbott. Men 2–1-segern hemma mot Timrå som en direkt uppföljning till den senaste tidens svajande gav skön energi tillbaka. Viktiga offensiva spelare som Adam Tambellini och Rodrigo Abols har börjat producera poäng i snabbare takt och det är efterlängtat i Rögle.

9 (7) Timrå

Kommentar: Det har blivit två segrar i rad som mest och det ser ungefär likadant ut med förlustsviter. Timrå nosar på topp sex utan att ännu fått allting att lossna fullt ut. Skador på nyckelbackar och en trög start för bärande spelare inklusive lagkaptenen Anton Lander har lett till att ett namnkunnigt Timrå står och stampar en smula. Jonathan Dahlén har däremot kommit igång och gjort tre mål och tre assist på de fem senaste medan Robin Hanzl varit lagets främste spelare.

ANNONS

8 (1) Färjestad

Kommentar: Det har blivit tre förluster på de fyra senaste matcherna och serieledarna har tappat lite fart mycket på grund av att målskyttet har hackat. Inget konstigt med det nu när det även har varit CHL-matcher att tänka på. Dessutom har det varit tuffa möten med formraketen Luleå och västrivalen Frölunda. Färjestads defensiv fortsätter likväl att vara stabil. Inget mål insläppt i boxplay under de senaste fem matcherna trots 13 numerära underlägen. Veteranen Per Åslund är just nu formstarkast i laget poängmässigt med tre mål och en assist på de fem senaste.


Färjestad leder fortfarande SHL, men har stoppats effektivt några gånger på sistone. Foto: Bildbyrån.

ANNONS

7 (10) Linköping

Kommentar: Så länge Little levererar lever Linköping livet. 170 mål och 170 assist i SHL på 408 matcher. Den här säsongen har han gjort sex mål och fyra assist och han har ett sjätte sinne för det här med mål- och poänggörande. LHC har fått en del avbräck och har tappat Henrik Törnqvist säsongen ut vilket gjort att man har värvat både Lance Bouma och förre Frölundaforwarden Anthony Greco, som ännu inte debuterat. Lite oro runt skicklige centern Remi Elie som har en skada.

6 (13) Oskarshamn

ANNONS

Kommentar: Det började med sju raka förluster och IKO var hjälplöst sist. Men sett över de senaste fem matcherna är Martin Filanders gäng ett topp sex-lag som har börjat samla in poäng. Hetast av alla i Oskarshamn är Brynäsvärvningen Nick Olesen som har gjort fem mål och två assist de senaste fem. Det gör honom faktiskt till formbäst i hela SHL. Även den notoriske poänggöraren Patrik Karlkvist har börjat röra på sig igen.

5 (2) Örebro

Kommentar: Om vi pratar Örebro vill man gärna prata om Jonathan Lekkerimäki väldigt länge. Ex-djurgårdaren har visat sig vara en guldklimp och hans sju mål är bäst i ligan i inledningen. När han får tid till vänster i anfallszonen kan han pricka skjuta i kryssen utan att målvakterna hinner göra ett smack. Lekkerimäki är en fullträff för Örebro bokstavligt talat i synnerhet som Leo Carlsson blev kvar i Anaheim. Som lag är Örebro härligt jämnt och man snittar två poäng både hemma och borta. Det mesta är stabilt med Johan Hedbergs och Niklas Erikssons Örebro.

ANNONS


Örebro klär i alla färger i årets SHL. Foto: Bildbyrån.

4 Växjö (6)

Kommentar: Marcus Sylvegård har varit ett glädjeämne under första fjärdedelen av serien och hans sju mål är ligaledande. Förra säsongen fick han testa på spel i Tre Kronor och han finns säkert med i snacket nu också. Växjö skulle som lag behöva få bättre utdelning i powerplay. Bara ett mål de fem senaste matcherna. I en oerhört jämn liga är Växjö tredje bäst de senaste fem matcherna med nio poäng inspelade. Att ha fått tillbaka Martin Lundberg, Dylan McLaughlin och Ludvig Nilsson efter skador har gjort att slagstyrkan har ökat.

ANNONS

LÄS MERModos charmoffensiv – och Färjestad saknar svagheter

3 (4) Skellefteå

Kommentar: Västerbottningarna genomgår en förvandling. Från målgladast i ligan till snudd på målsnålast. Det som ändå gör Skellefteå till ett av topplagen är att defensiven håller superklass. Som exempel på det kan nämnas att laget inte har släppt in ett endaste mål i boxplay de senaste sex matcherna. Över en halvtimmes spel i boxplay med nollan intakt. Skellefteås vändning från 0–3 till 6–3 borta mot Rögle tillhör veckans häftigaste prestationer. Men jobbigt avbräck att få Jonathan Johnson långtidsskadad.

ANNONS

2 (8) Malmö

Kommentar: En 8–0-match är inte ensidig och Malmö var väldigt bra i segern över HV71 i lördags i Jönköping. Stabil defensiv, fläckfritt målvaktsspel och stor skicklighet att utnyttja lägena när de kommer gör att Malmö är att av ligans hetaste lag. Sett över hela hösten finns det ändå sparkapital i ett Malmö som är ett mittenlag när det kommer till special teams. Får Tomas Kollar och Malmö ännu bättre udd på powerplay kan det här bli ett kusligt lag att möta även bortom Halloween.

1 (3) Luleå

ANNONS

Kommentar: Bara 16 insläppta mål på tolv matcher. Det är brutalt starkt. Och det är här som Luleå har sin absoluta spets. Det fick både Färjestad och Skellefteå känna på i toppmötena förra veckan. Luleå släppte bara in ett mål på 125 minuter mot konkurrenterna i seriens elitskikt och det räckte till fem poäng. Luleå är trea i boxplay under hösten med bara fyra insläppta mål på de tolv matcherna. Puh, det är svettigt och tålamodsprövande att möta norrbottningarna.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln