HockeyNews
PLUS

Modos charmoffensiv – och Färjestad saknar svagheter

(29263) Powerranking Ek
HockeyNews.se

Publicerad: 10 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Nykomlingen Modo har charmat SHL och hänger på i toppen. Men är Färjestad på väg att vinna SM-guld i oktober? Och vilket lag får möta Oskarshamn i kvalet till SHL i vår?
Här kommer Mattias Ek med en ny powerranking (den verkliga tabellplaceringen inom parentes).

14 (14) Oskarshamn

Kommentar: Sju raka förluster och inte en enda poäng inspelad sedan premiären hemma mot Luleå den 14 september. Efter åtta spelade matcher  ligger Oskarshamn hjälplöst sist i SHL. Det är inte mycket som stämmer. SHL:s bästa powerplay har knappt fått jobba i de två senaste matcherna och därför gått bom.

Inte ens Patrik Karlkvist har gjort poäng på slutet och bakåt läcker det rejält. 32 mål insläppta och en målskillnad på minus 17 efter åtta matcher. Då krävs det ett Martin Filanderskt lugn för att inte få panik.

IKO har plockat in Olli Palola på korttidskontrakt som ersättare för Hynek Zohorna. Tufft läge att komma in och ännu inga poäng efter två matcher.

13 (13) HV71

Kommentar: För att skapa trygghet och arbetsro behöver man ha ett stabilt försvarsspel. Det saknar HV71. Även om offensiven blixtrade till borta mot Leksand föll HV på oredan i försvarsarbetet.

Överlag har Jönköpingslaget varit klart svagare på bortaplan där Norrlandsturnén och matchen i Leksand har gett fyra förluster och 6–19 i målskillnad. Sämst i SHL. Hemma i Husqvarna Garden går det bättre och mötet med Rögle på torsdag är oerhört betydelsefullt för HV:s fortsatta kamp under hösten.

12 (11) Linköping

Kommentar: Två starka vändningar, dels när LHC gick från 0–3 till 6–3 hemma mot Malmö, dels när 0–2 efter två perioder borta mot Timrå i lördags blev till 3–2 på övertid, har blåst lite självförtroende tillbaka in i laget. För totalt sett har det inte sett bra ut i lika styrka och Linköpings släpper in alldeles för många mål för att må riktigt bra.

Kanske blir det bättre nu när Oscar Fantenberg är tillbaka efter sin skada. Ty Rattie har kommit igång väldigt bra i produktionen med sina nio poäng (4 + 5) på nio matcher och bidrar med hårt jobb över hela banan.

11 (12) Malmö

Kommentar: Janne Kuokkanen har varit en injektion för Malmö, men nu har han gått poänglös ifrån fyra matcher i följd och då har skåningarna svårt att vinna. Fortfarande letar huvudcoachen Tomas Kollar efter en passande tredjelänk i kedjan med Kuokkanen, Lauri Pajuniemi och Mr X.

Nye finländske backen Teemu Kivihalme har stått för tre mål och sticker gärna framåt när tillfälle ges och det har gett resultat i form av mål och poäng. Kämpigare start för forwardsduon Carl Persson och SSK-värvningen Albert Sjöberg som är poänglös efter åtta SHL-matcher.

10 (10) Timrå

Kommentar: Den motiga inledningen för toppkedjan med Jonathan Dahlén, Anton Lander och Filip Hållander blev en stor snackis innan Dahlén fick hål på målnollan och hela Timrå såg ut att andas ut.

Men tuffa backskador den närmaste månaden för trion Tim Erixon, Elmeri Eronen och Didrik Strömberg ställer det till det. Timrå har tagit in den förre supertalangen Olli Juolevi på korttidskontrakt för att hjälpa till på backsidan, men det är utmanande att kastas in i SHL:s hetluft utan någon vettig försäsong i benen. Juolevi fick 20 minuter i sin debut mot LHC. Timrås tapp hemma mot Färjestad (2–5) och Linköping, där 2–0 blev 2–3, svider som ett getingstick.


Olli Juolevi har debuterat i ett skadedrabbat Timrå. Foto: Bildbyrån.

9 (8) Luleå

Kommentar: Offensiven har hackat på sistone och därför var det nog rätt skönt att kunna åka hem från Malmö med i alla fall två poäng efter att ha blivit nollat av Rögle i Ängelholm i torsdags. Två poäng på ett mål under 125 minuter i Skåne är rätt bra utdelning även om spelet och arbetsinsatserna väger upp för den bristande målproduktionen.

Annars är det den något stappliga målformen hos toppduon Linus Omark och Pontus Andreasson som hamnar i strålkastarljuset efter åtta matcher. Mario Kempes återkomst efter förra säsongens tuffa skador har varit ett glädjeämne i inledningen. Tjecken Patrik Zdrahal var på nytt petad mot Malmö utan en sekunds istid.

8 Växjö (6)

Kommentar: Bara sju poäng på de senaste fem matcherna, vilket ger en tionde plats i formtabellen. Men 2–0-vinsten i finalreprisen mot Skellefteå var förstås ett styrkebesked och en skön revansch efter den svaga insatsen i 4–1-förlusten i Smålandsderbyt borta mot HV71.

Växjö kan ursäktas till viss del av en lång skadelista och ännu är Martin Lundberg, Dylan McLaughlin och Ludvig Nilsson kvar på den medan målvakten Adam Åhman närmar sig comeback. Men Tobias Rieder är i spel liksom Adam Brodecki, som skrivit korttidskontrakt. Växjös problem hittills är de blandade resultaten och prestationerna i SHL.

7 (7) Rögle

Kommentar: Dennis Everberg har bara hunnit vara med i två matcher efter en ansiktsskada och båda matcherna har Rögle vunnit och tagit tre poäng. Bara vetskapen av och känslan med att ha honom tillbaka i laget lär vara en skön avlastning för många forwards med tunga ok att bära.

Backen Michael Kapla har fått upp maxfart på sitt poänggörande och hade mål och tre assist mot IKO. På sex matcher står han på sju poäng (3 + 4).

Välkommet och välbehövligt med tanke på skadorna på backarna Brandon Davidson och Erlend Lesund. Här kommer säkerligen Rögle att förstärka.

6 (5) Skellefteå

Kommentar: Tre trepoängare på de fem senaste matcherna är sjätte bäst i ligan. Men det som är slående totalt sett är att förra säsongens målgladaste lag (tillsammans med Oskarshamn) har tappat sitt höga målsnitt. Förra säsongen blev det 165 mål på 52 matcher (3,17 mål/match). I höst delar IKO och Skellefteå också antalet gjorda mål: 15 på 8 matcher. Det är sämst i SHL och ett snitt på 1,88. Skellefteå har å andra sidan släppt in näst minst antal mål vilket gör att laget har kunnat vinna många matcher.

Men saknas Oscar Möller och Joakim Lindström så mycket?

5 (2) Örebro

Kommentar: Poängutdelningen har varit betydligt sämre de senaste fem matcherna jämfört med inledningen av serien. Över den perioden är Örebro inte bättre än nia, men så har det blivit tre förluster på de senaste fyra matcherna. Vinsten var den knappa 3–2-matchen hemma mot jumbon Oskarshamn.

Men ingen orsak till oro Örebro är serietvåa totalt sett och det har varit oerhört täta matcher mot Färjestad (1–2) och Frölunda (3–4 i Scandinavium). Lagmaskinen Örebro ställs mot Timrå och Modo den här veckan och får på nytt visa att man hör hemma i den absoluta toppen i SHL.

4 (9) Leksand

Kommentar: Fler och fler leksingar börjar hitta formen och när både Matt Caito (skadad) och Anton Lindholm (avstängd) har saknats klev spelskicklige Olle Alsing fram mot HV71 och prickade in två mål. Toppspelare som Marek Hrivik, Peter Cehlarik och Max Véronneau har också bidragit till en rejäl förbättring både offensivt och defensivt vilket betalat sig i form av tre trepoängare på de fem senaste.

Filip Larsson har gjort ett storartat inhopp i kassen och vunnit sina tre första SHL-matcher och dessutom hållit nollan i två av dem. Djurgårdsvärvningen Lukas Vejdemo är tuff framför motståndarmålen och har gett Leksand mer aggressivitet där.


Full fart framåt och hårt jobb bakåt av Leksands Max Véronneau. Foto: Bildbyrån.

3 (4) Frölunda

Kommentar: Tungt besked under gårdagen att skyttekungen Jere Innala drabbats av en knäskada som gör att han missar tre till sex veckor. Innala har varit bäste utespelare i Frölunda under hösten och med sina sex mål på åtta matcher är det bara Färjestads David Tomasek som har hållit jämna steg.

Offensivt har nyckelfigurer som Henrik Tömmernes och Malte Strömwall hittat mer rätt den senaste tiden och det är hitmusik i Roger Rönnbergs öron. Att Frölunda klivit upp på andra plats i powerplay-ligan är också tummen upp.

2 (3) Modo

Kommentar: Huvudcoachen Mattias Karlin har på ett glasklart sätt lyckats förmedla till sina spelare att jobba hårdare än motståndarna i SHL. Om det har burit frukt redan? Oh ja! Anfallsvågen i andra perioden mot Frölunda i lördags, då 0–1 vändes till 4–2, var ett fint bevis på att Modos offensiv är svår att värja sig emot för alla lag i SHL. Och nu får forwards ett härligt understöd av backarna i anfallen. Vilket tryck när Rubins gjorde 1–1 och Bernhardt 2–1!

Modo har haft några tunga avbräck också så att laget har fått en grymt bra start i SHL är man förtjänt av, och så var det med den saken.

1 (1) Färjestad

Kommentar: Den som är ute efter att hitta svagheter i Färjestad lär bli besviken. Det är lättare att hitta kantareller under parketten i vardagsrummet. Så här långt ser det oerhört bra ut för värmlänningarna. Carl Lindbom i kassen håller klassen även på SHL-nivå (som väntat). Special teams har varit väldigt bra, men det är i lika styrka som Färjestad verkligen har gjort avtryck. Tjeckiske centern David Tomasek var bra på försäsongen och i CHL och han har fortsatt leverera mål och poäng i SHL.

FBK glöder!


David Tomasek leder skytteligan och Färjestad toppar SHL och HockeyNews ranking. Foto: Bildbyrån.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln