HockeyNews
PLUS

Experten om Brynäs och Djurgården: "Jag är förvånad"

(29317) Fredrik Söderström-DIF-BIF
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 13 oktober 2023

FacebookXWhatsApp

De var båda topptippade, men har tagit helt olika vägar under säsongsinledningen.
TV4 Sports expert Fredrik Söderström ger här sin syn på vad som gått rätt, och snett, för Brynäs och Djurgården.
– Jag tycker att det finns en tomhet i blicken och en uddlöshet i spelet, säger han till HockeyNews.se om Djurgården.

ANNONS

Brynäs har spelat fem matcher, vunnit dem alla och tagit 13 av 15 möjliga poäng. Med andra ord en klart godkänd start på säsongen för en av förhandsfavoriterna.

Djurgården å sin sida har spelat sex matcher, bara tagit en trepoängare och har tre raka förluster med 1–10 i målskillnad och parkerar på en tolfteplats i tabellen – långt ifrån de topplaceringar man spåddes vara med och kämpa om inför säsongen.

– Jag är förvånad. Jag tyckte att det var mer eller mindre propaganda från Djurgården i premiären mot Björklöven och jag tänkte nog inför säsong att avsaknaden av Öhgren, Östlund, Lekkerimäki och Lindbom skulle kännas. Men de klev ut och spelade en premiär som var högintensiv och spelade ett spel som jag tycker Djurgården ska stå för, det fanns en karaktär och en attityd i spelet, säger Fredrik Söderström. 

ANNONS

Men efter den fina segern i premiären har det inte blivit någon fler trepoängare utan bara två övertidsvinster, innan det alltså nu är uppe på tre raka nollpoängare. Den dystra sviten inleddes med att man blev nollade av Mora på hemmaplan, sedan 1–4 borta mot Östersund och nu senast 0–2 hemma mot Västerås.

En resultatrad som talar sitt tydliga språk.

– Östersund hade gjort läxan tycker jag och gjorde 60 väldigt bra minuter medan Djurgården satt kvar i det man gjorde mot Mora och sedan följde man upp det med insatsen mot Västerås, och det gör mig lite fundersam. Jag tycker att spetsen i Djurgården ska kunna hålla de sämre lagen, om jag får uttrycka mig så, på behörigt avstånd, säger Söderström och fortsätter:

ANNONS

– Men jag tycker att det finns en tomhet i blicken och en uddlöshet i spelet, igår skjuter man 45 skott och jag tillhör dem som med försiktighet kollar på skottstatistiken, för gör man det inte med beslutsamhet och ackuratess så är skott ett sätt att ge motståndarna pucken på. Från mitt håll handlar det om att det är ett Djurgården som ska kontrollera lite mer, vara lite rakare, bryta lite mönster. Just nu befinner de sig i en väldigt tam fas, och den måste de ta sig ur.

Ser du några likheter mellan förra hösten som ledde till tränarbyte och det som sker nu?

– Det är en intressant fråga, för det är klart att den kommer. Förra året tror jag det snarare var en ovana med ligan och att det påverkade, och det borde man ha lärt sig nu. Om man kollar på truppen så saknar jag det där mellanskiktet lite. Spetsen finns ju där i Klasen, Kruger, Brodin, Norman och det finns några som gnuggar i en fjärde, men under förra året så fanns de här unga killarna som nu dragit till SHL som pushade gruppen framåt.

ANNONS

Desto muntrare miner är det då i Gävle och Brynäs. Fem matcher, fem segrar varav tre stycken under ordinarie tid.

Samtidigt har man varit målglada framåt och gjort 28 mål, samtidigt som man bara släppt in 13 mål vilket man är bäst i klassen med, och just offensiven har Söderström fastnat för under lagets framfart hittills.

– De har visat prov på kompromisslös offensiv, där det ploppar upp en ny kedja om en annan har en dålig dag, och den bredden kommer bli viktig. Den slutsatsen har jag dragit de senaste säsongerna, att bredast trupp av god kvalitet har goda förutsättningar. Samtidigt vill jag inte sätta check på att de är givna i slutändan, för det kommer tuffare matcher och det kommer stöka till sig, säger han.

ANNONS

På fredagskvällen ställs man mot serieledande Nybro, som överraskat på allt och alla och tagit 15 poäng på sina sju första matcher.

Ett första riktigt test, rent tabellmässigt sätt, enligt TV4 Sports expert.

– Ribban för vad som är bra och godkänt ligger väldigt högt för Brynäs, men vi vet att de trots de senaste åren har väldigt goda förutsättningar i förhållande till andra lag för att göra något bra. De har en väldigt intressant trupp och jag tycker att det finns en lekfullhet, eller spelglädje och energi, i spelet. Jag tycker att man har sett bra spelvändningar och malt sönder många motståndare, men jag tycker inte att det fullt ut blivit prövade än, säger Söderström.

ANNONS

De riktigt tuffa testen väntar inom kort menar experten.

Test som kommer när Brynäs besöker andra väntade topplag på erkänt svårspelade platser.

– Jag vill se dem i Umeå, jag vill se dem i Södertälje, jag vill se dem mot Djurgården på onsdag. Då får man se lite mer vad de går för. Alla kan vinna hockeymatcher och se rätt sköna ut, men det är när det går lite emot som prövningarna kommer och det tror jag också att ledningen budgeterat för, att det kommer komma tuffare tid, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Man kan inte begära så väldigt mycket mer, det går inte att kräva att det är 60 briljanta minuter kväll efter kväll för så pass bra är motståndet, de spelar inte i en egen division utan de kommer få slita ont för det här. 

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln