HockeyNews
PLUS

Djurgårdschefen om det mörka läget och jakten på en vändning

(21486) Djurgården/Tobias Pehrsson
Bildbyrån

Publicerad: 7 december 2021

FacebookXWhatsApp

Djurgården har spelat i motvind mest hela säsongen. Stockholmslaget är hjälplös jumbo i SHL och på väg mot kval.

Utvecklingschefen Tobias Pehrsson ger sin syn på första halvan av säsongen och letar efter nycklar till en vändning.


Huvudtränaren Barry Smith kom till Sverige och Djurgården i slutet av juli och kort efter gick Djurgården på is.


Flera av de tänkta ledande spelarna fick en kort eller obefintlig försäsong med få eller inga träningsmatcher av olika skäl.


Utvecklingschefen Tobias Pehrsson är tillsammans med sportchefen Joakim Eriksson ansvariga för att spelet och lagbygget fungerar i alla sina beståndsdelar. Efter 25 matcher har Djurgården bara 18 poäng.


Hann ni förbereda er ordentligt inför SHL-premiären (den 11 september)?


– Ja, sett till ett bra fokus på träningen och att ha en bra träningsverksamhet både fysiskt och även själva isträningen, där vi hade en augustimånad som föll väl ut, säger Tobias Pehrsson till HockeyNews.se.


– Där vi inte fullt ut hann förbereda oss var skadedelen där både (Jacob) Josefson och Manuel Ågren, och William Eklund (till San Jose) försvinner på kort tid. Där kom (Matt) Lorito och (Marcus) Sörensen in vilket var välbehövligt, men det satte laget i ett nytt läge och då tar det tid att sätta en nya line-up i september, med de kemierna.


Lorito hann spela en träningsmatch, Sörensen ingen efter det att han skrev på den 5 september och efter NHL-draften valde San Jose att låta William Eklund, som gick i förstarundan, vara med i NHL-starten.


Matt Lorito kom in sent, hann göra två mål och fyra assist på 14 matcher innan han fick lämna Djurgården. Foto: Bildbyrån.


– När serien startar vinner vi två matcher på de första tre och det känns helt okej, men vi ser att vi är för passiva i spelet och vi spelar för mycket mittzonspress och styrspel och vi blir för stillastående. Där hade vi en utvärdering kring det efter bara fem, sex, sju matcher och identifierade att vi är ett forecheckande och pressande lag. Den typen av hockey hittade vi ganska snabbt inför Växjö borta, säger Tobias Pehrsson.


Mot Växjö tog 17-årige Liam Öhgren för sig så mycket att han lyckades etablera sig och senare spela till sig ett rookiekontrakt med Djurgården.


– Sedan under oktober tryckte vi mycket på träningen att bli mer intensiv, att bli mer skridskoåkande och hitta ett närkampsspel på träningen så att man får båda delar. Man såg absolut förbättringar i det, menar Tobias Pehrsson.


– Sedan kommer vi in i sex matcher där vi leder i tre av matcherna med tio minuter kvar och de andra tre matcherna var oavgjorda med tio minuter kvar. I de sex matcherna är vi med ända in i slutet och fajtas, men vi får en poäng i utfall av 18 möjliga. Det är klart att det hade påverkat vilket lag som helst mentalt när vi är där och tävlar i matcherna, men inte får utdelning, vilket såklart blir mentalt påfrestande att fortsätta driva när resultatet uteblir.


Djurgården hade sju raka förluster från den 23 september till den 16 oktober då det blev en trepoängare borta mot Timrå.


– Senare hamnar vi med cirka sju ledande spelare skadade ska tilläggas. Det var en försvårande omständighet att hantera. Vilket gav många juniorer chansen att visa upp sig, bidra och spela med stort hjärta, vilket de även gjorde positivt.


Vilka förändringar i spelet har gjorts?


– Första delen var efter Leksand hemma (1–3) och inför Växjö borta där vi ville hitta det mer forecheckande och pressande Djurgården som åker mycket skridskor.

– Den andra delen är att vi har en ganska bra defensiv, vi släpper till få heta målchanser, men vi skapar alldeles för lite framåt.

– Där börjar vi utveckla spelet med pucken, det har vi sett mellan omgång 11 till 20 att vi har gått från 15 heta målchanser per match till att nu ligga uppemot 19 heta målchanser per match. Där har vi sett en klar förbättring, dock med avsaknad av effektivitet, vilket vi kämpar nu med.


Pehrsson fortsätter:


– Det tredje steget i spelet är att hitta ett tydligt och konsekvent spel i byte efter byte som sätter oss i bra situationer. Vi har tre tydliga punkter i vårt spel med och utan puck där vissa delar har förbättrats och där är fokusområdet framöver, för att skapa ett enklare och tydligare spel.


Djurgården har plågats av många skador på bärande spelare, vilket har minskat chanserna till poäng och segrar.


Har ni hunnit analysera de många skadorna?


– Många av de skador vi har är så kallade akutskador, som antingen sker i nån form av yttre våld eller att det sker nån form av påfrestning som man själv inte kan förebygga.


– Det har inget med vår fysträning eller vår isträning eller vårt träningsverksamhet att göra. Det är mångt och mycket akutskador.


Men det finns också skador på spelare där skadorna uppstått knutit till träning- och uppbyggnadsdelen.


– Vi har ett par överbelastningsskador, men det är mer normaliserat i elitishockey. Det fick vi i takt med att vi ökade träningsmängden och intensitet någonstans 15 omgångar in i SHL. Då ökade vi belastningen i isträningen och då blir det alltid någon form av reaktion med höfter och ljumskar och andra delar som ger förslitningar. Det brukar man alltid ha under året. Det tycker jag inte är så konstigt. Det viktiga är att vi från nu pulsera träningen på ett smart sätt samt att spelarna anpassar sig till träningen för att utvecklas över tid.


Djurgården tog sin första av två trepoängare hittills hemma på Hovet, mot Färjestad (5–3), den 2 november. Foto: Bildbyrån.


Han poängterar:


– Vi behöver träna med hög belastning i november-december och på ett högintensivt sätt för att ha ett bra och vältränat lag när vi går över till andra sidan årsskiftet.


I Djurgårdens läge, med bara 18 poäng på 25 matcher, ser ett kval ut att bli oundvikligt.


Det var också det scenario som sportchefen Joakim Eriksson målade upp inför de sju återstående matcherna fram till juluppehållet. Det gällde att vinna fler än vad man förlorade. Och inför dubbelmötet med Växjö före uppehållet den 11 december har Djurgården bara vunnit en av fem matcher.


Kval ser med andra ord ut att bli oundvikligt.


Hur gör man nu en plan för att stå sig bra vid slutet av säsongen när det ska avgöras?


– Det finns tre delar. Den första delen handlar om att vi måste förbereda vår träningsverksamhet oaktat tabellen så måste träningsverksamheten vara prio nummer ett, att stimulera och utveckla ishockeyspelare. Både fysiken utanför isen och isträningen samt även den individuella träningen kopplat till special teams. Träningsverksamheten är kraften och pulsådern i hela vår utveckling. Det är absolut prio nummer ett att säkerställa att den är av hög nivå och hög belastning men även bättre pulsering för att vara så bra som möjligt i slutändan, säger Tobias Pehrsson.


– Den andra delen är att fokusera på själva spelet. Vad är det för spel vi behöver identifiera med puck, rakare, snabbare och enklare. I spelet utan puck, vilka områden jobbar vi med då, ett aggressivare presspel och framförallt styrkan framför eget mål. Det gäller att sedan vara konsekventa i detta, så att vi bygger en trygghet i grundspelet. Det gör att laget kan spela mer på instinkt och ha ryggmärgsbeteenden där mönstret och strukturen sitter. Det är det vi kan påverka.


– Den tredje delen är att titta på laget och titta på de olika lagdelarna och se vad vi kan göra för att förbättra de olika lagdelar med syfte att ge laget så bra förutsättningar som möjligt.


Djurgården har långtidsskada på målvakten Niklas Svedberg och letar efter en ersättare. Backen Marcus Högström är borta på obestämd tid. Forwardsduon Paul Carey och Filip Cederqvist väntas tillbaka till annandag jul efter sina skador. Då är forwarden William Eklund på junior-VM och kanske även forwarden Liam Öhgren.


Djurgården är i behov av att värva till alla lagdelar.


Enligt uppgift till HockeyNews.se lutar det åt att ex-djurgårdaren Pontus Åberg väljer Timrå nu när han återvänder från AHL till svensk hockey.


LÄS MER

Uppgifter: Lämnar Kanada för spel i Sverige: "Kan bekräfta att det blir SHL"


Djurgården ser ut att gå miste om en tung värvning där.


Känns det kusligt med kval om det nu skulle bli så?


– Så länge vi har en tydlig färdriktning i ledarteamet och i personalen för det vi vill åstadkomma samt i detta få spelare som är ”committade” – så kommer marginaler att hamna till vår fördel och procenten hamnar på vår sida så att säga. Då kommer pendeln att slå över, förutsatt att vi givetvis gör rätt saker och driver verksamheten, spelet och laget på rätt sätt och där alla är enade. Så länge vi gör det, då känner jag mig trygg att vi kommer att hitta vägar för att bli bättre och med det vinna fler hockeymatcher. Orosmoln och negativa energier eller beteenden – det har vi inte råd med att ha i gruppen.


Det gäller att koppla på överlevnadsinstinkten för Djurgården.


– Skulle man hamna i nåt annat läge längre fram får man värdera det där och då. Men här och nu gäller det att ta en dag i taget och påverka varje del så mycket som vi bara kan. Där är den mentala inställningen och fokuset i Djurgården.


Har toppspelarna presterat som förväntat eller finns det sparkapital i spelare som exempelvis Peter Holland och Sebastian Strandberg?


– Då får man gå igenom varje spelare individ för individ, det blir ett väldigt långt svar… det generella förhållningssättet är att vi kan få ut mer av varje spelare. Det måste ändå vara visionen, målsättningen och ambitionen, att coacher och vi inom sporten kan få ut mer av varje spelare. Så länge vi har det förhållningssättet, att vi ser engagemang, stark drivkraft att bli bättre, träna på det lilla extra, göra det lilla extra och varje spelare som ledare jobbar hårt för att bli bättre – då har vi förutsättningar och möjligheter, säger Pehrsson.


Peter Holland var en dyr stjärnvärvning som skulle ersätta Jacob Josefson, men han har inte kommit upp i förväntad nivå. Sebastian Strandberg har brottats med att komma tillbaka till toppform efter ett ljumskbråck och har periodvis stått att känna igen.


– När du nämner specifikt Holland och Strandberg så tycker jag att Strandberg har kommit in piggt efter sin skadesituation. Han har sett pigg ut i skridskoåkningen och i enheten med (Rhett) Rakhshani och tidigare har de haft Paul Carey där och nu har de haft Filiph Engsund bredvid sig. De tre har sett bra ut i de matcher de har spelat och fortsätter de att jobba hårt, spela smart och vi kan hitta kedjor som kompletterar varandra på ett ännu bättre sätt – då finns möjlighet för än mer leverans, absolut, säger Tobias Pehrsson.


NHL-meriterade Peter Holland väntar fortfarande på att spräcka målnollan i SHL. Foto: Bildbyrån.


Peter Holland är mållös efter 13 matcher och har fått ihop fem assist. Matt Lorito hade gjort två mål och fyra assist efter 14 matcher då han fick sparken.


– Peter Holland har det funnits mer att önska från från start, men ser man till de senaste matcherna rent objektivt bara går igenom hans byten - så gör han mer bra saker i spelet utan puck, jobbar hårdare på isen och jag ser också i vår träning att han kämpar varje dag för att bli lite bättre. Sedan behöver vi värdera nyttjandet av Holland som center vs ytter forward, vart får ut mest av honom och det är upp till coacherna att värdera, men vi har den dialogen allt för att hitta vägar att bli bättre och få ut mer av laget, säger Pehrsson.


Hemvändande NHL-forwarden Marcus Sörensen är poängbäst med 20 poäng (10 mål, 10 assist) på 24 matcher. Därefter har Tingsrydsvärvingen Filip Cederqvist varit näst bäst (13 poäng, varav sju mål).


– Kan vi få varje spelare att bli en till två till tre procent bättre då kommer totalen att bli väsentligt bättre. Det finns alltid den strävan i Djurgården, alltid oavsett utveckling, så länge varje individ förhåller sig till det - kommer det att så småningom leda till prestationer som ger vinster och positiva trender, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)