HockeyNews
PLUS

Mannen bakom Tingsryds succé: ”Klart att det hade varit häftigt att sätta dem på plats”

(17655) Magnus Bogren
Bildbyrån

Publicerad: 29 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Bottentippade av alla experter inför säsongen. Mot alla odds har klassiska Tingsryd motbevisat alla och har hugg på slutspelsplats inför sista tredjedelen av grundserien.
Arkitekten bakom succén: Tränaren och sportchefen Magnus Bogren. 
– Jag vill inte ha hit spelare som bara är nöjda över att vara i HockeyAllsvenskan och ser Tingsryd som sista anhalten, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET – ligans huvudpartner 


För andra säsongen i rad gör Tingsryd stor succé i HockeyAllsvenskan. Trots betydligt mindre budget än många klubbar i serien så fortsätter man att överraska och inför sluttampen på serien har man hugg på topp sex. 


Mannen bakom succén? 48-årige Höganäsfödde Magnus Bogren. 


Magnus Bogren anslöt till Tingsryd från danska Rödovre för snart två säsonger sedan och har sedan dess gjort en imponerande resa med klubben. 


Men vi tar det från början. 


Magnus Bogren inledde tränarkarriären i Rögles J20-lag säsongen 1997/98. Bortsett från en kortare vända till Jonstorps IF var han verksam i olika roller på juniorsidan i Rögle – fram tills 2013 då han ersatte sparkade Dan Tangnes som huvudtränare i Rögles A-lag. 


På mindre än ett och ett halvt år tog han Rögle tillbaka till finrummet.


– Det blev en väldigt speciell situation när jag kom upp där. Det var ju en dröm att få träna Rögles A-lag när man hade gått som juniortränare i många år. Jag tycker faktiskt att vi gjorde det rätt bra där. Det jag lärde mig under det ett och ett halvt året vi var i HockeyAllsvenskan var att jag var rätt färsk, man gjorde nog sina misstag och överarbetade ibland. Ibland blev man kanske lite stressad och ville lite för mycket. Det är ändå skillnad på junior och A-lag, det blir mycket mer runtomkring med media och så vidare. Att försöka hitta en balans i allting var nog det jag lärde mig mest, säger han. 


I SHL året därpå fick han ta klivet ner som assisterande tränare till Anders Eldebrink, en roll han hade under drygt ett och ett halvt år innan han tillsammans med den övriga ledarstaben fick sparken. 


– Det blev ju ett abrupt slut för mig. Jag har inga bad feelings idag, men jag tycker väl att slutet kunde blivit lite bättre. Både jag och (Mikael) Gath hade trots allt en rätt stor del i att vi tog oss till SHL. 


Hur ser du på Rögle som förening idag? Det har ju hänt en del. 


– Jag är ändå glad för de framgångarna de har haft. Det är klart att jag följer dem, men sen har jag inte stenkoll på hur det ser ut på juniorsidan och så där idag. Det är väldigt kul att se att man blivit en stabil förening. Det är alltid ett hårt jobb när du kommer upp, och för varje år har man tagit några kliv och nu har man etablerat sig organisatoriskt och ekonomiskt vad jag förstår, sportsligt går det bra och det är ett stort intresse, säger han och fortsätter:


– Sedan är det kul att se spelare som Dennis (Everberg), Daniel Zaar, Niklas Hansson och de som vi hade i juniorerna hur de har växt ut till ledande spelare i SHL. Det är roligt att se att de gått hela vägen och blivit etablerade SHL-spelare. 


Magnus Bogren tillsammans med Anders Eldebrink och Mikael Gath. Foto: Bildbyrån


”Intressant att få komma dit, stå på egna ben och se en annan kultur”


Att få sparken gav honom nya perspektiv på coachyrket och inför säsongen 17/18 var han redo för en ny utmaning. När Danska Rödovre hörde av sig hoppade han på en kombinerad roll som sportchef och huvudtränare. 


Bogren tog klubben till två kvartsfinalsförluster under sina två säsonger i klubben. 


– Man lärde sig mycket där. Hockeyn är inte den största sporten i Danmark, fotbollen och handbollen är ju väldigt, väldigt stor. Jag kom ändå till en klubb som hade väldigt mycket hockeyanda kring sig, som var duktiga på att producera spelare och så. Jag hade ju dubbla roller även där, men det var lite annorlunda. 


– De danska spelarna var helst ifrån Köpenhamnsområdet, eftersom de jobbade vid sidan av. Man kunde inte betala löner så att de blev heltidsproffs och det gjorde det svårt att värva danska spelare, till skillnad om man jämför med i HockeyAllsvenskan där de flesta kan leva på hockeyn. Det var intressant att få komma dit, stå på egna ben och se en annan kultur. Jag tycker faktiskt att vi gjorde det rätt bra under de två åren, säger Bogren. 


”Jag vill inte ha hit spelare som bara är nöjda över att vara i HockeyAllsvenskan och ser Tingsryd som sista anhalten”


Efter åren i Danmark kontaktades han av Tingsryd, som hade haft två tunga säsonger med en elfte och tolfteplats bakom sig, samtidigt som det rådde stor ekonomisk knipa i föreningen. 


Visionen med Bogren var bygg billigt, ungt och nytt.


Trots en betydligt lägre spelarbudget än merparten av lagen i HockeyAllsvenskan den gångna säsongen tog Magnus Bogren laget till sin bästa placering sedan 2017. Den här säsongen har det gått ännu bättre och efter 33 omgångar placerar sig laget åtta i tabellen. 


– Det är klart att man vill vinna allting, så är det ju. Men med tanke på att ingen trodde på oss, och att vi fick bygga om rätt mycket inför säsongen så är jag väldigt nöjd med hur vi har startat. Jag är nöjd överlag. Absolut skulle jag ha velat ha fler poäng, men det tror jag alla tränare du ställer samma fråga till säger. Vi spelar en bra ishockey, gör väldigt mycket mål och jag tycker att vi höjt allting ett snäpp från fjolåret, säger han. 


Återigen har ni lyckats trots liten budget. Vad är det som ni gör så bra i Tingsryd?


– Ja, vad gör vi så bra? Jag tycker att vi har en tydlighet i allting vad vi gör: hur vi vill träna, hur vi vill spela – och det är en bra grund. Vi har en organisation kring laget som håller bra klass, trots att vi har en liten budget. Vi ger bra förutsättningarna till killarna. Absolut skulle vi kunna lägga lite mer pengar på spelare, men jag tror du får ut lite mer av varje spelare om du lägger några extra kronor på material, tränare, fysio, fystränare och såna saker. Det tror jag är en grund i det hela. 


– Sen har vi lyckats träffa bra med trupperna, både förra året och ännu mer detta året. Det är många som har väldigt mycket hockey i sig, men kanske har fastnat lite, jag menar…några kommer från HockeyAllsvenskan, några från SHL och några från division 1, men här får de förtroende och på så sätt kan vi få ut mycket av laget. Jag vill inte ha hit spelare som bara är nöjda över att vara i HockeyAllsvenskan och ser Tingsryd som sista anhalten. Detta är ett ställe att komma till för att ta sig vidare i sina karriärer på olika sätt. 


Ni har inga transatlanter alls. Har det varit ett medvetet val att bygga på det sättet?


– Nej, det kan jag inte säga att det är. Det är klart att vi tittar på transatlanter och hade funderingar på det inför säsongen, men sen kom allt med corona och då kände vi att vi fick gå ner ett litet snäpp i budget. I början av corona när vi började att värva till denna säsongen var de (transatlanterna) fortfarande på hyfsat samma nivå lönemässigt som svenskarna.


– Man ska inte bara ta hit importer för att man ska. Det ska man egentligen inte göra med någon. Det ska kännas rätt att komma hit. Ska man ta hit importer så ska de verkligen spetsa laget och för att få helheten så kostar det en hel del. Det är mycket annat runtomkring som måste passa också. Därmed säger jag inte att det inte kommer bli så framöver, men i år valde vi att gå på svenskt. Vad som händer i framtiden får vi se. 


Magnus Bogren gör stor succé med Tingsryd. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Tingsrydstränaren om skadorna: ”Han ska på en kontroll imorgon”


Hur är det att arbeta i en liten klubb som Tingsryd?


– Det är en utmaning så klart, det är det. Jag har dubbla roller här och kan ändå vara med och påverka rätt mycket kring vilka spelare jag vill välja och så. Det är klart att det är tufft och det gäller hela tiden att skruva på saker, ibland får man trolla med vissa saker. Du har inte samma förutsättningar vad gäller spelarbudget, material, resor och så vidare. På något sätt gäller det ändå att få ihop det. Man kan inte strunta i saker för att man ska värva lite dyrare, det gäller att få ihop en helhet och en bra miljö. Det är klart att man skulle vilja göra mer ibland, säger han. 


Hur fungerar det dubbeljobba som tränare och sportchef?


– Det är inte så svårt egentligen. Det låter som att det är mycket kanske, det kan det vara också, men jag var rätt tydlig med när jag tog det här jobbet att jag inte ser det som en belastning att sätta ihop lag och göra de administrativa saker som sportchefsrollen innebär. Det är klart att det är en högre arbetsbelastning, men jag tycker att man ska vara delaktig i processen att bygga lag när man är tränare. 


– Sen har jag bra hjälp runt omkring mig också, Mikael Sandberg (målvaktstränaren) är ju lite scout utöver sitt jobb som tränare och hjälper mig mycket med att titta på spelare och göra bedömningar. Sen har jag väldigt bra hjälp med allt runtomkring med lägenheter och allt vad det innebär. När jag har gjort klart med en spelare kan jag lämna över ansvaret och så ser de till att lösa det. Det funkar faktiskt väldigt bra, berättar han. 


Klarar Tingsryd att nå topp sex?

19 omgångar återstår av HockeyAllsvenskan och än ska det spelas mycket hockey – men Tingsryd siktar stenhårt på topp sex. 


– Det är klart att vi ska strida för det, för vi har visat att vi kan göra det. Nu tappade vi tre raka matcher här så nu gäller det att studsa tillbaka. Kan vi komma upp på den nivån vi höll för några veckor sedan så är jag övertygad om att vi kan vara med och slåss om topp sex. Vi ska definitivt sikta på att gå till slutspel. 


Det hade varit rätt häftigt att slå ut någon jätte i slutspelet va?


– Absolut. Att gå in i ett slutspel och få möta någon av de som är favorittippade och slå ut dem, det är klart att det hade varit häftigt att sätta dem på plats, avslutar Bogren med ett skratt. 


***

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)