HockeyNews
PLUS

Svensken befordras – blir första svenske general managern i NHL:s historia

(16170) Patrik Allvin
Youtube/Pittsburgh Penguins

Publicerad: 27 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Jim Rutherford hoppar av sin roll som general manager i Pittsburgh Penguins på grund av personliga skäl, meddelade NHL-klubben under onsdagen. 
Nu får den 46-årige svensken Patrik Allvin chansen som tillförordnad GM. Därmed blir han den förste svensk att bli GM i NHL. 

46-årige Patrik Allvin har haft rollen som chefsscout för Pittsburgh Penguins de senaste åren. I november blev han dock befordrad till rollen som assisterande general manager.


På onsdagen meddelade Pittsburgh att den nuvarande general managern Jim Rutherford hoppar av sitt uppdrag, på grund av personliga skäl. 


I stället är det Patrik Allvin som nu tar över rollen som GM i NHL-klubben. Därmed blir han den förste svensk att få en roll som general manager i NHL. Rollen är tillförordnad och Pittsburgh har startat sökningen efter en ny GM.


– Jag är ser fram emot över den här möjligheten med Penguins, men jag vill också betona att jag inte skulle inte ha varit i den här positionen om det inte vore för Jims förtroende för mig under de här senaste sju åren.


– Jag vill tacka honom och önska honom det bästa. Nu tittar vi framåt, jag vill att alla ska veta – från ägarna till våra fans – att jag kommer göra mitt bästa för Penguins, för att bygga vidare på den starka starten på säsongen, säger Allvin i ett pressmeddelande. 


Allvin har ett förflutet som spelare i både Leksand och Mora, men gjorde aldrig något större avtryck på elitnivå. Efter att ha avslutat spelarkarriären 2002 började han jobba som scout för Montreal Canadiens och sedan dess har han klättrat i hierarkin. 


Under perioden som Pittsburgh letar efter en ny general manager kommer Allvin få hjälp och råd av legendaren Mario Lemieux. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)