HockeyNews
PLUS

Backveteranen om poängformen och framtidstankarna: "Trodde ju att man skulle få lägga av"

(17474) Johan Larsson
Bildbyrån

Publicerad: 20 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Johan Larsson funderade på om karriären var över, innan BIK Karlskoga ringde och erbjöd ett korttidskontrakt.
Ett ofrivilligt långt uppehåll gjorde att han insåg hur mycket han uppskattat små saker i hockeybubblan som han nu saknade efter en tid utan en lagtillhörighet.
– Det var så jäkla mycket grejer. Efter första matchen att bara få sätta sig ned och ta en matlåda med grabbarna, det var inte så god mat men bara den grejen.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Johan Larsson var en av de tongivande spelarna som stannade kvar i AIK inför förra säsongen när många andra lämnade, men säsongen blev inte som någon väntat sig.

Och för den nu 34-årige backen blev det en lång väntan på spel igen.

Kontraktet med AIK löpte ut och sedan var det tyst.

Först i mitten av december skrev han på ett kontrakt, ett korttidskontrakt med BIK Karlskoga som hade skadebekymmer.

– Man trodde ju att man skulle få lägga av, det var väl förra säsongen som låg en i fatet och det kändes som att man skulle behöva sluta. Samma dag som jag funderade på att ringa och fråga om det var värt att man håller igång så hörde Torsten av sig då de hade skadebekymmer och sedan har det bara rullat på, säger han och fortsätter:

– Det var flyt, väldigt bra flyt. Det har varit väldigt enkelt att komma in i laget där folk vill göra rätt saker och göra det ordentligt, sedan är det många som tar ansvar så det var väldigt enkelt för mig att kugga i trots att man inte haft optimala förberedelser.

LÄS MER: BIK förlänger korttidskontraktet med backen – kvar säsongen ut 

Kanske var uppehållet inte bara av ondo ändå.

Backen fick tid att vila, både fysiskt och mentalt, och saker som han annars tagit för givet när hockeybubblan pågått saknades.

 – Det var nästan skönt att få ett uppehåll också när det nu löste som sig det gjorde, det uppskattar jag väldigt mycket. Mentalt också, det går ju i ett hockeysäsongen och försäsongen. Nu blev det inte det så då började man fundera på vad det är man saknar och då känns det väldigt bra att ha kommit till Karlskoga där man har allt det här välmåendet i botten, säger Larsson.

Vad var det du saknade?

– Det var så jäkla mycket grejer. Efter första matchen att bara få sätta sig ned och ta en matlåda med grabbarna, det var inte så god mat men bara den grejen. Det här var ju gött på ett sätt som jag inte märkt på ett sätt innan. Så det är många smågrejer som man inte tänkt på.

Johan Larsson gratuleras efter mål mot Västerås. Foto: Bildbyrån

Och att säga att det som började som en korttidslösning för BIK, som efter en månad blev en lösning för resten av säsongen, slagit väl ut vore snudd på underdrift.

På tio matcher har Larsson noterats för elva poäng, två färre än vad det blev på 43 matcher förra säsongen, samtidigt som han samlat ihop till +13 och i snitt spelat 23 och en halv minut per match, det är hela tre och en halv minut mer än närmsta lagkamrat.

– Det rullar på bra, så det är skönt. Det märks att man spelar med hungriga spelare som vill sätta dit den och är på de obekväma ställena där poängen görs så då är det lätt att det halkar med något andra ass ibland. Det är frukten av att det jobbas så hårt framför mig. Jag är förvånad över att det gått så pass bra som det gjort, säger han och fortsätter:

– Förklaringen är, som jag sa, det är bra styrning på grabbarna som varit här hela säsongen och kämpat på. Det är lätt att vara bra under korta stunder men vi har varit väldigt bra på slutet att hålla en hög nivå över 60 minuter, säger han.

Larsson har noterats för poäng i nio av sina tio matcher hittills och laget har vunnit sju av sina åtta senaste matcher.

Det är med andra ord muntra miner i Karlskoga och formen är minst sagt god.

– Den är väldigt bra, så det är kul. Vi tränar bra och har högt tempo på träningarna och det tar man med sig in i matcherna och då blir det såhär. Det i kombination med att alla verkar må väldigt bra i laget och jag tror att alla tycker att det är roligt att komma dit och bidra och då man spinner vidare på en positiv spiral. Det är mycket som är bra i Karlskoga just nu, säger Larsson.

Larsson trivs i BIK-tröjan. Foto: Bildbyrån

Bland de två segrarna märks inte minst 3–1 hemma mot serieledarna Timrå och 1–0 borta mot tabelltrean Björklöven.

Två meriterande segrar för BIK som just nu befinner sig på en andraplats i tabellen.

– Man får inte ha för stor respekt för dem, det är klart att det är väldigt skickliga lag men det går alltid att spela ut skickliga lag med lite mer hjärta och det är väl det vi har vunnit matcherna på, ett jäkla gnetande och att spela för varandra. Och då vinner man även mot favoriterna, säger Larsson.

Under onsdagskvällen väntar Almtuna hemma i Nobelhallen för Larsson och hans lagkamrater.

– De är ett bra lag som så många andra i den här ligan så det är ingen lätt match, och senast så fick de väl vända sent men då var jag inte med. Det känns som att har en bra offensiv så man får se upp så man inte går bort sig för då nyper de dit den, säger backkuggen.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)