HockeyNews
PLUS

Lista: Här är SHL-lirarna som lyser upp i novembermörkret

(16433) Fransson/Törnqvist/Viksten
Bildbyrån

Publicerad: 21 november 2020

FacebookXWhatsApp

Vilka har varit hetast efter landslagsuppehållet i november?

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, har här listat spelarna som har en stigande form i SHL.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Jonas Ahnelöv och Johan Fransson har kommit tillbaka starkt efter skada. Foto: Bildbyrån.


5 Johan Fransson och Jonas Ahnelöv, b, Leksand


Kommentar: OS-backarna har i november visat hur värdefulla de är för Leksand. På de fyra matcherna den här månaden har Leksand tagit åtta poäng. Backparet har inte varit inne på något baklängesmål – i boxplay. Där spelar de nästan fyra minuter per match i snitt. Faktum är att de har spelat 1–0 i boxplay i november.


Fransson och Ahnelöv har dessutom bidragit med var sitt mål framåt. Starkt jobbat!


4 Daniel Viksten, f, Färjestad


Kommentar: FBK har ofrivilligt haft spelledigt sedan förra lördagen då man besegrade Djurgården hemma med klara 5–0. Det var Martin Johanssons stora kväll med karriärens första hattrick.


Viksten har å sin sida spritt ut sitt målskytte över hösten och drog igång redan i premiären för två månader sedan. Tio mål har det blivit så här långt och 16 poäng på 16 matcher. Det är inte så konstigt att det är en och annan som tycker att dalkarlen spelar sin bästa ishockey på andra sidan 30-strecket.


Växjömålvakten Erik Källgren gör en stark första säsong i SHL. Foto: Bildbyrån.


3 Erik Källgren, mv, Växjö


Kommentar: Både i hemmasegern mot Luleå (3–2) och i bortavinsten mot Brynäs (3–1) har Källgren gjort oerhört stabila matcher och framför allt i de lägen då matcherna har stått och vägt.


24-årige Källgren gör sin första hela säsong på SHL-nivå och hans prestationer imponerar. Med en räddningsprocent på 92,75 är han tvåa bakom Frölundas Niklas Rubin, som nyligen fick debutera i Tre Kronor.


2 Ponthus Westerholm, f, Malmö


Kommentar: Om Malmö ska ha en reell chans att undvika kval framåt våren behöver offensivt skickliga spelare som bröderna Westerholm producera poäng. Oftare. Precis som Ponthus Westerholm har gjort mot Brynäs (fyra assist) och mot Örebro (mål och assist).


MIF har vetat hela hösten att Fredrik Händemark ska sticka iväg på San Joses NHL-camp vilket blir ett stort avbräck. Men nu är Ponthus Westerholm lagets poängkung och har gjort respektabla sex mål och fem assist på 14 matcher. 


Poängbäst i november. Henrik Törnqvist har hjälpt LHC att vinna matcher på slutet. Foto: Bildbyrån.


1 Henrik Törnqvist, f, Linköping


Kommentar: Efter landslagsuppehållet och LHC:s tillfrisknande efter coronasmittan har Törnqvist kommit igång på allvar och är faktiskt den poängmässigt formstarkaste spelaren i SHL.


Han gjorde segermålet på övertid borta mot Leksand i torsdags och har gjort sina tre mål de senaste två matcherna och efter brejket har han gjort sex poäng på fem matcher. Ett skönt formbesked för både Törnqvist och LHC.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)