HockeyNews
PLUS

Fick grattis-sms av Stanley Cup-mästaren – har nu spräckt SHL-nollan

(15883) Emil Heineman/Leksand
Bildbyrån

Publicerad: 20 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Efter det att Emil Heineman hade blivit draftad av NHL-klubben Florida fick han ett grattis-sms av en dubbel Stanley Cup-mästare från Sverige.

– Man fick nypa sig i armen lite, säger Heineman till HockeyNews.se.

Och i lördags slog den JVM-aktuelle 18-årige forwarden till med sitt första SHL-mål för Leksand.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har varit några roliga veckor i leksingen Emil Heinemans hockeyliv. Den 7 oktober valdes han i den andra draftrundan av NHL-klubben Florida Panthers.


– Det är otroligt kul. En dröm som gick i uppfyllelse. Det är ett ögonblick som jag inte kommer att glömma. Helt otroligt var det, säger Heineman om milstolpen i hans unga hockeykarriär.


– Vi satt hemma och kikade på draften, jag och familjen. Det blev lite jubel!


Men det var inte allt. När Florida Panthers hade valt Emil Heineman vidtog en rad möten.


– Det ringde hela tiden i princip. Det var en händelserik kväll. Jag har pratat med större delen av deras staff, GM (Bill Zito) och så där. Lite spelarutvecklare, berättar Emil Heineman.


I Floridas laguppställning hittar man tre svenska stjärnor, Anton Strålman, Patric Hörnqvist och Alexander Wennberg. Och kan man tänka sig. En av dem hörde av sig till Emil Heineman när han hade blivit draftad av Florida och det var den dubble Stanley Cup-vinnaren Patric Hörnqvist, som för mindre än en månad sedan trejdades till Florida från Pittsburgh.


– Jag fick ett sms av honom där han grattade. Det var också väldigt kul. Man fick nypa sig i armen lite. Det var många grejer under den kvällen som gjorde att man fick nypa sig i armen, hehe, säger Heineman.


Patric Hörnqvist skickade ett grattis-sms till Emil Heineman efter det att Hörnqvists nya NHL-klubb Florida draftat Heineman. Foto: Bildbyrån.


Styrkt av att ha blivit tingad tidigt i NHL-draften blev Emil Heineman målskytt för Leksand i SHL i lördags då han satte 2–2-kvitteringen hemma mot Rögle i en match som leksingarna vände och vann på övertid med 3–2.


Lagkaptenen Patrik Zackrisson, som var inblandad i målet, såg till så att Heineman fick behålla pucken som en souvenir av sitt första mål i SHL. Han fick en hel del gratulationer även efter det målet.


– Det var ja… inget mega, inget större, men det var mer att folk var glada för ens skull och grattade.


Målet kom i Leksands och Emil Heinemans åttonde match för säsongen. Förra säsongen spelade han elva SHL-matcher utan att lyckas trycka dit någon puck.


– När det går över tid blir det så klart att man funderar och så där. Man vill alltid bidra och göra poäng och sedan om man inte har haft chanser och pucken inte vill in så börjar det blir lite frustrerande. Det har det väl varit. Skönt att spräcka den där målnollan nu, säger Heineman.


LÄS MERLeksands förvandling är här och nu: "Nästan varit fult..."


I Leksand har mycket handlat om förstakedjan med Peter Cehlarik, Marek Hrivik och Carter Camper som stått för 14 av lagets 23 mål så här långt.


– Det är ingen tvekan om att de är jäkligt skickliga. De är ju ligans hetaste av en anledning. Det är kul att se dem spela. Det är en stor fördel för oss om vi ska gå långt, och vara med och slåss om slutspelsplats. Det är en fröjd att se när de är på spelhumör, säger Heineman.


Men inom hockeyn har han en svensk förebild, som har vunnit ett och annat och dessutom under en tid då Emil Heineman var väldigt liten.


– Peter Forsberg har alltid varit en idol för mig. Det var inte så mycket man hann se av honom, men man har sett mycket highlights och hur han har spelat. Jag har väl försökt efterlikna honom hur han spelade med både fysik och skills. Det har man kollat på.


Peter Forsberg är en idol för Emil Heineman. Foto: Bildbyrån.


Emil Heineman kommer från en stor hockeysläkt i Leksand och han är kusin med den nuvarande Björklövenforwarden Olle Liss.


– Morfar spelade i Leksand, morbror spelade i Leksand, ja båda morbröderna spelade hockey. Alla brorsor och större delen av kusinskaran har spelat hockey. Och så har man lirat på julafton i mormors och morfars källare i Björbo med brorsan och kusinerna. Det går i ett, säger Heineman.


LÄS MERLeksands satsning för att lyfta – använder dubbla målvaktstränare


För närvarande spelar hans sysslingar Eric och Arvid Eljas i Leksands J20-lag, så släktens närvaro inom bygdens hockeystolthet är påtaglig.


För Leksands och Emil Heinemans del väntar ett hett möte med Djurgården på tisdagskvällen i Tegera arena. Heineman ställs öga mot öga med J20-landslagsspelare som Alexander Holtz, William Eklund och Alex Brännstam.


– Ända sedan man började möta Djurgården så har det varit att man lär vara på topp. Det är ett klassikermöte kan man väl säga också. Det hade väl varit lite roligare med mer publik, men det är roliga matcher. Det är mycket känslor och tufft spel. Det är roligt! säger Emil Heineman med eftertryck.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)