HockeyNews
PLUS

Så hamnade KHL-mästaren i Hockeytvåan: "Blev verklighet till slut"

(14357) Mikhail Anisin 2
(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin/montage

Publicerad: 18 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Bollen har rullat ett tag och under torsdagen presenterade IK Guts en rejäl värvningsbomb.
Det när det stod klart att den tidigare KHL-mästaren och ryske landslagsmannen Mikhail Anisin skrivit på för klubben.
– Han är ingen stor spelare men är fruktansvärt snabb och säkert vara en magnet att kolla på, jag hade åkt och kolla om jag inte varit inblandad för att det varit kul att se, säger sportchefen och huvudtränaren Björn Olsson till HockeyNews.se.

En rysk 32-årig forward med 29-landskamper, över 350 KHL-matcher, ett KHL-mästerskap och skytteligavinnare i ett slutspel samt en KHL All Star-match på meritlistan.

Det låter inte som en typisk värvning av ett lag i Hockeytvåan och det tyckte IK Guts sportchef och huvudtränare Björn Olsson när han först hörde att det fanns en möjlighet att locka Mikhail Anisin till klubben.

Men under torsdagen presenterades han alltså av Guts.

– Det är något vi hållit på med länge så jag har förlikat mig med tanken för länge sedan men när det dök upp för första gången var det så att man tänkte att ”jo, det är ju stor mening att lägga tid på det här”, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– Men sedan har det hänt mycket sedan dess och situationen i Ryssland har väl framförallt varit den stora grejen. Det är väldigt osäkert i landet, och det jag läst om KHL och VHL är att många letar unga utvecklingsbara spelare och då är det tufft att vara 32 år och försöka hitta en viktig roll i storklubb i Ryssland och livet utanför hockeyn har blivit tuffare där också. Han ville testa svensk hockey och det ena ledde till det andra och det har varit många turer fram och tillbaka innan vi kom till den här punkten.

Hur kom han på tal från första början?

– Vi har en annan rysk spelare Nikita Reyn, som har spelat i Sverige tidigare och de är bekanta och sedan har det varit bekantas bekanta och vi har pratat runt varandra och sedan har alla vägar på något sett kommit tillbaka till samma punkt. Så det som man för några månader sedan nästan skrattade åt blev verklighet till slut.

LÄS MER: Hockeytvåanlagets värvningsbomb – tar in tidigare KHL-mästare 

Anisin under sin senaste sejour i KHL. Foto: (c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Anisin stod på toppen av sin karriär säsongen 2011–12 när han sköt Dynamo Moskva till Gagarin Cup med sina 15 mål i slutspelet, vilket var flest av alla.

Därifrån har karriären tagit honom till spel i ett KHL-lag i Ukraina, ett i lag hemmahörande i Kazakstan men som spelar i ryska andraligan, ett lag från Uzbekistan i samma liga samt spel i rumänska SC Csikzererda.

Och nu väntar alltså spel i Hockeytvåan med IK Guts.

– För honom, att komma och spela i Hockeytvåan, han har hört sig för och kollat video, det är klart att det är ett steg nedåt men samtidigt kan det vara en kul utmaning. Vi har ett seriesystem i Sverige där man måste spela sig upp och de flesta ligor han spelat i har varit proffsligor och han tycker att den utmaningen är väldigt spännande, att få hjälpa till att kvalificera ett lag till en annan liga. Det systemet finns inte på de ställena han varit på utan där har det varit en stängd liga, säger Olsson.

Man kan göra ett antagande om att ni siktar högt nu?

– Vi har spelare som har spelat högre upp, som Jacob Tenemyr och Viktor Lindman, det är duktiga hockeyspelare. Vi ska möta ett antal division 1-lag under försäsongen så då får vi se var vi står. Sedan har vi inget uttalat mål om att vi ska spela i division 1 nästa år utan vi vill ta det så långt som vi kan och förhoppningsvis spelar vi hockey i mars 2021 och blir det ett positivt utfall av det så är det roligt och blir det inte det så är det som det är.

Anisin tillsammans med Gagarin Cup och lagkamraten Alexander Yerymenko. Foto: (c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Förutom att spela en vital del i Finspångklubbens representationslag kommer Anisin att spela en stor roll för hela föreningen som ett ansikte utåt i arbetet med att stärka hockeyns roll på orten.

– Det är mycket en biten som vi känner är väldigt viktig också, att hela klubben får vara med och han blir en del av verksamheten, det är superviktigt. Det är också en investering i sig, i framtiden, tycker vi. Det finns olika sätt att göra det på men vi kände att detta var en spännande och rolig möjlighet. Sedan får vi se om det är lika roligt om fyra månader men just nu känns det väldigt bra, säger Olsson.

Förhoppningsvis lockar KHL-mästaren några extra personer till arenorna, samtidigt som klubbens egna spelare utvecklas.

– Det är en fantastik möjlighet för våra killar som vi har från vår hockeystad och får lov att vara på isen samtidigt som honom och få spela powerplay med honom måste vara hur kul som helst. Han är ingen stor spelare men är fruktansvärt snabb och säkert vara en magnet att kolla på, jag hade åkt och kolla om jag inte varit inblandad för att det varit kul att se, säger sportchefen.
Och värvningen har gett ringar på vattnet.

– Det är faktiskt redan frågor från föreningar högre upp i hierarkin som nästan ställer frågor om hur man skulle kunna få testa honom men han har ju inte ens kommit hit så man kan väl lugna sig lite och se vad som händer, skrattar Olsson.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)