HockeyNews
PLUS

Lundkvist och Lundqvist prisade i Europa – liksom Grönborgs Zürich

(14075) EHC Awards
Bildbyrån

Publicerad: 27 maj 2020

FacebookXWhatsApp

För fjärde året i rad delas det ut priser till Hockeyeuropas bästa. Det är den europeiska klubballiansen EHC som kör sin European Hockey Awards. Årets gala i Prag blev inställd, men under onsdagen offentliggjordes ändå årets pristagare.

Och Sverige firade stora triumfer. Luleås backtalang Nils Lundkvist, som gjorde en imponerande SHL-säsong och även var tongivande i Juniorkronornas väg till JVM-brons, fick priset European young player of the year. I motiveringen från EHC går bland annat att läsa att Lundkvist dominerade i SHL och hade en avgörande roll för Luleås framgångar i både SHL och CHL.

En annan Lundqvist, med Q, fick priset Warrior career excellence award. Priset, som alltså går till Frölundas mångårige kapten Joel Lundqvist, går till den spelare som bäst exemplifierar sportslighet och hängivenhet till sporten, karriärexcellens i kombination med att bidra till samhället och att spela hockey på en hög nivå. 

I motiveringen tar EHC upp Joel Lundqvists 24 gjorda mål med Frölunda i SHL och CHL under säsongen som 38-åring, men också det faktum att Lundqvist passerade 1000 spelade matcher med Frölunda under säsongen. Den europeiska klubballiansen tar också upp det faktum att Joel Lundqvist under karriären har samlat på sig tre VM-guld, vilket endast tre andra svenskar har mäktat med.

Värt att notera är att bland de övriga nominerade till Warrior career excellence award finner vi ingen mindre än Jaromir Jagr. Inte illa av Joel att konkurrera ut den tjeckiska superlegendaren.

Priset till årets lag gick till ZSC Lions från Zürich, som coachas av Rikard Grönborg. I den kategorin var både Luleå och Frölunda nominerade.

I övrigt vann det finska laget KooKoo Kouvolas coach Jussi Ahokas priset som årets tränare i europeisk hockey.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)