HockeyNews
PLUS

LISTA: Datumen vi minns från den allsvenska säsongen

(13500) Lista
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 4 april 2020

FacebookXWhatsApp

21 oktober, 13 januari och 6 mars – det är några datum som fastnat på minnet från den gångna säsongen.
HockeyNews.se har här backat kalendern och hittat flera datum som etsat sig fast i minnet.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

18 september
Säsongen smygstartade med en match mellan AIK och Vita Hästen på Hovet en onsdagskväll innan det två dagar senare brakade loss ordentligt med en full omgång. Säsongens första match slutade med seger för gästerna från Norrköping efter att Marcus Eriksson och Linus Andersson gjort varsitt mål, 1–0 i slutet av första perioden och 2–0 två minuter in i andra. Ungraren Istvan Bartalis missade sedan en straff i andra perioden innan Johan Porsberger kunde reducera när 54 sekunder återstod av matchen, men närmare än så kom inte AIK.

21 oktober
När säsongen var en dryg månad gammal var tiden kommen för den första tränaren att få lämna sitt jobb. Södertälje SK hade börjat riktigt svagt och bara vunnit två av de elva inledande matcherna innan beslutet att genomföra en förändring på tränarsidan gjordes. Lundberg fick lämna nästan på dagen två år efter att han själv tagit över efter sparkade Mats Waltin och den nuvarande förbundskaptenen för Damkronorna ersattes av Nichlas Falk och Dennis Bozic, ett byte som lyfte Södertälje rejält.

BILDtext

26 oktober
Kristianstad hade på bortaplan besegrat Timrå med uddamålet, 3–2, när man satte sig i bussen som skulle ta dem hem till Skånes fjärde största stad – men de hann inte särskilt långt innan resan tog slut. När spelarbussen var på väg att ut mot E4:an attackerades den med stenar precis som den var på väg att rulla in under en bro. Framrutan och en sidoruta krossades i attacken.

1 december
En dryg månad efter att KIK:s buss attackerats gästade Timrå Kristianstad och nu var det ombytta roller. Timrå anlände till Kristianstad dagen innan match och under natten till matchdagen attackerades bussen med stenar där den stod parkerad vid busstationen i Kristianstad.


13 januari
Linus Karlsson kände inte att han fått det att stämma och den roll han önskat i Karlskrona men hade ändå samlat ihop 22 poäng på 36 matcher fram tills den 13 januari. Då slog nyheten om att den 20-årige forwarden lämnat in en begäran om att bryta sitt kontrakt ned som en bomb i Hockeyallsvenskan, som fick extra krydda han kort senare skrev på för BIK Karlskoga. Där blev det succé och Karlsson noterades för 18 poäng på 12 matcher.

12 februari
Mora hade gått som tåget och lyft från bottenträsket och var inne i en fyra matcher lång vinstsvit. Då gästade man nästjumbon Kristianstad som precis värvat in den förre Moraprofilen Christian Engstrand, och man kan säga att den rutinerade målvakten var bidragande till att göra livet surt för sitt förra lag. Kristianstad vann med 9–2 i Engstrands debut.

Det var en tuff säsong för AIK. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

21 februari
Det hade varit på gång ett bra tag då AIK varit placerade på jumboplatsen en tid men denna fredagskväll stod det klart att AIK inte längre kunde undvika spel i en kvalserie. Matchen som säkrade ödet var bortamatchen mot Björklöven där man föll med uddamålet samtidigt som konkurrenterna närmast strecket tog poäng i sina matcher.

26 februari
Det här datumet bjöd på två milstolpar som fastnat på minnet. Dels stod det klart att Björklöven vann serien, i kavaj, i samband med att Modo förlorade på bortaplan mot Vita Hästen i en match vars efterspel kom att handla om David Åslins pååkning av Modos nye stjärnmålvakt Patrik Bartosak. I Uppsala jagade Timrå andraplatsen och gick ut och gjorde i slutändan slarvsylta av Almtuna. Efter första perioden var det 1–1 och efter andra var det 3–1 till Timrå innan den spårade ur helt i tredje perioden. På sju minuter gjorde Timrå fem mål, varav tre från Jonathan Dahlén. Innan matchen var över hade man fyllt på med tre mål till och Dahlén blev historisk som förste spelare att göra fyra mål i samma period i allsvenskan när han fastställde slutresultatet till 11–1.

Jonathan Johnson blev den spelare som slog Pär Arlbrandts poängrekord. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

6 mars
Jonathan Johnson gick en tuff kamp med Dahlén i kampen om poängligatiteln och de jagade båda Pär Arlbrandts rekordnotering på 77 poäng. Och i den sista omgången av grundserien kom en av dem att slå rekordet. När Adam Tambellini gjorde 2–2 för Modo mot BIK Karlskoga gjorde han det framspelad av Johnson som därmed klev upp på 78 poäng efter att han tidigare spelat fram Patrik Karlkvist för en poäng som tangerade Arlbrandts rekord. Johnson satte sedan pricken över i:et när han med 47 sekunder kvar att spela gjorde 4–2 i tom bur för sin 79:e poäng för säsongen. Dahlén landade på 77 poäng.

12 mars
Den andra torsdagen i mars var jag på plats i Fjällräven center för den andra finalmatchen mellan Modo och Björklöven, två dagar efter gastkramningen i Umeå som inledde finalserien. Matchen spelades inför tomma läktare och de enda som var på plats var matchfunktionärer och ett tiotal journalister. Där och då trodde nog ingen av oss att det här var den sista matchen vi skulle se på plats den här säsongen.

Ett publiktomt Fjällräven center blev ändhållplatsen på säsongen när det kom till matcher. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

13 mars
Vid lunchtid dagen efter den andra finalmatchen kom beskedet om att kvalspelet pausas "tills vidare" med anledning av coronavirusets spridning världen över.

15 mars
Två dagar efter beskedet om att säsongen pausades kom beslutet att säsongen inte bara pausas utan ställs in. Ett trist slut på en på många sätt fantastisk hockeyallsvensk säsong.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)